Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η θρυλική λίμνη των Γιαννιτσών απόψε στη «Μηχανή του Χρόνου»- Ο Μακεδονικός Αγώνας, το ''στοιχειό'' του βάλτου και η αποξήρανση


 


Η θρυλική λίμνη των Γιαννιτσών στη «Μηχανή του Χρόνου». Ο Μακεδονικός Αγώνας, το “στοιχειό” του βάλτου και η αποξήρανση. 

Η ιστορία της θρυλικής λίμνης Γιαννιτσών στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, θα παρουσιαστεί σήμερα, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στις 21.00 από το COSMOTE HISTORY.  Το επεισόδιο μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή 27 Οκτωβρίου  στις 17.00.

Η εκπομπή παρουσιάζει την συναρπαστική ιστορία της λίμνης των Γιαννιτσών, που κάποτε ήταν ένας τεράστιος βάλτος και σταδιακά μετατράπηκε σε εύφορη γη. Η περιοχή πρωταγωνίστησε στον Μακεδονικό αγώνα και ανέδειξε πολλούς ήρωες μακεδονομάχους,  ενώ στην σύγχρονη εποχή βρέθηκε στο επίκεντρο ενός τεράστιου και φιλόδοξου αποστραγγιστικού έργου που απέδωσε χιλιάδες στρέμματα γης σε ακτήμονες και αγρότες.

Η Μηχανή του Χρόνου μέσα από αναπαραστάσεις και ιστορικά ντοκουμέντα αναβιώνει την ιστορία του βάλτου και παρουσιάζει τους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα που έδρασαν εκεί. Μόνο ένας Μακεδονομάχος άντεξε τις κακουχίες και αυτός ήταν ο Γκόνος Γιώτας, που πέρασε στην ιστορία ως το “Στοιχειό του Βάλτου”. Έδωσε αμέτρητες μάχες, βοήθησε όλες τις ομάδες να επιβιώσουν μέσα στην υδάτινη κόλαση, αλλά στο τέλος προδόθηκε και σκοτώθηκε.

Η "Μηχανή του Χρόνου" παρουσιάζει ένα σπάνιο οπτικό ντοκουμέντο από το 1914. Το φιλμ εμφανίζει Γάλλους στρατιώτες της Αντάντ να προσπαθούν να προσπεράσουν τα καλάμια και να διαπλεύσουν τη λίμνη. Το τοπίο προκαλεί εντύπωση καθώς θυμίζει περισσότερο ασιατική ζούγκλα, παρά ευρωπαϊκή λίμνη.

Στην εκπομπή μιλούν: Γιάννης Μοσχόπουλος – Δικηγόρος, Ιστορικός Ερευνητής Ιωάννης Παπαλαζάρου – Εκπαιδευτικός, Ιστορικός Ερευνητής Θωμάς Λίγας – Οινοποιός, κάτοικος Γιαννιτσών, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος Τζούμας – Αγρότης, κάτοικος Γιαννιτσών, Νίκος Γιαννόπουλος – Ιστορικός, Βασίλης Νικόλτσιος – Συνταγματάρχης Ε.Α., Ιστορικός Ερευνητής, Παναγιώτης Σαμπατακάκης – Γεωλόγος, Διευθυντής ΙΓΜΕ, Σπυρίδων Σφέτας – Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Αρχείο ΜΤΧ), Μάρκος Λάτσιος – Πρόεδρος του συλλόγου Σπυρίδων Σφέτας – Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Αρχείο ΜΤΧ), Μάρκος Λάτσιος – Πρόεδρος του συλλόγου "Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Νομού Καστοριάς".

Έρευνα επεισοδίου: Αθηνά Τζήμα.





Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.