Τροπολογία για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και τον καθορισμό του με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την προστασία του δικαιώματος στην απεργία και για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που μπαίνει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων και των οικογενειών τους έχει επιδεινωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας και της ακρίβειας, ενώ η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης και επιλέγει να κρατά τους μισθούς καθηλωμένους, με απολύτως ανεπαρκείς αυξήσεις του κατώτατου μισθού και του βασικού μισθού στο Δημόσιο.
Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή έχει διαλύσει το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στερώντας από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα να διεκδικούν και να πετυχαίνουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς σε όλα τα επίπεδα, ενώ έπληξε καίρια και το δικαίωμα στην απεργία με διατάξεις ποινικοποίησης και παρεμπόδισης της άσκησής του από τους εργαζόμενους.
Αποτελέσματα αυτών των επιλογών είναι, ενδεικτικά:
– Η Ελλάδα να βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ΕΕ σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία (Eurostat).
– Η Ελλάδα να καταγράφει τον τρίτο χειρότερο μισθό ανάμεσα σε 35 χώρες, ξεπερνώντας μόνο το Μεξικό και την Κολομβία, ως η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα στη σχετική λίστα (ΟΟΣΑ).
– Στην Ελλάδα το πραγματικό μέσο ωρομίσθιο (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης – PPS) το 2023 αποτελούσε το χαμηλότερο στην ΕΕ-27 (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ).
Η τροπολογία προβλέπει:
· Την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης στην περίπτωση συρροής συλλογικών συμβάσεων, ώστε ο εργαζόμενος να λαμβάνει τον υψηλότερο μισθό και να έχει περισσότερα δικαιώματα.
· Την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, ώστε οι μισθοί και οι όροι εργασίας να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους των αντίστοιχων κλάδων και επαγγελμάτων.
· Την επαναφορά της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να κερδίζουν συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις μισθών όταν η εργοδοτική πλευρά το αρνείται.
· Την αύξηση κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ από την ψήφιση του νόμου και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από το 2025, την οποία θα συμφωνούν και θα υπογράφουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών.
· Την κατάργηση των διατάξεων ποινικοποίησης και περιορισμού της απεργίας, οι οποίες πλήττουν τα δημοκρατικά–συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και περιορίζουν τη διαπραγματευτική – διεκδικητική τους ικανότητα.
Την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στους εργαζόμενους του Δημοσίου για να ενισχυθεί το εισόδημα και η αγοραστική τους δύναμη.
Ο εμπαιγμός του κ. Μητσοτάκη για τα δωρεάν φάρμακα στους χαμηλοσυνταξιούχους
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2024 ο κ. Μητσοτάκης,καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του, εξήγγειλε δωρεάν φάρμακα για όλουςτους χαμηλοσυνταξιούχους που θα δικαιούνταν το ΕΚΑΣ, αναφέροντας χαρακτηριστικάότι από το μέτρο θα ωφεληθούν 310.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.Ξέχασε όμως να πει, ότι η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στους πρώηνδικαιούχους του ΕΚΑΣ ίσχυε πριν από τη διακυβέρνηση της ΝΔ και συνεχίστηκε από το2020 και ότι στην πραγματικότητα αυτό που αλλάζει είναι η επέκτασή του στουςδυνητικά δικαιούχους του ΕΚΑΣ μετά την κατάργησή του. Με τη λαθροχειρία αυτή οπρωθυπουργός, προκειμένου να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια, συνυπολογίζει όσουςδικαιούνται ήδη τα δωρεάν φάρμακα αυξάνοντας έτσι κατά πολύ τους δικαιούχους. Είναιχαρακτηριστικό ότι τα νούμερα που δίνει το Υπουργείο Εργασίας σε σχετική τουαπάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση, είναι ότι μόλις 15.224 είναι οι νέοιχαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι προστίθενται στους 178.800 πρώην δικαιούχους τουςΕΚΑΣ (για τους οποίους ήδη ίσχυαν τα δωρεάν φάρμακα…) κάνοντας ένα σύνολο194.024 συνταξιούχων!Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του οφείλουν να σταματήσουν τον εμπαιγμότων χαμηλοσυνταξιούχων και να δώσουν μερικές ξεκάθαρες απαντήσεις για τονπραγματικό αριθμό των επιπλέον δικαιούχων. Και κυρίως να απαντήσουν για το αναυτή τη φορά θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα έχουν πραγματικά δωρεάν πρόσβαση σεφάρμακα οι χαμηλοσυνταξιούχοι ή θα συνεχιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση νατους ζητείται σε πολλές περιπτώσεις να πληρώσουν τα φάρμακα παρά τις νομοθετικέςπροβλέψεις, όπως καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι και τα σωματεία τους.Η Νέα Αριστερά θα σταθεί στο πλευρό των χαμηλοσυνταξιούχων για τηνεφαρμογή στην πράξη της δωρεάν πρόσβασης σε φάρμακα και την αποκατάσταση τωναδικιών που έχουν γίνει από το 2020 και θα παλέψει προκειμένου να επεκταθεί το μέτροστο σύνολο των χαμηλοσυνταξιούχων, περιλαμβάνοντας και τους συνταξιούχους τουπρώην ΟΓΑ. οι οποίοι σήμερα εξαιρούνται.
Οι καλλιεργητές πυρηνόκαρπων στο χείλος της καταστροφής –Να δοθούν άμεσες λύσεις
Το σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα) σε πολλές περιοχές της χώρας φέρνουν στη Βουλή έξι βουλευτές της Νέας Αριστεράς. Η Ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Έφης Αχτσιόγλου ζητά να δοθούν άμεσες λύσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.Οι βουλευτές τονίζουν ότι τρία ολόκληρα χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη νέα ασθένεια στα πυρηνόκαρπα της Πέλλας που σήμερα έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 26.730στρέμματα στους νομούς Φλώρινας, Τρικάλων, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας,Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Λάρισας. Συνολικά, επισημαίνουν, 1.778 καλλιεργητές έχουν πληγεί από παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τιςδηλώσεις των ίδιων των καλλιεργητών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιούργησε για τον σκοπό αυτό η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων.Από τα παραπάνω στοιχεία που δηλώθηκαν προκύπτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον νομό Πέλλας, όπου 1.304 παραγωγοί δήλωσαν αλλοιώσεις σε 20.809 στρέμματα, υπογραμμίζουν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς. Πρόκειται, σημειώνουν, για ένα φλέγον ζήτημα που πλήττει τις τοπικές οικονομίες, τα αγροτικά εισοδήματα, αλλά και το σύνολο της οικονομίας της χώρας.Τη στιγμή μάλιστα που τα εισοδήματα των αγροτών όχι μόνο έχουν μειωθεί δραματικά αλλά είναι εντελώς αβέβαια και παράλληλα η κλιματική αλλαγή, απέναντι στην οποία είμαστε εντελώς ανοχύρωτοι, αποτελεί μόνιμη απειλή για την εγχώρια αγροτική παραγωγή. Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει για την αποζημίωση τωνπαραγωγών και με ποιο χρονοδιάγραμμα; Θα απαλλαγούν προσωρινά οι πληγέντες παραγωγοί από υποχρεώσεις προς το κράτος; Πότε θα κοινοποιηθεί το σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου, για να συνεχιστεί η καλλιέργεια το 2025; Θα ληφθεί υπόψη η πρόταση των παραγωγών για ελάχιστη αποζημίωση 600 ευρώ ανά
στρέμμα και άμεση καταβολή της; Γιατί δεν έχει καταβληθεί στους πληττόμενους αγρότες ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα; Τι έπραξε το Υπουργείο και οι αρμόδιοι εποπτευόμενοι Οργανισμοί του από το 2021, όταν η προσβληθείσα έκταση ήταν 10στρέμματα;
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Εσείς ψηφίσατε ότι μνημόνιο πετούσε καπιταλ μακεδονικο κλπ.(αλλα δεν είσαστε εσείς ήτανε οι αλλοι) ΑΑΑ..ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ.αλλα η ΙΣΤΟΡΙΑ σας έγραψε με ΜΑΥΡΑ γράμματα.ουστ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσείς της Νέας Αριστεράς δεν είστε οι ίδιοι με τον παλιό Σύριζα,που έκοψε το ΕΚΑΣ;Άντε μην πω τίποτα χρονιάρες μέρες.......
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μας πεις βρε κασελακενα πουλημενη ε πουλημενη,τσουζει
ΔιαγραφήΕυτυχώς που είστε εσείς και οι αγρότες που βγαίνουν στα κανάλια για τα παραμορφωμένα ροδάκινα και ίσως το Μαξίμου ακούσει και δώσει. Ειδάλλως ο υφυπουργάρα μας δεν το έχει... για βόλτες και εκδηλώσεις. και εκεί τα μπερδεύει. Και να δεις, ότι αν γίνει κάτι θα πει εγώ το έκανα .Και μόνο 1,5 χρόνο εκτός από ασχετοσύνη και παπαριές όλοι καταλάβαμε ότι αδυνατεί..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην λύση πλέον θα την επιβάλλουν οι αντιδράσεις και οι φωνές που ακούγονται.
Μπράβο στη Νέα Αριστερά.
Μπράβο στη νέα αριστερά που συμμετείχε στην κυβέρνηση και απεμπολισε δια παντός το δικαίωμα να μιλά για τα δίκαια του λαού.(Και να λέει διάφορες αρλουμπες) από τις οποίες χορτάσαμε.
Διαγραφή