Αλυσίδα σωτηρίας στήθηκε για έναν σπάνιο Χρυσαετό που βρέθηκε στα όρια των ορεινών περιοχών της Π.Ε. Πέλλας (δάσος Κρώμνης) με την Γουμένισσα Κιλκίς, όπως μας είπε ο Δασάρχης Έδεσσας Σωτήρης Ντινόπουλος σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, καθώς το σπάνιο πτηνό εντοπίστηκε από υπάλληλο της υπηρεσίας της Π.Ε. Πέλλας.
Σύμφωνα με το greenagenda.gr το ενήλικο θηλυκό χρυσαετό φαίνεται να χτύπησε η μάστιγα της παράνομης χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων και μάλιστα στην έναρξη της περιόδου αναπαραγωγής για το είδος. Το προστατευόμενο αρπακτικό βρέθηκε στην περιοχή της Γουμένισσας από υπάλληλο του Δασαρχείου Έδεσσας, δίπλα από ένα νεκρό κουνάβι σε μικρή απόσταση ανήμπορο να πετάξει. Η αδυναμία πτήσης διευκόλυνε τον υπάλληλο να το συλλάβει και να το μεταφέρει στο Δασαρχείο.
Άμεσα στήθηκε αλυσίδα σωτηρίας το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης (12/2/2025) οπότε και ειδοποιήθηκε ο Θ. Μητρόπουλος (ΕΠΟΜΕΑ-δήμου Θεσσαλονίκης) που παρέλαβε τον άρρωστο Χρυσαετό και εσπευσμένα, χωρίς καθυστέρηση, τον μετέφερε στον κτηνίατρο-πτηνοπαθολόγο του ΕΠΟΜΕΑ, Δρ Κ. Μουστακίδη. Ο κ. Μουστακίδης σε συνεργασία με τον παρόντα εξειδικευμένο κτηνίατρο αγρίων ζώων και πτηνών Δρ. Π. Αζμάνη (Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοθηρίας) παρείχαν τις πρώτες βοήθειες με τη χρήση ενδοφλέβιου ορού, βιταμινών και αντιβιοτικών, ενώ συνέλεξαν τα απαιτούμενα δείγματα για περαιτέρω κτηνιατρικές και τοξικολογικές αναλύσεις. Παράλληλα, προτάθηκε προς τους αρμόδιους η άμεση επικοινωνία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ για την αποστολή μονάδας σκύλων ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και τυχόν εύρεση άλλου Χρυσαετού.
Μετά από την διήμερη σταθεροποίηση της κατάστασης του πτηνού μεταφέρθηκε και παραδόθηκε από τον Θ. Μητρόπουλο (ΕΠΟΜΕΑ) και τον Δρ. Π. Αζμάνη (ΣΕΙ), στη Δρα Κομνηνού στην Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ (Μονάδα Εξωτικών & Αγρίων Ζώων) στις 14/2/2025. Μαζί παραδόθηκαν τα συλλεχθέντα δείγματα. Το πτηνό τοποθετήθηκε σε ειδικό χώρο της Μονάδας του ΑΠΘ που διαμορφώθηκε ειδικά για τον Χρυσαετό με τη συνδρομή του τεχνικού ΑΠΘ, μελών της ΕΠΟΜΕΑ και της ειδικής καθοδήγησης του Δρος Αζμάνη και της Δρα Κομνηνού. Ακολούθησε ενδελεχής κτηνιατρική ενημέρωση για τη νοσηλεία και τη μεταπελευθερωτική παρακολούθηση.
Τα συνεχή περιστατικά εύρεσης δηλητηριασμένων Χρυσαετών ανησυχούν ιδιαιτέρως τον Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοθηρίας για την επιβίωση του πληθυσμού του Χρυσαετού.
Με πληροφορίες και φωτο από greenagenda.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.