29.9.16

Στο Πάικο η πρώτη Ιερατική Σύναξη (φωτο)

Στον χώρο των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στο όρος Πάικο πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ιερατική Σύναξη του νέου Εκκλησιαστικού έτους την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016.

Εισηγητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος πριν αναπτύξει το θέμα του εξήρε την πνευματική συνεισφορά της συγκεκριμένης Κατασκηνώσεως στο ποιμαντικό έργο της τοπικής Εκκλησίας. Παρουσίασε επίσης το χρονοδιάγραμμα των ανακαινιστικών εργασιών που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο τονίζοντας ότι η επιλογή του τόπου της Συνάξεως είχε σαν στόχο να δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα όλοι οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως τον χώρο και το έργο που επιτελείται.
Στη συνέχεια ομίλησε με θέμα την διδασκαλία και την κατήχηση των νέων σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας επισημαίνοντας ότι η κατήχηση των νέων υπήρξε ανέκαθεν πρωταρχική μέριμνα της Εκκλησίας. Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η χειραγωγία των νέων από τους ποιμένες της Εκκλησίας και ότι ο κόπος της διδασκαλίας δεν χάνεται ποτέ. Οι διδάσκαλοι που επιμένουν στο έργο τους είναι αξιέπαινοι, ενώ το έργο που επιτελούν πρέπει να γίνεται με διάκριση, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των προσώπων στα οποία απευθύνεται η πνευματική διδασκαλία. Στο έργο αυτό η συνεργασία με τους γονείς είναι θεμελιώδης.

Απαραίτητη επίσης είναι η ανιδιοτέλεια, η μαρτυρία του βίου και η εμπειρική γνώση της θεολογίας από πλευράς των διδασκόντων. Σύμφωνα με την πατερική παράδοση η διδασκαλία πρέπει να βασίζεται στην Αγία Γραφή και να συνδέεται με την εσχατολογία της Εκκλησίας, ενώ μπορεί να συνδυάζεται με την μουσική τέχνη. Η ακαδημαϊκή θεολογία δεν αρκεί από μόνη της. Είναι όμως χρήσιμη εφόσον υπάρχει η προϋπόθεση της πνευματική εμπειρίας. Συνολικά χρειάζεται να υπάρχει συνείδηση της ιερότητος του ζητήματος της διδασκαλίας των παιδιών. Σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να κινείται και το μάθημα των Θρησκευτικών. Να έχει ορθόδοξο χαρακτήρα και να είναι απαλλαγμένο από το συγκρητιστικό πνεύμα που εξομοιώνει την ορθόδοξη πίστη με τις διάφορες θρησκείες.
Μετά την εισήγηση ακολούθησε διάλογος και στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε τρέχοντα ποιμαντικά ζητήματα της τοπικής Εκκλησίας.
Ακολούθησε κοινή τράπεζα, κατά την οποία εκπρόσωπος των στελεχών της Κατασκηνώσεως απηύθυνε ευχαριστήριο προσφώνηση προς τον Σεβασμιώτατο και όλους τους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως για την πολύπλευρη στήριξη του έργου που επιτελείται. Τέλος πραγματοποιήθηκε προβολή με αναδρομή στην υπερπεντηκονταετή ιστορία της Κατασκηνώσεως.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές της επιτυχημένης διοργάνωσης και διένειμε αναμνηστική φωτογραφία με όλους τους συμμετέχοντες.

1 σχόλιο:

  1. Απο τους πιο τυχερους πολιτες τις χωρας ειμαστε που εχουμε μητρολολιτη τον σεβασμιοτατο ιωηλ ευχομαι να τον εχουμε κοντα μας για τις δυσκολες μερες που μας ερχονται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.