Συνεχίζονται με αμείωτη δράση οι κινητοποιήσεις των δασεργατών για την κατάργηση του νόμου 5106/24 που παραδίνει τα δάση στις μεγάλες εταιρίες. Μετά την μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Απρίλη στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου, σειρά πήραν οι δασεργάτες της Πέλλας με τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση των δασεργατών στις 12 Απρίλη στους Προμάχους Αλμωπίας. Παρέμβαση έγινε από το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των δασικών Συνεταιρισμών Γεώργιο Βούρτσα δασολόγο, ο οποίος τόνισε τα παρακάτω.
Αγαπητοί συνάδελφοι δασεργάτες και δασεργάτριες.
Κυρίες και Κύριοι προσκαλεσμένοι.
Ευχαριστούμε για την πρόσκληση να παρευρεθούμε σήμερα εδώ στη συγκέντρωσή σας.
Βρίσκομαι εδώ ως μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Δασικών Συνεταιρισμών που δημιουργήθηκε ενάντια στην παραχώρηση των Δημοσίων δασών στις μεγάλες Εταιρίες, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή τους.
Σας μεταφέρω την αγανάκτηση όλων των δασεργατών, και την διάθεσή τους να αγωνιστούν ώστε αυτός ο νόμος να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Με γρήγορους ρυθμούς η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προχωρούν στην εφαρμογή του Νόμου 5106/2024 που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες, όπου προβλέπεται η παράδοση των δασών στις μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών, μεγάλες εταιρίες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα εμπορίας και επεξεργασίας προϊόντων ξύλου, αποκλείοντας παράλληλα τις εκατοντάδες μικροεπιχειρήσεις, που κινούνται γύρω από το δάσος και αποτελούν μαζί με τους Δασεργάτες την ραχοκοκαλιά της αλυσίδας παραγωγής δασικών προϊόντων.
Μάλιστα μας καλεί και εμάς τους δασικούς Συνεταιρισμούς , όπως προβλέπεται από το Νόμο να συμπράξουμε με τις μεγάλες αυτές εταιρίες. Με το ζόρι παντρειά που λέει και η παροιμία.
Η Κυβέρνηση επικαλείται ότι με αυτόν τον τρόπο φέρνει μία εμβληματική μεταρρύθμιση που εξασφαλίζει την διαχείριση των δασών μας. Για να εξασφαλιστεί μάλιστα η κερδοφορία των εταιριών αυτών προετοιμάζει ζεστό χρήμα (200 εκατομμύρια ευρώ σε πρώτη φάση) , για να επιδοτηθούν.
Εμείς πρέπει να θυμίσουμε στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο ότι μέχρι σήμερα τα δάση τα διαχειριζόταν η δασική υπηρεσία, κάνοντας τις μελέτες διαχείρισης και την επίβλεψη, και στις δασικές εργασίες εργαζόταν εδώ και δύο περίπου αιώνες οι δασικοί συνεταιρισμοί , είτε με αυτεπιστασία και πληρωνόταν με το κυβικό από το κράτος, είτε με παραχώρηση με βάση το Π.Δ. 126/86, της εκμετάλλευσης των δασικών συστάδων στους Δασικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι αφού πλήρωναν το καθοριζόμενο μίσθωμα, υπέρ του δημοσίου και του δήμου, εμπορεύονταν τα δασικά προϊόντα.
Με αυτόν τον τρόπο εκμεταλλεύονται μέχρι σήμερα όλα τα παραγωγικά δάση της Ελλάδας, σε πολλά της Πελοποννήσου και σχεδόν σε όλα από την Στερεά Ελλάδα και πάνω. Εδώ εξάλλου υπάρχει και ο μεγάλος όγκος των παραγωγικών δασών.
Θέλουμε να σας γνωρίσουμε και να υπενθυμίσουμε στην Κυβέρνηση, αν και το ξέρουν πολύ καλά, ότι στις δασικές εργασίες στη χώρα μας δραστηριοποιούμαστε εκατοντάδες Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας με μέλη χιλιάδες δασεργάτες και ιδιαίτερα από την Στερεά Ελλάδα και πάνω, μέχρι τα σύνορα, όπου όχι μόνο εκτελούνται όλες οι δασικές εργασίες από τα μέλη μας, αλλά σε πολλές περιοχές οι Δασεργάτες παρακαλούνε να τους δοθούν δάση για εργασία. Εδώ οι ΔΑΣΕ Αριδαίας ξενιτεύεστε και παρακαλάτε για δουλειά, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.
Που ήταν το Υπουργείο και η Κυβέρνηση να σας πουν ελάτε εδώ, έχουμε δουλειά στη Νότια Ελλάδα , θέλετε να έρθετε. Όχι μόνο δεν σας καλούσαν , αλλά και όποτε απευθυνόσασταν εσείς στις Τοπικές δασικές υπηρεσίες, δεν ήξεραν σχεδόν τίποτα για τον σχεδιασμό. Μετά από λίγο βέβαια μαθαίνατε ότι δόθηκαν σε εργολάβους.
Το ερώτημα είναι γιατί δεν μας καλεί η κυβέρνηση να δείξουμε ενδιαφέρον για όλες τις εργασίες στα δάση μας , σε όλη την χώρα. Η απάντηση βέβαια είναι εύκολη για μας γιατί προτιμούν τους εργολάβους και τις μεγάλες εταιρίες. Μπαίνει βέβαια μπροστά το ΤΑΙΠΕΔ και με fust trac διαδικασίες μοιράζει αφειδώς χρήμα με προσκλήσεις ή απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας βέβαια και την ποινική ασυλία για τις πράξεις τους που ψηφίστηκε στη Βουλή από την Κυβέρνηση, όπως εξάλλου παλιότερα με προηγούμενη κυβέρνηση και για τους τραπεζίτες.
Οι δασεργάτες στην συντριπτική μας πλειοψηφία είμαστε από τα παραδασόβια και παραμεθόρια χωριά και συμβάλλουμε με την εργασία μας τα μέγιστα στην επιβίωσή της υπαίθρου, αν και τα χωριά μας ερημώνουν με ταχείς ρυθμούς.
Είχε προβλήματα αυτός ο μέχρι σήμερα τρόπος διαχείρισης?
Και βέβαια είχε, με πρώτο και κυρίαρχο την αδυναμία λόγω έλλειψης προσωπικού και πιστώσεων των Δασαρχείων να συντάξουν έγκαιρα τις διαχειριστικές μελέτες, να διανοίξουν και να συντηρήσουν τους δασικούς δρόμους, να φυλάξουν αποτελεσματικά τα δάση, να πραγματοποιήσουν άλλα απαραίτητα έργα, όπως αντιπλημμυρικής προστασίας, προστασίας βιοποικιλότητας, δασικής αναψυχής, αποτελεσματικής αντιπυρικής προστασίας.
Τα ζει τα προβλήματα αυτά με δραματικό τρόπο, το Δασαρχείο Αριδαίας, που σήμερα λειτουργεί με ελάχιστο επιστημονικό προσωπικό (Δασολόγους, Δασοπόνους) και με πενιχρά μέσα.
Έχουν να κάνουν με την αδιαφορία του κράτους, για τα προβλήματα των δασεργατών, αφού για πάνω από 15 χρόνια δεν έχει δοθεί καμία επιδότηση για αγορά αλυσοπριόνων, ζώων φόρτου και σύρσης, μέσων προστασίας, καυσίμων κίνησης και εργασίας, άλλων μηχανημάτων (τρακτέρ) για την μετατόπιση και διαμόρφωση των δασικών προϊόντων.
Απλώς να θυμίσουμε ότι εμείς για να πάμε στη δουλειά μας στα δάση, καθημερινά γεμίζουμε με καύσιμα τα οχήματα μεταφοράς, τα τρακτέρ, τα αλυσοπρίονα, ταΐζουμε όλο τον χρόνο τα ζώα μας. Δεν πάμε κατά διαστήματα για να δούμε πως πάει η σοδειά μας. Είμαστε τακτικά εκεί στο χώρο δουλειάς.
Έχουν να κάνουν με τον σχεδόν μηδενισμό εδώ και είκοσι χρόνια, των πιστώσεων για καλλιέργεια των δασών, που ήταν απαραίτητες τόσο για την ποιοτική και οικολογική βελτίωση τους, αλλά και για την αντιπυρική προστασία τους. Και τώρα τις εργασίες που γινόταν επί πολλά χρόνια στα δάση με την καλλιέργεια από τους δασεργάτες , προσπαθούν να μας τις εμφανίσουν ως την μεγάλη μεταρρύθμιση, αφού τώρα θα γίνονται από τις εταιρίες.
Η Κυβέρνηση προσπαθεί στο όνομα της κλιματικής αλλαγής να μας πείσει , ότι όσα προβλέπει ο νόμος είναι απαραίτητα για την προστασία των δασών και κύρια από τις πυρκαγιές.
Θεωρούμε ότι η διαχείριση των δασών και οι δασικές εργασίες πρέπει να εντάσσονται και να εξυπηρετούν την ανάπτυξη της Τοπικής Οικονομίας και Κοινωνίας και να συμβάλλουν στην συγκράτηση και αναζωογόνηση των ορεινών παραδασόβιων πληθυσμών που τόσο ανάγκη έχει η Χώρα μας. Πρέπει να εντάσσονται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό που θα έχει στο επίκεντρο και θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.
Εμείς οι δασεργάτες ξέρουμε και πολύ καλά μάλιστα με την καθοδήγηση της αποδεκατισμένης και σχεδόν διαλυμένης Δασικής Υπηρεσίας, να διαχειριζόμαστε αειφορικά τα δάση μας, γιατί εμείς είμαστε που μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες εργασίας, παράγουμε με τα χέρια μας τον πλούτο που μας δίνει το δάσος.
Δεν φτάνει που και εμείς όπως όλος ο Λαός στενάζουμε με την ακρίβεια, τις λειψές υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και παιδείας, θέλετε να μας κάνετε δούλους στις μεγάλες επιχειρήσεις, ξεπουλώντας τα δάση.
Σας δηλώνουμε ότι χωρίς εμάς τους δασεργάτες ούτε δασικά προϊόντα μπορούν να παραχθούν, αλλά το κυριότερο ούτε αειφορική διαχείριση θα υπάρχει. Τις επιλογές σας αυτές στο φυσικό περιβάλλον θα τις πληρώσει ακριβά ο Ελληνικός Λαός και πάνω από όλα οι κάτοικοι των παραδασόβιων πληθυσμών και οι Συνεταιρισμένοι Δασεργάτες.
Κύριοι ακούστε την κραυγή μας. Τα χωριά μας ερημώνουν, οι νέοι τα εγκαταλείπουν γιατί δεν βρίσκουν δουλειά. Μην βάζετε ταφόπλακα στα όνειρα μας να έχουμε δουλειά με δικαιώματα, να ζούμε στα χωριά μας, να συνεχίσουν να ζουν και τα παιδιά μας στα χωριά μας.
Η εφαρμογή του Νόμου, θα μας διώξει από το επάγγελμα και τα χωριά μας, θα μας κάνει φτηνούς εργαζόμενους στις εταιρίες αυτές, πέρα από το γεγονός ότι τα δάση μας θα οδηγηθούν σε κατάρρευση και καταστροφή.
Τελευταία μετά τον αναβρασμό των δασεργατών σε διάφορες περιοχές, έχουμε διάφορους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, να μας λένε ότι μην ανησυχείτε, ο νόμος δεν σας αφορά εσάς γιατί αφορά την Πελοπόννησο, τα Νησιά και άντε λίγο Στερεά Ελλάδα.
Εμείς στο χωριό μας λέμε ότι γελάει και το παρδαλό κατσίκι με αυτά που ακούγονται. Που ακούστηκε Νόμος που ισχύει για όλη την χώρα, να υπάρχουν πολιτικοί που να μας καθησυχάζουν ότι δεν θα εφαρμοστεί σε εμάς ανάλογα με την περιοχή που μιλάνε . Αν ήτανε να ισχύσει για αυτές τις περιοχές μόνο θα το έλεγε κατευθείαν ο Νόμος.
Αλλά δεν είναι τωρινή η προσπάθεια για ξεπούλημα των δασών σε μεγάλες εταιρίες. Τη δεκαετία του 1990, η τότε πανίσχυρη ΣΕΛΜΑΝ, έκανε πρόταση στο Υπουργείο και την Κυβέρνηση να αναλάβει να χρηματοδοτήσει όλες τις διαχειριστικές μελέτες , αρκεί να παραχωρηθεί στη ΣΕΛΜΑΝ, όλη η παραγόμενη ξυλεία των δασών μας. Τόση πολύ μεγάλη φιλευσπλαχνία τους είχε πιάσει.
Σήμερα με διαφορετικό τρόπο πιο καμουφλαρισμένα, ξαναήλθε στην επιφάνεια η πολιτική αυτή ξεπουλήματος των δασών, χρησιμοποιώντας, ως Δούρειο Ίππο όσους συνεταιρισμούς τυχόν υποκύψουν και συμπράξουν με τις μεγάλες εταιρίες, δηλαδή να μας κάνουν συνένοχους στο έγκλημα. Εμείς λέμε σε όλους τους ΔΑΣΕ , αυτό που έλεγαν και οι Αρχαίοι πρόγονοί μας. «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες».
Γιατί τώρα επιχειρείται αυτό το ξεπούλημα? Πρώτα από όλα επειδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 80% περίπου των δασών είναι ιδιωτικά , υπάρχει η κατεύθυνση και η πίεση να γίνει και στη χώρα μας αυτό ,όπου το 65% των δασών είναι δημόσια. Και ανάλογα προσαρμόζονται και τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νόμος είναι η αρχή και θα ακολουθήσουν και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Γιατί τώρα τα μεγάλα συμφέροντα βρίσκουν ευνοϊκές συνθήκες για να επενδύσουν στη γη και τα δάση μας, με το αζημίωτο βέβαια. Γιατί τώρα έφτασε η ώρα με τη συνολική εκχώρηση της διαχείρισης των δασών σε επιχειρηματικούς ομίλους που θα εξασφαλίσουν τζάμπα γη και πρώτη ύλη (ξύλο, βιομάζα για πέλετ κ.λπ.), που θέλετε να ενισχύσετε την αγορά της «πράσινης μετάβασης», να δημιουργήσετε εγκαταστάσεις ενεργειακής αξιοποίησης της βιομάζας, πάρκα ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, υλοποιώντας τα αδηφάγα εκμεταλλευτικά κερδοφόρα σχέδιά τους.
Και επειδή χωρίς εμάς τους δασεργάτες, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μπορούν να διαχειριστούν τα δάση, προσπαθούν να μας δελεάσουν.
Αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρο σε μας ότι από την στιγμή που οι βιομήχανοι, τραπεζίτες και χρηματιστές, αποφάσισαν να βάλουν στο χέρι το φυσικό περιβάλλον, διαπίστωσαν ότι δεν χρειάζονται πλέον άλλο ούτε την στελεχωμένη και με πόρους Δασική Υπηρεσία, και τις μεθόδους αειφορικής διαχείρισης που εφάρμοζε επί δεκάδες χρόνια, αλλά ούτε και εμάς τους Συνεταιρισμένους Δασεργάτες, που εργαζόμαστε στις πιο δύσκολες συνθήκες για ένα αξιοπρεπές μεροκάματο.
Δεν μας χρειάζονται γιατί προτεραιότητά τους είναι η ληστρική εκμετάλλευση των δασών για την φύτευση ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών και πολυτελών ξενοδοχείων και τώρα τελευταία και της αξιοποίησης της βιομάζας. Για αυτόν τον λόγο τους δίνουν και μπόλικο χρήμα για επιδότηση.
Δεν μας επιδοτούν για την εργασία μας γιατί τα πάντα κινούνται από την λογική Κόστους –Οφέλους. Και εμάς τους δασεργάτες μας θεωρούν κόστος.
Ας δώσουν τα χρήματα που ανακοίνωσαν για τις μεγάλες εταιρίες (200 εκατομμύρια ευρώ) σε εμάς τους δασεργάτες. π.χ. 2.000 ευρώ να δίνουν κάθε χρόνο μέσο όρο για κάθε δασεργάτη για εξοπλισμό και ενίσχυση, δηλαδή 16.000.000 ευρώ το χρόνο φτάνουν για δώδεκα χρόνια ενίσχυση τα 200 εκατομμύρια που υπόσχονται στις εταιρίες. Δεν μιλάμε βέβαια και τα δικαιώματα των ρύπων του Διοξειδίου του Άνθρακα που και αυτά τα τάζουν πανωπροίκι στις μεγάλες εταιρίες.
Οι δασεργάτες δεν έχουμε ανάγκη ούτε θέλουμε να συμπράξουμε με μεγάλες δακτυλοδεικτούμενες εταιρίες, όπως μας καλεί η κυβέρνηση μέσα από τα Συνεργατικά Σχήματα. Ανάγκη έχουμε από πραγματική φροντίδα και ενίσχυση από πλευράς της Πολιτείας.
Δεν θέλουμε να γίνουμε είλωτες στις μεγάλες επιχειρήσεις, που πάλι εμάς θα χρησιμοποιούν για να παράγουν δασικά προϊόντα, αλλά με όρους εργασιακής γαλέρας. Μπορεί βέβαια να ονειρεύονται οι μεγάλες εταιρίες ότι θα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν εξαθλιωμένους αλλοδαπούς εργάτες.
Όμως να τους θυμίσουμε ότι τα δάση και οι συνθήκες εργασίας μας, δεν είναι σαλόνια για να λιαζόμαστε. Είναι σκληρή και επίπονη δουλειά και εδώ στην περιοχή της Αριδαίας το πληρώνουμε συχνά και με την ζωή μας.
Ένα είναι σίγουρο, ότι σιγά-σιγά αντιλαμβάνονται και οι δασεργάτες , ότι όλα γίνονται για τα μεγάλα συμφέροντα. Μην μας υποτιμάτε όμως. Θα βρούμε τον δρόμο μας και τον τρόπο για να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Θα βγάλουμε τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα.
Εμείς θέλουμε να το δηλώσουμε ξεκάθαρα. Να πάρει η Κυβέρνηση πίσω αυτούς τους σχεδιασμούς και τον Νόμο. Από την στιγμή που με τα δυο μας χέρια δουλεύουμε στα δάση, στον ήλιο και στη βροχή, στους γκρεμούς και τα ισιώματα, στα ρέματα και τις κορφές , με κίνδυνο πολλές φορές για τη ζωή μας, αλλά και το πληρώνουμε και με την ίδια τη ζωή μας, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το ξεπούλημα των δασών στις μεγάλες εταιρίες, ούτε να μας διώξετε από τα ορεινά και παραμεθόρια χωριά μας.
Οι δασεργάτες πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση, είναι ένας μικρός γίγαντας, που φαίνεται ότι κοιμάται, αλλά στην πραγματικότητα σιγοβράζουμε. Δεν μπορείτε να μας έχετε στο χέρι.
Εμείς ζούμε με τον ιδρώτα μας , διαχειριζόμενοι τον φυσικό πλούτο που ανήκει σε όλο τον Λαό. Εμείς προστατεύουμε τα δάση μας , μπορούμε και θα τρέξουμε πρώτοι όταν δίπλα μας θα ξεσπάσει πυρκαγιά για να την αντιμετωπίσουμε.
Θέλουμε και απαιτούμε:
1). Να σταματήσει η οποιαδήποτε εφαρμογή του Νόμου 5106/2024 , που παραδίνει τα δάση και τον φυσικό πλούτο σε μία χούφτα επιχειρηματίες και να καταργηθεί.
2) Ισχυρή και δημόσια δασική υπηρεσία με προσωπικό και μέσα που να είναι ικανή να μελετάει να προγραμματίζει και να διαχειρίζεται τα δάση με επαρκείς πιστώσεις και προς όφελος πάντα του κοινωνικού συνόλου.
β) Οργάνωση και ετήσια επιδότηση με μέσα και εξοπλισμό των δασικών συνεταιρισμών.
γ) Επαρκείς πιστώσεις για την καλλιέργεια των δασών από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς
δ) Να γίνονται αποκλειστικά από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς, κατόπιν ανάθεσης από το κράτος των εργασιών που έχουν να κάνουν με καλλιέργεια των δασών, την αποκατάσταση μετά από πυρκαγιά όπως κοπή καμένων, κατασκευή κορμοπλεγμάτων και κλαδοπλεγμάτων, τις αντιπυρικές ζώνες, αφού έτσι και αλλιώς τις περισσότερες εμείς καλούμαστε να τις εκτελέσουμε, αφού βέβαια τις αναθέτουν απευθείας ή με δημοπρασία σε εργολάβους.
Σας καλούμε όλους ο καθένας από την θέση του να εμποδίσουμε την εφαρμογή του Νόμου και την καταστροφή των Δασών μας. Η καταστροφή του πανέμορφου δασικού μας πλούτου, αφορά όλους τους πολίτες της χώρας μας. Καλούμε όλους τους φορείς,(Συλλόγους, σωματεία, Τοπική διοίκηση, τη νεολαία) σε πανστρατιά να εμποδίσουμε τα καταστροφικά σχέδιά τους.
1 Σχόλια
εκει στο Μπαοβο ,καλά ξυπνητουρια ! 70% ψηφιζατε ΝΔ, και 20% Χρυση Αυγή ! Σας ανταμειβει καλά τωρα . Το χωριο φθίνει,οι οικοδομές που εδιναν ζωη στους νεους αντρες του χωριού περασε στα χερια των αλλοδαπών.ν Η κτηνοτροφια έσβησε. Ή μαλλον την αποτελείωσε ο Κούλης. Οι νεοι δεν παντρευονται χωρις δουλειά. Το σχολειο , μαζί με το Γυμνασιο σε λιγα χρονια θα κλεισουν. Εσεις όμως σταθερα Δεξια !
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.