Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού


Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από 10 έως 18 Οκτωβρίου 2015.
Εκατομμύρια παιδιά, νέοι, ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και φορείς χάραξης πολιτικής ένωσαν τις προσπάθειές τους,  θα συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις και θα παρακολουθήσουν μαθήματα σε όλη την Ευρώπη με σκοπό την εκμάθηση προγραμματισμού Η/Υ. 
Κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Υπουργείου Παιδείας 156272/Δ2/05-10-2015  και των Σχολικών Συμβούλων Πληροφορικής οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθεια αυτή στην Ελλάδα το  Σχολείο μας συμμετείχε και φέτος με δημιουργία μίας δικής της εκδήλωσης υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας πληροφορικής κ. Σταμούλη Ελπίδας. 
Στο χάρτη των εκπαιδευτικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία όλης της υφηλίου μπορείτε να μας βρείτε  πιέζοντας στο http://events.codeweek.eu/view/7393/code-your-game/. 
 Επιπλέον φέτος συμμετείχαμε στο  “CodeWeek4all Challenge και διεκδικούμε το “Certificate of Excellence in Coding Literacy” από το Europe Code Week για τη συμμετοχή σχεδόν όλων των μαθητών του σχολείου! 
Γιατί όμως να μάθω να προγραμματίζω;
Η ερώτηση μία και απλή και οι απαντήσεις πολλές. «Οι βασικές δεξιότητες προγραμματισμού Η/Υ θα είναι απαραίτητες σε πολλές θέσεις εργασίας στο κοντινό μέλλον. Το 90% των επαγγελμάτων σήμερα απαιτούν κάποιες βασικές γνώσεις πληροφορικής. Πέραν τούτου, οι πτυχιούχοι Πληροφορικής αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του σύγχρονου εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς της Ευρωπαϊκής οικονομίας και η ζήτησή τους αυξάνει με ρυθμούς 3% ετησίως.»
Η εκμάθηση προγραμματισμού Η/Υ συνιστά την πεμπτουσία της Πληροφορικής. Όχι της χρήσης του Υπολογιστή, αλλά της ίδιας της Επιστήμης. H Αλγοριθμική εξελίχθηκε σε εξαιρετικά σημαντική περιοχή γνώσης και για την εκπαίδευση, καθώς αφενός αναδεικνύει την ισχύ και αποτελεσματικότητα του αναλυτικού τρόπου της ανθρώπινης σκέψης για την επίλυση προβλημάτων σε όλους τους τομείς και τα γνωστικά αντικείμενα, αφετέρου προσφέρει το θεμέλιο για την επιτυχή σχεδίαση και ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού. 
Ο προγραμματισμός μας βοηθά να αντιληφθούμε το πως λειτουργούν τα προϊόντα τεχνολογίας, να διερευνήσουμε νέες ιδέες και να δημιουργήσουμε τα δικά μας προγράμματα για τη δουλειά μας αλλά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που θα χρησιμοποιήσουμε για τη διασκέδαση μας. Τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι μέρος της καθημερινότητας των περισσότερων παιδιών σήμερα. Έτσι φέτος στάθηκε η  πιο όμορφη και ενδιαφέρουσα αφορμή για να εισαχθούμε ομαλά και ευχάριστα στον προγραμματισμό και τις βασικές του αρχές  μέσα από ένα πλούσιο πολυμεσικό περιβάλλον.
Κατά τη διάρκεια της φετινής εβδομάδας κώδικα οι μαθητές ενεπλάκησαν ενεργά σε :
Α) απλές διαδικτυακές δραστηριότητες σχεδιασμένες και υλοποιούμενες από μαθητές σε όλο τον κόσμο με θεματολογία από γνωστά ηλεκτρονικά παιχνίδια https://hourofcode.com/gr για τους μαθητές κυρίως του Γυμνασίου.
Β) πιο σύνθετες δραστηριότητες σχεδιασμένες σε ένα περιβάλλον οπτικού προγραμμαστισμού όπως το GameMaker για τις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου, όπου και είχαμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε εξαρχής ένα δικό μας παιχνίδι και να αναλύσουμε τόσο σχεδιαστικά όσο και σε επίπεδο υλοποίησης τα στάδια και τη διαδικασία ανάπτυξης ενός προγράμματος, ενότητα που εντάσσεται και στο αναλυτικό πρόγραμμα των συγκεκριμένων τάξεων.   
“Είτε θέλεις να αποκαλύψεις τα μυστικά του σύμπαντος, είτε να ακολουθήσεις μια καριέρα στον 21ο αιώνα, είναι απαραίτητο να μάθεις τις βασικές αρχές προγραμματισμού υπολογιστών.”
Stephen Hawking
#Bring ideas to life!
#Δώστε σάρκα και οστά στις ιδέες σας!
Ο Διευθυντής
Μιχαηλίδης Μενέλαος
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.