Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θα κλείσουν φαρμακεία από τις ελλείψεις



Έρμαιο των εγχώριων αλλά και των αλλοδαπών συμφερόντων, που χρησιμοποιούν ως «Δούρειο Ίππο» τους Φαρμακοποιούς για να αυξήσουν τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ, χαρακτήρισαν  σε συνέντευξη τύπου την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, παραθέτοντας, μάλιστα, στοιχεία που δείχνουν ότι οι τιμές των αντιστοίχων σκευασμάτων σε άλλες χώρες όπως Βέλγιο ή η Ιταλία είναι μέχρι και 147% υψηλότερες.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι η απελευθέρωση των τιμών που θα εφαρμοσθεί από 1η Ιανουαρίου θα οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών στα φαρμακεία, αφήνοντας τους φαρμακοποιούς να κάνουν τη λεγόμενη «βρώμικη δουλειά» για να έλθει μετά η ώρα των σούπερ μάρκετ, όπου θα φαίνεται στον κόσμο να μειώνουν τις τιμές, που στο μεταξύ θα έχουν πάει στα ύψη!
Στη συνέντευξη τύπου, με θέμα "2017: Έτος ανατροπών και εξελίξεων. Yπάρχει επόμενη μέρα στην Υγεία και το Φάρμακο;", ο πρόεδρος του ΠΦΣ,  κ. Κωνσταντίνος Λουράντος,  ανακοίνωσε ότι για να γνωρίζουν οι καταναλωτές ποιες ήταν και πού θα φτάσουν οι τιμές, ο ΠΦΣ θα λειτουργήσει το δικό του παρατηρητήριο τιμών, από τον καινούργιο χρόνο. «Είναι αδιανόητο οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις, να προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη ενός λαού που υποφέρει», τόνισε ο ίδιος.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και ως εκ τούτου μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, εάν ο καταναλωτής τα προμηθεύεται χωρίς την συμβουλή ή την επίβλεψη του φαρμακοποιού, αλλά ακόμα και αν οι συνθήκες διάθεσης είναι μη ελεγχόμενες, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την επιστολή της ΕΦΕΧ, στις 10.11.2016, προς τον Υπουργό Υγείας η οποία, «προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η απελευθέρωση θα προχωρήσει», όπως χαρακτηριστικά είπε, αναφέρει:
«Όπως γνωρίζετε, τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) δεν αποζημιώνονται και ως εκ τούτου δεν επιβαρύνουν την κρατική δαπάνη υγείας. Συνεκτιμώντας το γεγονός αυτό, ο ν. 4254/2014 εξαιρεί ρητά τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ από το καθεστώς τιμολόγησης και ανωτάτων τιμών, που ισχύει για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, και προβλέπει ότι οι τιμές καθ’ όλα τα στάδια διάθεσής τους (ex-factory, χονδρική, λιανική) θα καθορίζονται ελεύθερα από τον παραγωγό. Προς το σκοπό δε προσαρμογής στο νέο αυτό περιβάλλον, ο ανωτέρω νόμος προβλέπει μεταβατική περίοδο κατά την οποία δεν επιτρέπεται αύξηση της λιανικής τιμής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.». 
Ο κ. Λουράντος τόνισε πως κανείς δεν θα θυμάται ότι οι τιμές ήταν σημαντικά χαμηλότερες πριν απελευθερωθούν, λέγοντας πως κάτι αντίστοιχο συνέβη με το βρεφικό γάλα του κ. Χατζηδάκη.
«Είναι απαράδεκτο οι κυβερνήσεις να προπαγανδίζουν και να βαφτίζουν τις δεσμεύσεις τους ως κοινωνικές παροχές. Οικονομικά συμφέροντα με το πρόσχημα της απελευθέρωσης και του ανταγωνισμού εκμεταλλεύονται την ανάγκη των πολιτών για φάρμακα και μετατρέπουν την ανθρωπιστική κρίση σε ένα άθλιο και ντροπιαστικό κερδοσκοπικό παιχνίδι.
Οι κυβερνήσεις υπό την πίεση των μνημονίων αδιαφορούν για τα ευρήματα που δείχνουν ότι η απελευθέρωσης τω τιμών δεν έφερε τις μειώσεις και μάλιστα σε πολλές περιοχές της ενδοχώρας οι τιμές αυξήθηκαν (μελέτη DECO – Πορτογαλία 2006).
Ενώ σύμφωνα με την μελέτη OBIG που ανέλυσε δεδομένα μια δεκαετίας (1995-2005) για σκευάσματα όπως η παρακεταμόλη σε έξι χώρες, δεν διαπιστώθηκε καμία μείωση. 
Η φαρμακευτική αγορά όμως βρίσκεται όμως στο χείλος του γκρεμού. Είναι κοινή πεποίθηση πλέον στην Ε.Ε. ότι η φιλοσοφία των περικοπών δεν ωφελεί τα συστήματα», τόνισε ο ίδιος.

Θα κλείσουν φαρμακεία λόγω ελλείψεων

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του ΠΦΣ, δήλωσε ότι πρόκειται να κλείσουν φαρμακεία, καθώς στην ήδη δύσκολη κατάσταση, με την υπερφορολόγηση και τον αργό ρυθμό εξόφλησης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, προστίθενται και οι σοβαρές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα και εμβόλια.
Το πρόβλημα αυτό το απέδωσε στην αύξηση των παράλληλων εξαγωγών αλλά και τον υποεφοδιασμό της αγοράς, επισημαίνοντας ότι στην ΕΕ «έλλειψη» σημαίνει απουσία του σκευάσματος για 48 ώρες, ενώ στη χώρα μας επί 7-8 μήνες, διαψεύδοντας το υπουργείο Υγείας, που κάνει λόγο για προσωρινές ελλείψεις.
Τέλος, ανέφερε ότι παντού στην Ευρώπη υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και εμβολίων γιατί οι εταιρείες παραδίδουν εκεί που πληρώνονται άμεσα και μετά σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα τονίζοντας ότι πρέπει να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη αν θέλουμε να έχουμε φάρμακα.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.