Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ποια εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα θα δούμε το 2025



Το 2025 θα φέρει θεαματικά ουράνια φαινόμενα, όπως «ματωμένα» φεγγάρια, εκλείψεις και βροχές μετεωριτών. Απόψε, 4 Ιανουαρίου, κορυφώνεται η βροχή μετεωριτών Quadrantids, ο αριθμός των οποίων, πιθανότατα θα φτάσει τους 120 την ώρα, ή 1-2 μετεωρίτες ανά λεπτό.

«Το 2025 θα είναι μια καλή χρονιά για τους παρατηρητές μετεωριτών», δήλωσε ο Μπιλ Κουκ, επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος Μετεωροειδών της NASA.

Ο Ήλιος βιώνει μια εκρηκτική αιχμή του κύκλου δραστηριότητάς του – γνωστή ως ηλιακό μέγιστο – που σημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης πολύχρωμων σέλας γύρω από τους βόρειους και νότιους πόλους της Γης (ή σε απροσδόκητα μέρη) εξαιτίας των ηλιακών καταιγίδων.

Ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις
Το 2025 θα φέρει δύο μερικές εκλείψεις ηλίου. Μια μερική έκλειψη ηλίου συμβαίνει όταν το φεγγάρι κινείται μεταξύ του Ήλιου και της Γης, αλλά κανένα από τα ουράνια σώματα δεν είναι τέλεια ευθυγραμμισμένο, σύμφωνα με τη NASA. Η πρώτη μερική έκλειψη ηλίου θα συμβεί στις 29 Μαρτίου και θα είναι ορατή σε μέρη της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Η δεύτερη μερική έκλειψη ηλίου θα συμβεί στις 21 Σεπτεμβρίου και θα είναι ορατή σε μέρη της Αυστραλίας και της Ανταρκτικής καθώς και σε ορισμένα νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Φέτος, θα έχουμε δύο ολικές σεληνιακές εκλείψεις κατά τη διάρκεια της πανσελήνου του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου. Μια σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν η Γη βρίσκεται ανάμεσα στον ήλιο και τη σελήνη και τα τρία ουράνια αντικείμενα παρατάσσονται στη σειρά έτσι ώστε το φεγγάρι να περάσει στη σκιά του πλανήτη μας.

Όταν το φεγγάρι βρίσκεται μέσα στο πιο σκοτεινό μέρος της σκιάς της Γης, που ονομάζεται umbra, παίρνει μια κοκκινωπή απόχρωση, η οποία έχει οδηγήσει στο παρατσούκλι «ματωμένο φεγγάρι», σύμφωνα με τη NASA. Αυτή η σκιά δεν είναι τέλεια, έτσι αχνές ηλιαχτίδες γλιστρούν γύρω από τις άκρες της σκιάς, λούζοντας το φεγγάρι με λαμπρές, ζεστές αποχρώσεις.

Η πρώτη ολική έκλειψη Σελήνης θα είναι ορατή στις 13 και 14 Μαρτίου και θα διασχίσει τη Δυτική Ευρώπη, καθώς και τμήματα της Ασίας, της Αυστραλίας, της δυτικής Αφρικής, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ανταρκτικής. Η δεύτερη ολική έκλειψη Σελήνης θα συμβεί στις 7-8 Σεπτεμβρίου και θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία, την Αφρική, τμήματα της ανατολικής Νότιας Αμερικής, την Αλάσκα και την Ανταρκτική.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες των εκλείψεων στον ιστότοπο Time and Date.

Πηγή: CNN
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.