Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τα δόντια επηρεάζουν την καρδιά;


Τελευταία, μετά από έρευνες, προκύπτει συσχέτιση της περιοδοντίτιδας με καρδιαγγειακά νοσήματα που οφείλονται σε αθηροσκληρυντικές βλάβες. 

Η περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονώδης πάθηση των ούλων, κατά την οποία οι ίνες που ενώνουν τα ούλα με το δόντι και το οστό (κόκκαλο) καταστρέφονται, το οστούν απορροφάται, τα ούλα αποκολλώνται από το δόντι και δημιουργείται ‘θύλακος’ (σχισμή μεταξύ δοντιού και ούλου) που ευνοεί την κατακράτηση μικροβιακής πλάκας και το σχηματισμό πέτρας. Αν δεν επέμβει ο οδοντίατρος, οι θύλακοι γίνονται σταδιακά βαθύτεροι, αυξάνονται οι βλάβες στο οστούν και η κινητικότητα του δοντιού με τελική κατάληξη την απώλεια του δοντιού. 
Δυστυχώς, ενώ πάνω από 50% του πληθυσμού πάσχει από κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν το πρόβλημά τους, καθώς η εξέλιξή της είναι συνήθως βραδεία και χωρίς σημαντικά συμπτώματα. Το σύμπτωμα που μπορεί να υποψιάσει τον ασθενή είναι η αιμορραγία. Τα ούλα γίνονται ερυθρά, διογκώνονται, ματώνουν και γίνονται ευαίσθητα. Σε μερικές περιπτώσεις, τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν και να αποκαλύπτονται οι ρίζες των δοντιών με αποτέλεσμα την υπερευαισθησία στο κρύο. Μπορεί να συνυπάρχει κακοσμία, κινητικότητα ή και μετακίνηση των δοντιών. Η διάγνωση γίνεται από τον οδοντίατρο και κυρίως από τον περιοδοντολόγο, ο οποίος ελέγχει το χρώμα και το σχήμα των ούλων, την κινητικότητα των δοντιών και μετράει το βάθος των ‘θυλάκων’. Επιπλέον, σημαντική είναι η χρήση ακτινογραφιών για την ανακάλυψη του βαθμού οστικής καταστροφής, εφόσον αυτή υπάρχει.
Τελευταίες έρευνες υποδεικνύουν πως άτομα που πάσχουν από περιοδοντίτιδα εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα για στεφανιαία νόσο και έμφραγμα του μυοκαρδίου.  Μια πιθανή ερμηνεία που δίνεται για το παραπάνω συλλογισμό, ενοχοποιεί την είσοδο - «μετανάστευση» περιοπαθογόνων μικροβίων στην αιματική κυκλοφορία που μπορούν να δημιουργήσουν αθηρωματικές πλάκες στα στεφανιαία αγγεία. Η θεωρία αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι έχουν ανιχνευτεί τέτοια μικρόβια (P. gingivalis, T. forsythia, P. intermedia, A. actinomycetemcomitans) σε αθηρωματικές πλάκες ασθενών με στεφανιαία νόσο, που εμφάνιζαν περιοδοντίτιδα. Βέβαια, απαιτούνται μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες για να αποδειχθούν οι παραπάνω υποθέσεις.
Επίσης, κάθε περιοδοντική φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει επιπλοκή λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, καθώς το υψηλό μικροβιακό φορτίο της στοματικής κοιλότητας στα περιοδοντικά νοσήματα (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα), μπορεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να φτάσει στην καρδιά προκαλώντας λοίμωξη.
Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο έλεγχος της περιοδοντικής κατάστασης των ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα. Γερά ούλα σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει και γερή καρδιά!
Το στόμα μας είναι ο καθρέφτης της υγείας μας!
*Η Πετρούλα Μπόσνα, είναι Χειρουργός Οδοντίατρος, Ειδικευθείσα στην Περιοδοντολογία και Βιολογία Εμφυτευμάτων Α.Π.Θ. 

Μπόσνα Πετρούλα
Χειρουργός Οδοντίατρος
Ειδικευθείσα στην Περιοδοντολογία και Βιολογία Εμφυτευμάτων Α.Π.Θ.
www.perio.com.gr
fb page: Μπόσνα Πετρούλα - Περιοδοντολόγος

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.