728x90

Γιώργος Καρασμάνης: Προς διάλυση οι Κλάδοι που Παρέχουν Υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής


ΕΡΩΤΗΣΗ του Βουλευτή Πέλλας Γιώργου ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υγείας 

ΘΕΜΑ: «Προς διάλυση οι Κλάδοι που παρέχουν Υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής» 

Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στους επιστήμονες και επαγγελματίες θεραπευτές ειδικής αγωγής/ειδικές θεραπείες όλης της χώρας, αλλά και εύλογη αγωνία και ανησυχία έχει καταβάλλει τους γονείς των παιδιών που είναι χρήστες αυτών των υπηρεσιών καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη κρατική δομή που να παρέχει προγράμματα αποκατάστασης. Την έκρηξη των αντιδράσεων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, έχει προκαλέσει η στάση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ τον τελευταίο μήνα, στο θέμα της σύναψης των συμβάσεων των απασχολουμένων στους κλάδους της Ειδικής Αγωγής (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, παιδιατρικοί φυσικοθεραπευτές και ψυχολόγοι) – με τις ¨ευλογίες¨ προφανώς του Υπουργείου Υγείας. 

Οι επιστημονικοί σύλλογοι των παραπάνω θεραπευτών , κλήθηκαν αιφνιδιαστικά για να υπογράψουν για πρώτη φορά συμβάσεις, μέσα σε μια προσχηματική διαδικασία «διαβούλευσης» πέντε ημερών (από 23/12/16 μέχρι 27/12/16) εν μέσω αργιών, με το πρόσχημα μιας δημόσιας διαβούλευσης η οποία κάθε άλλο παρά δημόσια ήταν καθώς η αποστολή των προτάσεων γινόταν σε ένα «κλειστό» και ελεγχόμενο λογαριασμό email της υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ. Πέραν αυτού, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, οι μονομερώς προτεινόμενες από τον ΕΟΠΥΥ συμβάσεις, έχουν αποκλειστικό στόχο τη μείωση της δαπάνης του Οργανισμού για τις θεραπείες ειδικής αγωγής, με αναπόφευκτη συνέπεια, την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. 

Εν μέσω αυτής της αναταραχής, επιστημονικοί φορείς όλων των κλάδων της ειδικής αγωγής συναποφάσισαν και ανακοίνωσαν ότι δεν αποδέχονται την «απεχθή» όπως την χαρακτηρίζουν σύμβαση που τους προτάθηκε από τον ΕΟΠΥΥ και ζητούν εξάμηνη παράταση του ισχύοντος καθεστώτος, ώστε να υπάρξει δυνατότητα ουσιαστικής διαπραγμάτευσης και να μην διακοπή η θεραπεία των παιδιών στη μέση της χρονιάς. -- Δυστυχώς από τον ΕΟΠΥΥ αποφασίστηκε η χρονική επέκταση της περιόδου διαβούλευσης μόνο έως 31/2/17 καθώς δεν υπήρχε κατάθεση προτάσεων από τους Συλλόγους των Επιστημονικών Κλάδων της Ειδικής Αγωγής , σύμφωνα με το δελτίο τύπου του οργανισμού με ημερομηνία ανακοίνωσης 25.01.2017 

EΠEIΔH, O NOMOΣ 4447/2016 άρθρο 34 θα επιφέρει υποτίμηση και υποβάθμιση των θεραπειών να γίνει η άμεση επανεξέταση του. 
ΕΠΕΙΔΗ, πέραν της αναστάτωσης στον χώρο των θεραπευτών ειδικής αγωγής, έχει προκληθεί τεράστια ανησυχία και στους γονείς που δεν γνωρίζουν αν, πότε και υπό ποίες συνθήκες τα παιδιά τους θα μπορέσουν να συνεχίσουν την επιβεβλημένη θεραπευτική αγωγή. 
ΕΠΕΙΔΗ, πολλοί εξ αυτών των γονέων, λόγω της άρνησης των θεραπευτών να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους καθώς δεν τους ανακοινώνονται μεταξύ άλλων οι οικονομικοί όροι, θα αναγκαστούν να διακόψουν το θεραπευτικό πρόγραμμα και να στραφούν σε άλλους θεραπευτές μη εξειδικευμένους για το ειδικό πρόβλημα κάθε παιδιού/ εφήβου κάτι που θα σημάνει προβλήματα στην αποκατάστασή τους. 
ΕΠΕΙΔΗ, η πολιτεία δεν φρόντισε να παρέχει θεραπεία/αποκατάσταση των παιδιών/έφηβων σε δημόσια δομή και δεν προγραμμάτισε ορθά τις επικείμενες αλλαγές ως όφειλε λαμβάνοντας υπόψη τους επιστήμονες ειδικούς . 
ΕΠΕΙΔΗ, στερείται το δικαίωμα επιλογής του κατάλληλου θεραπευτού. 
ΕΠΕΙΔΗ, μειώνεται η συχνότητα και η ποιότητα της θεραπείας 
ΕΠΕΙΔΗ, η εξέλιξη και το μέλλον των παιδιών που χρήζουν ειδικών θεραπειών θα έπρεπε να είναι μεριμνά του κράτους και θεμελιώδης δικαίωμα του κάθε παιδιού. 
ΕΠΕΙΔΗ, η πιθανότητα μη συνέχισης του ισχύοντος καθεστώτος αποζημίωσης των γονιών από τον ΕΟΠΥΥ θα συνεπάγεται την οικονομική επιβάρυνση των γονιών. 
ΕΠΕΙΔΗ, με τα δεδομένα που προτάσσονται από Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ επιχειρείται οριζόντια μείωση της δαπάνης αντί του εξορθολογισμού και της οργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών ειδικής αγωγής. 
 ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
1. Ποια σκοπιμότητα επέβαλε αυτήν την ακατανόητη ¨πρεμούρα¨ της βεβιασμένης πρόσκλησης των θεραπευτών για υπογραφή νέων συμβάσεων εντός τετραημέρου, χωρίς να δοθεί ο χρόνος έστω και για στοιχειώδεις διαπραγματεύσεις – γεγονός που προκάλεσε και το ξεκίνημα των καθολικών αντιδράσεων; 
2. Αν αληθεύει ότι στόχος είναι η μείωση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τον τομέα των παροχών ειδικής αγωγής σε βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών του; 
3. Αν σκοπεύει να αποδεχτεί το αίτημα για εξάμηνη παράταση του ισχύοντος καθεστώτος, ώστε η κατάσταση στην παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής να ομαλοποιηθεί και να δοθεί χρόνος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ; 
4. Αν, εν μέσω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, μπορεί να διαβεβαιώσει πειστικά τους γονείς ασφαλισμένων παιδιών, ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η παρεχόμενη φροντίδα; 5. Γιατί δεν ανακοινώνεται ο νέος ΕΚΠΥ; 
6. Γιατί η δαπάνη για την Ειδική Αγωγή για το 2017 μειώθηκε κατά 45%; 
7. Θα γίνει διάλογος από μηδενική βάση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επιστημονικούς συλλόγους να κάνουν αντιπρόταση και ουσιαστική διαπραγμάτευση; Ο Ερωτών Βουλευτής Γιώργος Καρασμάνης Βουλευτής Πέλλας


Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

  1. Πονοκέφαλος Σ έπιασε κ καρασμανη απο το νοικοκύρεμα Που πάει να γίνει στο δημόσιο χρήμα ΟΙ εποχές Που μοίταζες δημόσιο χρήμα για τα ψηφαλακια σου τελείωσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΙΛΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΥΡΙΕ ΠΑΥΛΕ ΠΟΥ ΑΜΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΟΥΤΕ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ..

      Διαγραφή
    2. Ρε γλυφτη δουλε. Ούτε νομός δεν θα υπήρχε. Νομος πάντα θα υπάρχει αλλά εσύ και το αφεντικό σου όχι γιατί η Ελλάδα πάντα θα βγάζει λεβεντες αλλά και εφιάλτες σαν και σένα

      Διαγραφή
  2. ΑΦΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ, ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ.....ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ ΚΑΙ ΚΛΑΙΜΕ.
    ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ.......... ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.
    ΞΑΦΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ.
    ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΕΜΙΣΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΔΠΑΤΖΗΔΩΝ ΕΙΔΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΣ .....ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.
    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ ΞΕΦΥΤΡΩΣΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΛΙΓΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΡΤΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ.
    ΠΟΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΙΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;
    ΜΑ Η ΙΕΡΗ ΑΓΕΛΑΔΑ: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΟΠΠΥ.
    ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ 3 ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ 300 ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ βρε μπαρμπαγιωργη εσυ και η ντορκα οτι θεμα βγει το καβαλατε και τρεχεται για να είστε στην επικαιροτητα. Ισως γιατι ξέρετε οτι στις επομενες εκλογες θα τρεχετε να κρυφτειτε. Πρεπει να ειναι πολυ ψυχοφθορο το κυνηγι ψηφων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να γράφεις τόσο μακροσκελές σχόλιο πρέπει να έχεις μεγάλος ζόρι με τον Καρασμάνη. Και αυτό είναι επιτυχία του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχεις άποψη σχολίασε τα προαναφερθέντα διαφορετικά τι παριστάνεις ,το γραφείο τύπου του βουλευτή;

      Διαγραφή
    2. Είναι ο γνωστός σφογγοκωλάριός του....

      Διαγραφή
    3. Γλύψε σαλίγκαρε ,θα σου δώσουν το κάτι τι σου.Τέτοιους πολίτες θέλει η χώρα αυτην την κρίσιμη εποχή!!!

      Διαγραφή
  5. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΓΡΑΨΤΟΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΜΕΛΑΝΙ. ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ. ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ ΗΔΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ.
    ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποσο δουλος και ραγιάς μπορει να εισαι σε αυτους που λυμαίνονταν τον τοπο;

      Διαγραφή
  6. ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΟ ΜΙΛΑΣ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ;
    ΑΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΟΙ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΛΒΕΤΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα Γιαννιτσά ανήκουν στο καντόνι της Γενεύης κσι η Εδεσσα στο καντόνι της Ζυρίχης!!!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Ad Code