Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

50 εκατ. για μικροδάνεια σε αγροτικές επιχειρήσεις



Άλλα 50 εκατ. ευρώ παραμένουν διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση, με ευνοϊκούς όρους, μικρών αγροτικών επιχειρήσεων που αναζητούν ρευστότητα από 3.000 έως και 25.000 ευρώ.
Η ρευστότητα παρέχεται από το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο δημιουργήθηκε για να παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια μέσω των συνεργαζόμενων τραπεζών, προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Από τον συνολικό προϋπολογισμό των 107 εκατ. ευρώ που διαθέτει το Ταμείο, έως αυτή τη στιγμή έχουν χορηγηθεί δάνεια ύψους 57 εκατ. ευρώ σε περίπου 2.500 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να απομένουν προς διάθεση άλλα 50 εκατ. ευρώ.

Τα μικροδάνεια προς τις αγροτικές επιχειρήσεις χορηγούνται με προνομιακούς όρους, αφού το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου είναι άτοκο καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB).

Παράλληλα, από τους πόρους του Ταμείου επιδοτείται το 100% των τόκων για τα δύο πρώτα έτη κάθε δανείου και παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης ύψους 300 ευρώ ανά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) για λήψη συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης (mentoring).

Με δεδομένο ότι από το εναπομείναν ποσό μπορούν να χρηματοδοτηθούν ακόμη περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις, η «Ν» καταγράφει με τη μορφή ερώτησης – απάντησης τα βασικά στοιχεία του χρηματοδοτικού προγράμματος.

1. Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος;
Στόχος του Ταμείου είναι η χορήγηση μικρών δανείων επενδυτικού χαρακτήρα τόσο σε επενδύσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων όσο και σε επενδύσεις που σχετίζονται με μεταποίηση γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν επίσης γεωργικό. Σημειώνεται ότι δύναται η χορήγηση κεφαλαίου κίνησης για τους σκοπούς της επένδυσης.

2. Ποιους αφορά;
Το Ταμείο αφορά ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο αγροτικών προϊόντων.

3. Ποιο είναι το σχήμα συγχρηματοδότησης;
H συμμετοχή στο κεφάλαιο εκάστου δανείου είναι κατά 50% άτοκο από το Ταμείο και κατά 50% από τα συνεργαζόμενα πιστωτικά ιδρύματα, δημιουργώντας μόχλευση των δημοσίων πόρων.

Ποια είναι τα οικονομικά πλεονεκτήματα για την επιχείρηση;

4. Τα πλεονεκτήματα που παρέχονται στους δικαιούχους είναι τα εξής:
α) 100% επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα έτη του δανείου, εφόσον κατά την επιδοτούμενη περίοδο η επιχείρηση δεν παρουσιάζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από οποιαδήποτε αιτία μεγαλύτερες των 90 ημερών συνεχούς ληξιπροθεσμίας από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση από τον χρόνο εκτοκισμού της δόσης του δανείου σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση. Για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου επιτυγχάνεται μείωση του επιτοκίου κατά 50% λόγω της άτοκης συνεισφοράς των κεφαλαίων του Ταμείου στο σχήμα της συγχρηματοδότησης (η εισφορά του νόμου 128/75, καθώς και τυχόν τόκοι υπερημερίας, δεν επιδοτούνται).

β) Επιχορήγηση 300 ευρώ ανά ΑΦΜ για λήψη συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης (mentoring) μέσω συμβουλευτικών εταιρειών, οι οποίες θα συνεργάζονται με τα πιστωτικά ιδρύματα. Η εν λόγω παροχή είναι προαιρετική για την επιχείρηση.

5. Ποιο είναι το ανώτατο ποσό δανείου;
Το ανώτατο ποσό δανείου είναι οι 25.000 ευρώ, με ελάχιστο τις 3.000 ευρώ.

6. Ποια είναι η διάρκεια δανείου;
Η διάρκεια του δανείου κυμαίνεται από 24 έως 84 μήνες (συμπεριλαμβανομένης περιόδου χάριτος έως 24 μήνες).

7. Πώς γίνεται η εκταμίευση δανείου;
Η πρώτη εκταμίευση του δανείου στην επιχείρηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Σε περίπτωση τμηματικών καταβολών, η ολική εκταμίευση του δανείου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε μέγιστη διάρκεια 12 μηνών.

8. Ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες;
Για τα δάνεια, ως επιλέξιμες θεωρούνται οι δαπάνες των οποίων η αναγκαιότητα τεκμηριώνεται από το υποβαλλόμενο με την αίτηση δανειοδότησης επιχειρηματικό σχέδιο. Οι επενδυτικές δαπάνες δεν πρέπει να έχουν υλοποιηθεί ως προς το οικονομικό και φυσικό τους αντικείμενο κατά την ημερομηνία αίτησης χρηματοδότησης στην τράπεζα.

Ενδεικτικά, επιλέξιμες δαπάνες είναι:

Αγορά ή μίσθωση κτιρίων και εξοπλισμού (ενσώματων ή ασώματων ακινητοποιήσεων).
Γενικές δαπάνες που συνδέονται με την επένδυση, όπως αμοιβές αρχιτέκτονα, μηχανικού, συμβούλου, αμοιβές σχετικές με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών επί της περιβαλλοντικής και οικονομικής αειφορίας, περιλαμβανομένων μελετών σκοπιμότητας.
Αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού, μηχανημάτων και συσκευών, υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω αγορά υλοποιείται στο πλαίσιο του αντίστοιχου επιχειρηματικού σχεδίου.
ΦΠΑ ο οποίος καταβάλλεται από την επιχείρηση επί των επιλέξιμων δαπανών.
Αγορά γης σε ποσοστό έως 10% της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης της επένδυσης.
Ζωντανά ζώα, μονοετή φυτά και η φύτευσή τους.
Μεταβίβαση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε σχέση με επιχειρήσεις/λειτουργίες, υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω μεταβίβαση λαμβάνει χώρα μεταξύ ανεξάρτητων επενδυτών.
Νέες εγκαταστάσεις σφαγείων και παραγωγής κρέατος (εξαιρουμένων των πουλερικών), υπό την προϋπόθεση ότι:
i) βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές (όπως ορίζεται από τη σχετική εθνική νομοθεσία/κανονιστικό πλαίσιο) και ότι

ii) έχουν το δυναμικό για την επεξεργασία έως 400 τόνων κρέατος ή νέες εγκαταστάσεις σφαγείων πουλερικών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε ορεινές
ή νησιωτικές περιοχές.

Κεφάλαιο κίνησης [μισθοδοσία, δαπάνες λογαριασμών κοινής ωφελείας (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο κ.λπ.), καύσιμα οχημάτων που συνδέονται με την επιχείρηση, ζωοτροφές, λίπασμα, υλικά συσκευασίας, πρώτες ύλες κ.λπ.].
Κατ’ εξαίρεση, για γενικές δαπάνες, όπως ορίζονται στο άρθρο 45.2.γ του Κανονισμού ΕΓΤΑΑ (όπως αμοιβές αρχιτεκτόνων, μηχανικών και συμβούλων, αμοιβές για συμβουλές σχετικά με την περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα, δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας), είναι αποδεκτά παραστατικά επί πιστώσει που έχουν ημερομηνία έκδοσης μέχρι και έξι μήνες προ της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).
Η υλοποίηση των δαπανών θα γίνεται με την προσκόμιση στο συνεργαζόμενο πιστωτικό ίδρυμα των σχετικών παραστατικών με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερης της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στο ΠΣΚΕ.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του Ταμείου δεν επιτρέπονται:

H αναχρηματοδότηση/αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων και πιστωτικών γραμμών.
Η χρηματοδότηση προγράμματος καταβολής μερισμάτων ή αγοράς μετοχών.
Η χρηματοδότηση εξαγορών και συγχωνεύσεων.

9. Ποιες δαπάνες δεν χρηματοδοτεί το Ταμείο;
Δεν χρηματοδοτούνται οι ακόλουθες επενδύσεις/δαπάνες:

Ενισχύσεις που αφορούν τη λιανική πώληση μη αγροτικών προϊόντων από αγρότες σε οποιουσδήποτε πελάτες.
Ενισχύσεις που αφορούν τη μεταποίηση (μήτε ως εισροή μήτε ως εκροή) αγροτικών προϊόντων που δεν καλύπτονται από το Παράρτημα Ι της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε. (ΣΛΕΕ), ενισχύσεις που αφορούν γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα, πρόστιμα, οικονομικές κυρώσεις, νομικά και δικαστικά έξοδα, απαλλαγές από χρεώσεις.
Χρεώσεις, ασφάλιστρα και άλλες οικονομικές επιβαρύνσεις, έργα που διενεργούνται από ιχθυοκαλλιεργητές ή αλιείς, καθώς και έργα που αφορούν αλιευτικά προϊόντα ή προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας που καλύπτονται από τον Κανονισμό (Ε.Ε.) υπ’ αριθ. 1379/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2013 επί της κοινής οργάνωσης των αγορών αναφορικά με τα αλιευτικά προϊόντα και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, ίδρυση νέων ελαιοτριβείων.
Δραστηριότητες που συνιστούν αμιγώς χρηματοοικονομικές συναλλαγές, δραστηριότητες αξιοποίησης ακινήτων όταν αναλαμβάνονται ως χρηματοοικονομική επενδυτική δραστηριότητα και η παροχή καταναλωτικής πίστωσης.

10. Ποιες είναι οι επιλέξιμες μορφές δανείων;
Η χρηματοδότηση αφορά δάνεια τακτής λήξεως. Η συχνότητα αποπληρωμής και το ύψος της δόσης κεφαλαίου καθορίζεται στη σύμβαση μεταξύ του πιστωτικού ιδρύματος και της  επιχείρησης.

11. Υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί αναφορικά με την υπογραφή της εκάστοτε δανειακής σύμβασης;
Η σύμβαση του δανείου θα πρέπει να έχει υπογραφεί από την επιχείρηση εντός χρονικού διαστήματος δύο μηνών από την έγκριση της αίτησης. Σε διαφορετική περίπτωση, η αίτηση θα θωρείται ακυρωτέα.

12. Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού με άλλες μορφές στήριξης και ποιοι είναι οι περιορισμοί;
Τα χορηγούμενα δάνεια μπορούν να συνδυάζονται με άλλες μορφές ενίσχυσης (κοινοτικής ή εθνικής), υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Πρέπει να τηρούνται οι ισχύοντες κανόνες της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων.
Πρέπει να διενεργούνται χωριστές λογιστικές εγγραφές για την κάθε μορφή στήριξης.
Μπορεί ο συνδυασμός των ενισχύσεων να καλύπτει την ίδια δαπάνη, υπό τον όρο ότι το άθροισμα όλων των συνδυασμένων μορφών στήριξης δεν υπερβαίνει τα ανώτατα όρια στήριξης.
Οι επιχορηγήσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για αποπληρωμή στήριξης που ελήφθη από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό μέσο (δάνειο).
Τα χορηγούμενα δάνεια δεν χρησιμοποιούνται για την προχρηματοδότηση επιχορηγήσεων.

13. Ποιες δαπάνες θεωρούνται ως κεφάλαιο κίνησης;
Κεφάλαιο κίνησης θεωρούνται οι πόροι που χρησιμοποιούνται από μια επιχείρηση για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της παραγωγικής της εργασίας, δηλαδή για τη διαχείριση των καθημερινών εξόδων λειτουργίας της, τα οποία θα πρέπει να αφορούν τον εμπορικό συναλλακτικό κύκλο της επιχείρησης. Ενδεικτικά, τέτοιες δαπάνες μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, η μισθοδοσία, οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας, τα καύσιμα οχημάτων που συνδέονται με την επιχείρηση, οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, τα υλικά συσκευασίας, πρώτες ύλες κ.ο.κ.

14. Πρέπει οι δαπάνες που είναι επιλέξιμες για κεφάλαιο κίνησης να συνδέονται υποχρεωτικά με τις επενδυτικές δαπάνες του δανείου;
Δεν είναι υποχρεωτικό να συνδέονται οι δαπάνες για κεφάλαιο κίνησης με τις επενδυτικές δαπάνες του δανείου, αλλά δύναται να συνδέονται με τη λειτουργία όλης της επιχείρησης.

15. Είναι επιλέξιμες οι δαπάνες αγοράς/εγκατάστασης αρδευτικών συστημάτων και λοιπών αρδευτικών έργων;
Η συγκεκριμένη κατηγορία επενδύσεων έχει ως απαραίτητες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον Καν. (E.E.) 1305/2013, άρθρο 46 (επενδύσεις άρδευσης), τα ακόλουθα:

Εφαρμογή υδρομέτρησης του σημείου υδροληψίας. Η πιστοποίηση γίνεται με επιτόπια επίσκεψη για να διαπιστωθεί η τοποθέτηση υδρόμετρου.
Απόδειξη ότι με την επένδυση επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ύδατος στο συγκεκριμένο σύστημα άρδευσης. Η τεκμηρίωση γίνεται με την υποβολή τεκμηριωμένης μελέτης (με την υποβολή του αρχικού επιχειρηματικού σχεδίου).
Για τις επενδύσεις που γίνονται σε περιοχές στις οποίες τα διαχειριστικά σχέδια λεκανών απορροής δεν χαρακτηρίζονται ως καλά, θα πρέπει με την ολοκλήρωση της επένδυσης να αποδειχθεί η πραγματική εξοικονόμηση ύδατος που επιτυγχάνεται. Η τεκμηρίωση γίνεται με την υποβολή μελέτης μετά την υλοποίηση της επένδυσης και η οποία στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία (μετρήσεις).
Υποβολή αιτήσεων

16. Πώς υποβάλλουν αίτημα οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις;
Για την ένταξη στο Ταμείο, η υποψήφια επιχείρηση υποβάλλει αίτηση:

α) Στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσω του δικτυακού τόπου www.hdb.gr. Για κάθε ολοκληρωμένη αίτηση και ύστερα από μία σειρά αξιολογήσεων κριτηρίων επιλεξιμότητας, η αίτηση προωθείται στα πιστωτικά ιδρύματα που έχει επιλέξει ο ενδιαφερόμενος για την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς. Εφόσον η αίτηση γίνει κατ’ αρχάς αποδεκτή, δηλαδή ο ενδιαφερόμενος λάβει μη δεσμευτική προσφορά, τότε εκδίδεται ένας μοναδικός κωδικός.

β) Στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου https://www.ependyseis.gr/, όπου αναγράφει τον μοναδικό αριθμό αίτησης από την πλατφόρμα KYC, δηλώνοντας το πιστωτικό ίδρυμα από το οποίο επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί και έχει λάβει ήδη μη δεσμευτική προσφορά.

Ποιες τράπεζες συμμετέχουν
17. Ποια είναι τα συνεργαζόμενα πιστωτικά ιδρύματα;
Οι τράπεζες που συμμετέχουν στο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι οι εξής: Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Προσωπικές εγγυήσεις
18. Απαιτούνται εξασφαλίσεις;
Για τη λήψη του δανείου δεν λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις από την επιχείρηση, αλλά μόνο προσωπικές εγγυήσεις.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.