Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι τέσσερις χρυσοί κανόνες μιας ικανοποιητικής σχέσης



Σύμφωνα με το Psychologies.com και την Fatma Guetary, Ένας θεραπευτής ζευγαριών μοιράζεται τέσσερις συμβουλές για μια υγιή και διαρκή σχέση.

Να αγαπάμε και να μας αγαπούν σε ανταπόδοση: αυτό είναι που πολλοί από εμάς θέλουμε. Αλλά η ερωτική ζωή μπορεί μερικές φορές να είναι μια καθημερινή πρόκληση. Υγιής επικοινωνία, αποφυγή της παγίδας της ρουτίνας, ένδειξη ενσυναίσθησης και κατανόησης προς τον σύντροφό σας: αυτά είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είναι η σχέση σας επιτυχημένη. Ο θεραπευτής λοιπόν, ζευγαριών και συγγραφέας μπεστ σέλερ John Amodeo μοιράζεται 4 τρόπους που πιστεύει ότι είναι το κλειδί για να αγαπάτε και να αγαπιέστε βαθιά.

Να είσαι παρών και να ακούς
Το να ακούτε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας είναι πολύ καλό. Αλλά η αληθινή αγάπη δεν έγκειται μόνο σε αυτό που μπορούμε να πάρουμε από το άλλο άτομο, αλλά και σε αυτό που είμαστε διατεθειμένοι να του προσφέρουμε. Η αγάπη καλλιεργείται όταν προσαρμοζόμαστε στο άλλο πρόσωπο που έχουμε μπροστά μας.  Το να είμαστε εκεί για τους άλλους σημαίνει να ακούμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους. Αυτό απαιτεί την καλλιέργεια μιας βαθιάς τέχνης της ακρόασης, πέρα από τα φαινόμενα και όσα εκφράζονται λεκτικά. Ένα ζωτικό πράγμα που πρέπει να δώσετε στο άλλο άτομο είναι η παρουσία και η προσοχή σας χωρίς να κρίνετε. Μάθετε να ακούτε με την καρδιά σας, όχι με τα αυτιά σας. Με αυτόν τον τρόπο, όταν η επικοινωνία γίνεται δύσκολη ή αμήχανη, θα είστε σε θέση να δείξετε προσαρμοστικότητα και κατανόηση. Ακόμα και όταν οι ανάγκες εκφράζονται ατελώς, χωρίς να γίνεστε και οι δύο επιθετικοί ή αμυντικοί.

Να ενεργείτε αντί να αντιδράτε
Η αγάπη αναπτύσσεται όταν ανοιγόμαστε στον άλλον και επιτρέπουμε στον εαυτό μας να “συγκινηθεί” από αυτόν. Αυτό σημαίνει να αναπτύξουμε την ικανότητα να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του συντρόφου μας αντί να αντιδρούμε απλώς. Να ανταποκρινόμαστε εδώ σημαίνει να τους δίνουμε αυτό που χρειάζονται, εφόσον αυτό δεν μας πληγώνει ή δεν απαιτεί από εμάς να κάνουμε μια θυσία. Αυτή είναι η τέχνη του συμβιβασμού σε ένα ζευγάρι. Αν ο σύντροφός σας σας ζητάει να κάνετε περισσότερες δουλειές του σπιτιού, να είστε πιο στοργικοί. Είστε σε θέση να ανταποκριθείτε χωρίς να τον κρίνετε ότι είναι πολύ δύσκολος ή πολύ απαιτητικός; Αφιερώστε χρόνο για να δείτε πώς αντιδράτε σε αυτά τα αιτήματα και τι σας προκαλούν. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια πραγματική συζήτηση μεταξύ των δυο σας.

Υιοθέτηση της κατάλληλης επικοινωνίας
Η επικοινωνία των βαθύτερων συναισθημάτων και επιθυμιών σας στους άλλους απαιτεί αυτογνωσία και θάρρος. Πρέπει να εξασκηθείτε στο να επικοινωνείτε τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας με απλό τρόπο και σεβασμό, χωρίς να καταφεύγετε σε μομφές. Αυτό θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και μια πραγματική σύνδεση με το άλλο σας μισό. “Στις σημαντικές σχέσεις, συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις σπασμωδικές αντιδράσεις του ερπετοειδούς και του μεταιχμιακού εγκεφάλου μας, οι οποίες είναι σχεδιασμένες να εξασφαλίζουν την επιβίωση και την ασφάλειά μας. Χρειάζεται μια υγιής δόση ενσυνειδητότητας για να παρατηρήσουμε τις ενστικτώδεις αντιδράσεις μας χωρίς να τις προκαλέσουμε”, εξηγεί ο John Amodeo. Όταν η επικοινωνία είναι πιθανό να γίνει δύσκολη και επίπονη, κάντε ένα διάλειμμα και εξερευνήστε τα πιο ευάλωτα και προβληματικά συναισθήματα και ανάγκες σας. Στη συνέχεια, να έχετε την ειλικρίνεια και το θάρρος να τα εκφράσετε χωρίς να κατηγορήσετε ή να πληγώσετε το άλλο άτομο. Χρειάζεται εξάσκηση, αλλά μπορεί να γίνει!

Καλλιεργώντας την αυτο-κατανόηση
Όταν νιώθουμε παρεξηγημένοι από τον σύντροφό μας ή όταν η σύγκρουση υπερισχύει της ακρόασης, πολλοί από εμάς ξεσπάμε ή αποσυρόμαστε μπροστά στην τηλεόραση ή τις οθόνες. Η ανάπτυξη της ικανότητας να ηρεμούμε όταν είμαστε αγχωμένοι, θυμωμένοι ή πληγωμένοι είναι απαραίτητη. Πρέπει να μάθουμε να καλλιεργούμε τους εσωτερικούς μας πόρους, να αυτορυθμιζόμαστε ώστε να μην ενδίδουμε σε συναισθήματα όπως ο θυμός ή η αγανάκτηση. Υπάρχουν πολύ απλοί τρόποι για να το κάνουμε αυτό, όπως η βαθιά αναπνοή ή το παιχνίδι με το κατοικίδιό μας, οι οποίοι ηρεμούν και ρυθμίζουν τα συναισθήματά μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να ηρεμήσετε όταν προκύπτουν διαφωνίες και δεν θα υιοθετήσετε αμυντική στάση απέναντι στο άλλο άτομο. Με άλλα λόγια, θα δημιουργήσετε έναν χώρο εμπιστοσύνης και γνήσιας σύνδεσης μέσα στη σχέση σας.

Πηγή: https://www.psychologies.com/couple/vie-de-couple/regles-or-relation-epanouissante
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.