Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Γέσιου στην Έδεσσα για τον Μακεδονικό Αγώνα (βίντεο)



Ένας φάρος ιστορικής μνήμης φωτίζει από χθες την πόλη της Έδεσσας, όπου ανήμερα απελευθέρωσής της, κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων ενός μοναδικού μουσείου, του Μουσείου Γέσιου, αφιερωμένο στον Μακεδονικό αγώνα και την συμβολή της Έδεσσας.
Ο Χρήστος Γέσιος ιδιοκτήτης ενός κτηρίου αναζητούσε έναν τρόπο αξιοποιήσεως του χώρου που είχε από κληρονομιά, επιθυμώντας να τιμήσει τη μνήμη του παππού του Χρήστου Γέσιου. Και κατάφερε να δημιουργήσει ένα μουσείο.
Αναζήτησε, αγόρασε και συνέλλεξε αντικείμενα των αρχών του 20ου αιώνα, από μια ταραγμένη και αιματηρή περίοδο, εκείνη του μακεδονικού αγώνα.
«Ο μακεδονικός αγώνας συνεχίζεται και σήμερα χωρίς όπλα και χωρίς αίματα, για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις της ιστορίας, που συμβαίνουν στις γειτονικές χώρες», αναφέρει ο κ. Γέσιος.
Μουσεία με ανάλογο περιεχόμενο εκθεμάτων λείπουν από την Έδεσσα και από την χώρα. Η προσπάθεια ξεκίνησε από τον προηγούμενο δήμαρχο και συνεχίστηκε με τον σημερινό, που απεδέχθησαν την προσφορά της δωρεάς του κ. Γέσιου.
Αν και έφυγε από την Έδεσσα σε ηλικία πέντε ετών λόγω της γερμανικής κατοχής, ο γηραιός, πλήν αειθαλής Εδεσσαίος επέστρεψε στον τόπο του δημιουργώντας μια σημαντική παρακαταθήκη.
Έναν διώροφο χώρο ανοικτό σε όλους, που φιλοξενεί την πολιτισμική και εθνική κληρονομιά του τόπου, διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη των αγωνιστών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας. 
Με πληροφορίες EΡT-ertnews.gr

 















 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.