Η αλλαγή της ώρας φαίνεται ότι επηρεάζει τον ύπνο μας, καθώς, αλλάζει η έκκριση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που δρα ρυθμίζοντας τις καταστάσεις εγρήγορσης και ύπνου με βάση το φως του ηλίου. Στο φως, παράγεται λιγότερη μελατονίνη, επομένως ο ύπνος έρχεται αργότερα.
Σύμφωνα με την κα Νατάσσα Γιαννακάκη, σύμβουλο ύπνου για παιδιά και ενηλίκους, οι άνθρωποι κοιμούνται 40 λεπτά λιγότερο, κατά μέσο όρο, τη Δευτέρα μετά την ανοιξιάτικη θερινή ώρα, και αυτό έχει συνέπειες.
Με την αλλαγή της ώρας, το καθημερινό ή εργασιακό πρόγραμμα δεν αλλάζει, οπότε από την άποψη του βιολογικού ρολογιού, ξυπνάει κανείς μία ώρα νωρίτερα και διακόπτει τη ρουτίνα του ύπνου. Αυτό σημαίνει λιγότερη ξεκούραση.
Όπως τόνισε, μέχρι να προσαρμοστεί ο οργανισμός, τα συμπτώματα είναι η δυσκολία στον ύπνο τη νύχτα, ένα αίσθημα “τζετ λαγκ”, κόπωση ή και κούραση, ακόμη και αν συμπληρώσει κανείς οχτάωρο ύπνου, γεγονός που μειώνει την ενέργεια, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ευερεθιστότητα, έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης, μειωμένη πνευματική και σωματική απόδοση, κ.α.
0 Σχόλια
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.