Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κοσμάς Κανονίδης: Οι παρατηρήσεις που δε διαβάστηκαν ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας…


Τοπικό σχέδιο διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων Δήμου Αλμωπίας

Σε συνέχεια της από 18-4-2016 επιστολής μου προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σωτηριάδη Συμεών, σχετικά με τις παρατηρήσεις μου επί του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δήμου Αλμωπίας και προς ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου Αλμωπίας, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

Ως κάτοικος του Δήμου Αλμωπίας, διάβασα με μεγάλη προσοχή το εν λόγω Τοπικό Σχέδιο, το οποίο αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων του Δήμου Αλμωπίας με χρονικό ορίζοντα 5ετίας (έτος στόχος το 2020).

Παρόλο που το χρονικό περιθώριο της διαβούλευσης έχει παρέλθει, θεώρησα σκόπιμο να καταθέσω τις παρατηρήσεις μου, έστω και εκπρόθεσμα (λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων).

Αυτό όμως δε σημαίνει, πως τα ερωτήματα που προκύπτουν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητα…

Έχοντας, λοιπόν, ως γνώμονα την ιδιότητα του Διπλ. Μηχανικού Περιβάλλοντος και την 10ετή επαγγελματική μου εμπειρία από την εκπόνηση 130 και πλέον μελετών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες αφορούν στη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, κατέθεσα τις παρατηρήσεις μου με σκοπό να ενημερωθεί το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της 18ης Απριλίου 2016.

Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν λόγω της παντελούς έλλειψης επιστημονικού υποβάθρου στους υπολογισμούς του Τοπικού Σχεδίου. Δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), με αποτέλεσμα οι υπολογισμοί των στόχων διαχείρισης των αποβλήτων να είναι εξαιρετικά επισφαλείς.

Οι «συντάκτες» του Τοπικού Σχεδίου χρησιμοποίησαν κατά κόρον βιβλιογραφικά δεδομένα και αυθαίρετες παραδοχές, οι οποίες δε συνάδουν με τις κατευθυντήριες οδηγίες του νέου ΕΣΔΑ.

Προκύπτουν πάρα πολλά ερωτήματα ως προς τις ανά ρεύμα ποσότητες των αποβλήτων, ποσότητες οι οποίες δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα με την έννοια της μείωσης του λειτουργικού κόστους ανά τόνο παραγόμενων αποβλήτων.
Προς ενημέρωση, λοιπόν, των κατοίκων του Δήμου Αλμωπίας και ευελπιστώντας στην απάντηση, για το σύνολο των ερωτημάτων που τέθηκαν, από τους «συντάκτες» του Τοπικού Σχεδίου, παραθέτω ξανά τις αρχικές μου παρατηρήσεις:

Η στοχοθεσία της διαχείρισης των παραγόμενων αποβλήτων, στηρίζεται σε αυθαίρετες παραδοχές, οι οποίες δε συνάδουν με τη στοχοθεσία του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Πιο συγκεκριμένα:

1. δε λαμβάνονται υπόψη οι ποσοτικοί στόχοι διαχείρισης των ΑΣΑ σε ό,τι αφορά τις παραγόμενες ποσότητες βιοαποδομήσιμων, βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών (πίνακας σελ. 9192 του ΕΣΔΑ) και δεν υπολογίζονται οι ποσότητες με βάση την παραγωγή αποβλήτων στο Δήμο Αλμωπίας για το έτος στόχος (2020)
2. δε λαμβάνονται υπόψη οι ποσοτικοί στόχοι για την ανάκτηση - ανακύκλωση αποβλήτων συσκευασιών και ξύλου (πίνακας σελ. 9209 του ΕΣΔΑ - 5 ρεύματα) και δεν υπολογίζονται οι ποσότητες με βάση την παραγωγή αποβλήτων στο Δήμο Αλμωπίας για το έτος στόχος (2020)
3. δεν προκύπτει από κανέναν υπολογισμό, ότι η υγειονομική ταφή αποτελεί την τελευταία επιλογή και έχει περιοριστεί σε λιγότερο από το 30% (σύμφωνα με το ΕΣΔΑ) του συνόλου των παραγόμενων αποβλήτων στο Δήμο Αλμωπίας για το έτος στόχος (2020) - το 40% που προτείνει το σχέδιο είναι εκτός στόχου !!
4. δεν ποσοτικοποιείται ο στόχος της οικιακής κομποστοποίησης (σύμφωνα με το νέο ΕΣΔΑ)
5. η διαλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων θα γίνεται μόνο με οικιακή κομποστοποίηση ? δε θα υπάρχουν καφέ κάδοι ? είναι δυνατόν ?
6. δεν υπολογίζεται ο στόχος εκτροπής των βιοαποδομήσιμων από την ταφή (βάσει πίνακα σελ. 9203 του ΕΣΔΑ)
7. ποιο είναι, τελικά, το ποσοστό ανάκτησης με προδιαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών για το έτος στόχο (2020) ? σε πόσους τόνους μεταφράζεται αυτό ?
8. ποιο είναι, τελικά, το ποσοστό χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων στο Δήμο Αλμωπίας για το έτος στόχος (2020) ?
9. δεν προτείνεται στο σχέδιο η χωριστή συλλογή των ρευμάτων των αποβλήτων, δηλαδή 6 κάδοι αποκομιδής (σύμφωνα με το νέο ΕΣΔΑ αυτό προτείνεται για όλη την Ελλάδα…)
10. ποιος είναι ο απαιτούμενος αριθμός κάδων ανά ρεύμα αποβλήτου ? δεν γίνεται υπολογισμός για το έτος στόχο (2020) ?
11. δεν υπολογίζονται οι απαιτούμενοι κάδοι κομποστοποίησης, σύμφωνα με παραγόμενες ποσότητες αποβλήτων για το έτος στόχο (2020). Η προμήθεια 3.000 κάδων είναι τελείως αυθαίρετη !!
12. δεν υπολογίζεται ο απαιτούμενος αριθμός και η χωρητικότητα των απορριμματοφόρων ανά ρεύμα αποβλήτου. Πως γνωρίζουμε ότι επαρκεί η χωρητικότητα χωρίς υπολογισμό ποσοτήτων ανά ρεύμα αποβλήτου για το έτος στόχο (2020) ?
13. ένα μόνο Πράσινο Σημείο δε φτάνει για το Δήμο Αλμωπίας. Απαιτούνται τουλάχιστον 2 (μέγιστη οδική απόσταση 11 χλμ – λήφθηκε υπόψη για τους απομακρυσμένους οικισμούς ?)
14. δεν χωροθετείται επακριβώς το Πράσινο Σημείο που προτείνεται. Χωρίς αυτό πως προκύπτουν τα λειτουργικά κόστη συλλογής και μεταφοράς ?
15. δεν χωροθετείται επακριβώς ο Σταθμός Μεταφόρτωσης που προτείνεται. Χωρίς αυτό πως προκύπτουν τα λειτουργικά κόστη συλλογής και μεταφοράς ?
16. Γιατί δεν χωροθετείται μια μονάδα διαλογής αποβλήτων ? έχει κοστολογηθεί ότι η μεταφορά των αποβλήτων σε κεντρική μονάδα είναι πιο συμφέρουσα ?

Γενικά, οι υπολογισμοί είναι θεωρητικοί και εξαιρετικά επισφαλείς. Δεν λήφθηκαν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, έχει γίνει χρησιμοποίηση βιβλιογραφικών δεδομένων σε μεγάλο βαθμό και αυθαίρετων παραδοχών, πράγμα το οποίο επηρεάζει την ορθότητα της διαχείρισης που προτείνεται, ως προς την εξοικονόμηση χρημάτων ανά τόνο αποβλήτου.

« ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ
ΝΕΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΔΑ !! »

Με βάση τα ανωτέρω και λόγω της μείζονος σημασίας των αποτελεσμάτων, τα οποία και θα καθορίσουν τη διαχείριση των παραγόμενων ποσοτήτων αποβλήτων του Δήμου Αλμωπίας και κατ’ επέκταση το κόστος που θα κληθεί να καταβάλει ο κάθε δημότης, θέτω τα εξής επιπλέον ερωτήματα:
1. για ποιο λόγο δε διαβάστηκε, ως όφειλε, η από 18-4-2016 επιστολή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ενημέρωση του σώματος και των δημοτών, από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ?
2. για ποιο λόγο τα μέλη της πλειοψηφίας «δε θέλησαν» να διαβαστεί η επιστολή ?
3. από τη στιγμή που ο «συντάκτης» του Τοπικού Σχεδίου ήταν παρών στη συνεδρίαση, γιατί δεν του έδωσαν τη «δυνατότητα» να απαντήσει επί των παρατηρήσεων ?
4. γιατί η εν λόγω επιστολή χλευάστηκε από συγκεκριμένους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, οι οποίοι ανήγαγαν και υποβάθμισαν το θέμα από «καθαρά επιστημονικό» σε «πολιτικό» και «εκ του πονηρού» ?

Θεωρώ πως το εκπονηθέν Τοπικό Σχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων και θέτει εν αμφιβόλω την ουσία της «ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων» για το Δήμο Αλμωπίας.

Το γεγονός ότι «εκπονήθηκε» από την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αλμωπίας και δεν «κόστισε τίποτα» όπως αναφέρθηκε, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να το δεχτούμε χωρίς κριτική και παρατηρήσεις. Το πόσο θα «κοστίσει τελικά» στους δημότες αυτό θα κριθεί στην πράξη. Οι φράσεις που ακούστηκαν του τύπου «έχει λήξει η περίοδος της διαβούλευσης» είναι εκ του πονηρού και κρύβουν την αδυναμία απάντησης των κατατιθέμενων ερωτημάτων.

Εξάλλου, αρμόδιοι για τον έλεγχο της ορθότητας των υπολογισμών, καθώς και της ποιότητας του κειμένου, είναι οι κατά περίπτωση «ειδικοί επιστήμονες» και όχι οι κατά περίπτωση «αιρετοί», πόσο μάλιστα όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το αντικείμενο…

Κοσμάς Β. Κανονίδης
Διπλ. Μηχανικός Περιβάλλοντος
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. σε ολους τους Δήμους όπως κλασικά γίνεται στο μπαχαλο που λέγεται Ελλάδα τα τοπικά σχέδια έγιναν βιαστικά και χωρίς να υπάρχουν τα χρονικά περιθόρια για σωστές μελέτες. πάλι καλά που το έκανε η τεχνική υπηρεσία του δήμου σας και δεν δόθηκαν επιπλεον χρήματα σε γνωστούς και φίλους.Στην Έδεσσα για παράδειγμα για μια cope paste μελετη - με τα ιδια ελλειπή στοιχεία δόθηκε σε "ΜΕΛΕΤΗΤΗ" ...ΕΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.