Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μπαράζ νυχτερινών επιθέσεων του Ισραήλ στο Ιράν



Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε «πλήγματα ακριβείας σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν», δυόμισι ώρες μετά τα μεσάνυχτα και η επιχείρηση ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (26/10). Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για άσκηση του δικαιώματος του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα.

Το μπαράζ αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ κατά του Ιράν ήταν μια υψηλού ρίσκου επίθεση αντιποίνων που φέρνει τη Μέση Ανατολή πιο κοντά σε έναν περιφερειακό πόλεμο, ακόμη και με εμπλοκή των ΗΠΑ, σημείωσε ο Guardian.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ολοκλήρωσε την αεροπορική του επίθεση το πρωί του Σαββάτου. Χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων και στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε αρκετές περιοχές εντός του Ιράν. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν τρία κύματα αεροπορικών επιδρομών.

Το Ιράν ανέφερε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε στρατιωτικούς στόχους στις επαρχίες Τεχεράνης, Χουζεστάν και Ιλάμ και ότι προκλήθηκαν «περιορισμένες ζημιές» σε ορισμένες τοποθεσίες.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε τα πλήγματα ως «εκτεταμένα», «ακριβή» και εναντίον στρατιωτικών στόχων σε όλο το Ιράν. Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στα πλήγματα, σημείωσε ο αξιωματούχος, αλλά συνεργάστηκαν με την ισραηλινή κυβέρνηση για να ενθαρρύνουν μια επίθεση χαμηλού κινδύνου χωρίς ζημιές στους πολίτες.

«Το αποτέλεσμα ήταν μια ανάλογη απάντηση αυτοάμυνας. Το αποτέλεσμα είναι να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις και να υποβαθμίσει τις ικανότητες του Ιράν να εξαπολύσει μελλοντικές επιθέσεις», σημείωσε.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την επιχείρηση ως ένα «τέλος στην ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν». «Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης στρατιωτικής ανταλλαγής πυρών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – είχαμε μια άμεση ανταλλαγή τον Απρίλιο και αυτό έκλεισε - και τώρα είχαμε ξανά αυτήν την άμεση ανταλλαγή».

Εκρήξεις στην Τεχεράνη
Τουλάχιστον επτά εκρήξεις αναφέρθηκαν πάνω από την πρωτεύουσα, την Τεχεράνη, και το κοντινό Karaj καθώς και την ανατολική πόλη Mashhad λίγο μετά τις 2.30 το πρωί τοπική ώρα το Σάββατο, καθώς ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν στρατιωτικούς στόχους στη χώρα.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αρχικά φάνηκαν να υποβαθμίζουν τις αεροπορικές επιδρομές, σημειώνοντας ότι το αεροδρόμιο της Τεχεράνης λειτουργούσε κανονικά. Η κρατική τηλεόραση αναφέρθηκε σε αρκετές ισχυρές εκρήξεις που ακούστηκαν γύρω από την πρωτεύουσα, ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα. Πρόσθεσε ότι τα συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ, μετέδωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν στην επιχείρηση.

«Σε απάντηση σε μήνες συνεχών επιθέσεων του καθεστώτος στο Ιράν εναντίον του κράτους του Ισραήλ — οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις πραγματοποιούν ακριβείς επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν», ανέφερε το IDF σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X, ανακοινώνοντας λίγο μετά τις 2:30 τα ξημερώματα την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Οι επιθέσεις ήταν εδώ και καιρό αναμενόμενες ως αντίποινα στο μπαράζ πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν την 1η Οκτωβρίου, με 180 βαλλιστικούς πυραύλους προς το Τελ Αβίβ και σε στρατιωτικές βάσεις.

Το Ισραήλ προειδοποίησε το Ιράν πριν την «περιορισμένη επίθεση»
Το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στο Ιράν πριν από τις αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων, προειδοποιώντας τους Ιρανούς να μην απαντήσουν, δήλωσαν στο Axios τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Το ισραηλινό μήνυμα ήταν μια προσπάθεια να περιοριστεί η συνεχιζόμενη ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν και να αποφευχθεί μια ευρύτερη κλιμάκωση, είπαν οι πηγές.

Οι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τρία κύματα αεροπορικών επιδρομών πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Το πρώτο κύμα επικεντρώθηκε στο σύστημα αεράμυνας του Ιράν και το δεύτερο και το τρίτο κύμα επικεντρώθηκαν σε βάσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και σε χώρους παραγωγής όπλων.

Το Ιράν δήλωσε ότι νίκησε την ισραηλινή επίθεση και ότι προκλήθηκαν μόνο «περιορισμένες ζημιές» σε στρατιωτικούς στόχους σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά τους, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση ήταν αντίποινα για τη μαζική επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου.

Το παρασκήνιο: Το ισραηλινό μήνυμα μεταφέρθηκε στους Ιρανούς μέσω «διαφόρων τρίτων»
«Οι Ισραηλινοί ξεκαθάρισαν εκ των προτέρων στους Ιρανούς σε τι πρόκειται να επιτεθούν γενικά και τι δεν πρόκειται να επιτεθούν», δήλωσε μια πηγή στο Axios.

Δύο άλλες πηγές είπαν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τους Ιρανούς να μην απαντήσουν στην επίθεση και τόνισαν ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει άλλη μια πιο σημαντική επίθεση, ειδικά αν σκοτωθούν ή τραυματιστούν Ισραηλινοί πολίτες.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Το Ιράν έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί ολοκληρωμένο πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά ότι θα προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης.

Το Σάββατο, ο εκπρόσωπος των IDF αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι αν το Ιράν κλιμακώσει σε απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα, το Ισραήλ θα αναγκαστεί να ανταποδώσει.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση του Ισραήλ, αλλά ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ έναντι μιας τέτοιας επίθεσης.

«Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης στρατιωτικής ανταλλαγής μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Εάν το Ιράν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ θα υπάρξουν συνέπειες. Αυτό το κοινοποιήσαμε άμεσα και έμμεσα στο Ιράν».

Όπως ανέφερε μία πηγή, ένας από τους διαύλους για τη μετάδοση μηνυμάτων στο Ιράν πριν από το ισραηλινό χτύπημα ήταν ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ.

«Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν για τον πόλεμο και τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή. Όσον αφορά το τελευταίο, προέτρεψα για αυτοσυγκράτηση. Όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση», έγραψε ο Βέλντκαμπ στο Χ αρκετές ώρες πριν από την ισραηλινή επίθεση.

Τέλος, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι αναμένουν ότι το Ιράν θα απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση τις επόμενες ημέρες, αλλά με περιορισμένο τρόπο που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να σταματήσει τον κύκλο «τιτάνιος προς τιτάνιο».

«Στόχος μας είναι η επιτάχυνση της διπλωματίας και η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Καλούμε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις του στο Ισραήλ, ώστε αυτός ο κύκλος των μαχών να τερματιστεί χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Σον Σάβετ.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.