Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

10 Συμβουλές για καλύτερο ύπνο



Της Νευρολόγου Ελένης Πολυχρονιάδου

1. Χαμηλώστε το φως και το “volume”..!

Σβήστε όλες τις συσκευές που αποτελούν πηγές φωτός και θορύβου. Την τηλεόρασή σας, τον υπολογιστή, την παιχνιδομηχανή, ακόμη και το πλυντήριο αν γίνεται. Ακόμα και τα λαμπάκια από τις συσκευές που βρίσκονται σε «αναμονή» μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο σας. Ό,τι δε μπορείτε να απενεργοποιήσετε, απομακρύνετέ το από το οπτικό και ακουστικό σας πεδίο. Καλό θα ήταν περίπου 2 ώρες πριν την επιθυμητή ώρα ύπνου, να χαμηλώσετε την ένταση ή να σβήσετε κάποια φώτα στο σπίτι σας καθώς με τον τρόπο αυτό προετοιμάζετε τον εγκέφαλό σας να «πάει για ύπνο»

2. «Αποσυμφόρηση» σκέψεων

Αμέσως μόλις πέσουν οι ρυθμοί μιας κουραστικής ημέρας, σειρά παίρνουν οι σκέψεις.. Τότε βρίσκουν χρόνο τα προβλήματα, οι τύψεις, το άγχος και ο απολογισμός και προσπαθούν (επιτυχώς τις περισσότερες φορές) να διώξουν τον ύπνο. Δεν είναι εύκολο να αντισταθείτε, καθώς όσο προσπαθείτε να τις διώξετε, τόσο τριβελίζουν το μυαλό σας. Χρησιμοποιείστε το προσωπικό σας σημειωματάριο για να τις διώξετε! Καταγράψτε όλα αυτά που σας απασχολούν και ορίστε μία ώρα του επόμενου (ή μεθεπόμενου) πρωινού που θα ασχοληθείτε με αυτά. Στο κάτω κάτω, πιο πιθανό είναι να πάρετε μία σωστή απόφαση όταν το μυαλό σας θα είναι ξεκούραστο, μετά από έναν καλό ύπνο, παρά μέσα στα νεύρα που σας προκαλεί η αϋπνίας σας.

3. Κρατήστε το κρεβάτι σας μόνο για ύπνο (ή/και σεξ)

Εκπαιδεύστε τον οργανισμό σας να πηγαίνει στο κρεβάτι μόνο για συγκεκριμένες λειτουργίες και σύντομα θα δείτε τα αποτελέσματα.. Η εργασία στο κρεβάτι (συνήθως με το φορητό υπολογιστή) είναι μια πολύ επιζήμια συνήθεια. Όπως και η τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα. Σερφάρετε στο διαδίκτυο ή διαβάστε το βιβλίο σας, ενώ βρίσκεστε ακόμη στο καθιστικό και πριν πάτε στο υπνοδωμάτιο σας.

4. Κρύψτε το ρολόι

Κοιτάτε το ρολόι σας για να δείτε πόση ώρα σας απομένει μέχρι να ξυπνήσετε; Και αυτό σας αγχώνει ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να χάνετε τον ύπνο σας; Απομακρύνετε το ρολόι από το οπτικό σας πεδίο, έτσι ώστε να μην έχετε πρόσβαση σε αυτό, παρά μόνο όταν έρθει η ώρα να ξυπνήσετε.

5. Γυμναστείτε τη σωστή ώρα

Μπορεί να πιστεύετε ότι η καλύτερη ώρα για γυμναστική είναι το βράδυ, αφού η κούραση θα σας κάνει να κοιμηθείτε πιο εύκολα, αλλά ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Μετά τη γυμναστική ο οργανισμός σας βρίσκεται σε ένταση, με αποτέλεσμα ο άμεσος ύπνος να είναι μάλλον απίθανος. Προσπαθήστε να ολοκληρώσετε τις ασκήσεις σας τουλάχιστον 3 με 4 ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

6. Ελέγξτε το κρεβάτι σας

Μήπως το στρώμα σας είναι παλιό, γεμάτο λακκούβες και χαλασμένα ελατήρια; Γυρίστε το ανάποδα κάθε 3 μήνες και μη διστάσετε να το αντικαταστήσετε όταν η φθορά του γίνει πολύ μεγάλη. Πλύνετε το μαξιλάρι σας κάθε 3 με 4 εβδομάδες και αντικαταστήστε το με ένα καινούριο μετά από 2 χρόνια χρήσης. 

7. Τα κρεβάτια των ανθρώπων είναι μόνο για ανθρώπους

Τα αγαπημένα σας κατοικίδια δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες με εσάς για ύπνο, ούτε είναι υποχρεωμένα να μείνουν ακίνητα όλο το βράδυ και να κοιμηθούν συνεχόμενα για να μη σας ξυπνήσουν. Οι απότομες κινήσεις τους (τεντώματα-τινάγματα) μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας. Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας πώς να εκπαιδεύσετε το αγαπημένο σας ζωάκι να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι και μην περιμένετε να ενηλικιωθεί για να το διώξετε από το κρεβάτι σας, γιατί τότε θα είναι μάλλον ήδη αργά..

8. Ρυθμίστε το βιολογικό σας ρολόι

Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να μπει σε έναν ρυθμό, με συνέπεια να κοιμάστε πιο εύκολα το βράδυ και να ξυπνάτε πιο γρήγορα το πρωί. 

9. Φάτε σωστά το βράδυ

Μην πέσετε για ύπνο με γεμάτο στομάχι, αλλά ούτε και με τελείως άδειο... Η πείνα θα εμποδίσει τον ύπνο σας, αλλά και το γεμάτο στομάχι πιθανόν να σας προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καταναλώσετε ένα ελαφρύ γεύμα τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. 

10. Επισκεφτείτε το γιατρό σας

Εάν τα προβλήματα ύπνου επιμένουν, καλό θα ήταν να εμπιστευτείτε κάποιον ειδικό. Μπορεί κάποιο νόσημα ή κάποιο από τα φάρμακα που παίρνετε να ευθύνεται για το πρόβλημά σας και η κατάσταση να αντιμετωπίζεται πιο εύκολα από ό,τι νομίζετε.

Ελένη Πολυχρονιάδου, Νευρολόγος
Διεύθυνση: Βασιλίσσης Όλγας 219 με Σκιάθου 2 γωνία
τηλέφωνα επικοινωνίας: 2313074444 και 6946881881
mail:elenipolyn@gmail.com
site: www.nevrologos-thessaloniki.gr


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.