Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Χρηματιστήριο: Ποιοι θησαύρισαν μέσα στην κρίση!


Η επιλογή της κατάλληλης εταιρείας με βάση τα θεμελιώδη της στοιχεία και όχι το μέγεθός της ή ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται, φαίνεται να είναι το «κλειδί» για την επίτευξη κερδών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τουλάχιστον σε μακροπρόθεσμη βάση.

Αυτό προκύπτει από την εξέταση του συνόλου των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά την τελευταία πενταετία (από 17/2/2012 έως και 17/2/2017), όπου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 22% (από τις 825,75 στις 645,95 μονάδες) και από τις 169 μετοχές του παρατιθέμενου πίνακα, οι 72 κατέγραψαν άνοδο ενώ οι 97 υποχρεώθηκαν σε πτώση.
Εξετάζοντας κάποιος προσεκτικότερα τα στοιχεία του πίνακα, διαπιστώνει τις ιδιαίτερα έντονες διακυμάνσεις στις αποδόσεις των εισηγμένων, καθώς άλλες μετοχικές επιλογές αποδείχτηκαν χρυσοφόρες και άλλες οδήγησαν σε καταστροφικά αποτελέσματα.

Το κυριότερο λοιπόν χαρακτηριστικό είναι η πορεία τριών ταχυτήτων στο ταμπλό, με:

α) 48 μετοχές (περίπου τρεις στις δέκα) να σημειώνουν άνοδο που ξεκινά από το 50% και φτάνει έως και το 966% και

β) με 63 μετοχές (περίπου τέσσερις στις δέκα) να υποχρεώνονται σε πτώση που υπερβαίνει το 40% και καταλήγει έως και το 99,97%...

Οι εντονότατες αυτές διαφοροποιήσεις μειώνουν τη σημασία του Γενικού Δείκτη ως χρηματιστηριακού εργαλείου, ιδίως λόγω του έντονα τραπεζοκεντρικού του χαρακτήρα.

Ένα δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό είναι η βύθιση του συνόλου των τραπεζικών τίτλων, εκ των οποίων τη μικρότερη πτώση υπέστη η Alpha Bank με -96,44% (Attica -99,6%, Εθνική -99,91%, Eurobank -99,95% και Πειραιώς -99,96%).

Συχνά, παρατηρούνται πολύ σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε μετοχές του ίδιου κλάδου.

Για παράδειγμα, από τους τρεις μεγάλους κατασκευαστικούς Ομίλους, μόνο ο ένας κατέγραψε κέρδη (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +111%), σε αντίθεση με το -17% της Ελλάκτωρ και το -46% της J&P Άβαξ. Επίσης, στις ακτοπλοϊκές, οι Attica Group και Μινωικές Γραμμές πήγαν πολύ καλύτερα από την ΑΝΕΚ. Στον κλάδο της εμπορίας χάλυβα, η Έλαστρον είχε σαφώς καλύτερη μετοχική συμπεριφορά από τις άλλες τρεις ανταγωνιστικές εισηγμένες. Στον κλάδο των μαρμάρων, κέρδη κατέγραψαν και οι δύο μετοχές, με την Κυριακίδης πάντως να υπεραποδίδει έντονα σε σχέση με την Ικτίνος.

Πορεία δύο ταχυτήτων είχαμε και στα διυλιστήρια, με τη Motor Oil να αποφέρει ιδιαίτερα θετικές αποδόσεις και τα ΕΛΠΕ να υποχωρούν. Κάτι ανάλογο είχαμε και στον κλάδο των χημικών, καθώς σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι τίτλοι των Πλαστικών Κρήτης, των Πλαστικών Θράκης και του Καράτζη, ενώ αντίθετα πτώση σημείωσαν οι Flexopack και Δάιος.

Πάντως, κλάδοι όπως αυτοί των παιχνιδιών (JUMBO, AS Company), των ΑΕΕΑΠ (Grivalia, Trastor, Εθνική-Πανγαία) και των αλεύρων (Κεπενός, Λούλης) κινήθηκαν σε γενικές γραμμές ανοδικά.

Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό της τελευταίας πενταετίας είναι το ότι σε μακροπρόθεσμη βάση, το μέγεθος μιας εταιρείας δεν μετράει σε ό,τι αφορά στην επίτευξη θετικών χρηματιστηριακών αποδόσεων.

Φαίνεται δηλαδή πως παρά τα προβλήματα που συχνά παρουσιάζουν τίτλοι της χαμηλής κεφαλαιοποίησης (μικρή διασπορά και εμπορευσιμότητα, παροχή λιγότερης πληροφόρησης), πολλοί ήταν οι επενδυτές που κατέγραψαν αξιοζήλευτες αποδόσεις τοποθετούμενοι μακροπρόθεσμα σε small caps.

Έτσι, λοιπόν, από τις 25 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, κέρδη κατέγραψαν οι 17 και απώλειες οι 8 (πέραν των τεσσάρων τραπεζών και οι Viohalco, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια). Στα πλέον κερδισμένα blue chips συγκαταλέγονται: Αεροπορία Αιγαίου (448%), Sarantis (388%), JUMBO (311%), OTE (210%), Grivalia (148,5%), Motor Oil (146,6%), Μυτιληναίος (112%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (111%) και FF Group (106,7%).

Από τις 14 μετοχές του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κέρδη σημείωσαν μόνο οι 6, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 8 που κατέγραψαν αρνητικές αποδόσεις.

Στον πίνακα με τις δέκα υψηλότερες αποδόσεις ξεχωρίζουν κατά σειρά οι Κυριακίδης Μάρμαρα (966%), Αεροπορία Αιγαίου (448%), Quest Holdings (424%), Ευρωπαϊκή Πίστη (420%), Sarantis (388,5%), Πλαστικά Θράκης (374,3%), Paperpack (354,2%), JUMBO (311%), Περσεύς (269%, πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα) και Attica Group (247%).

Από τις δέκα προαναφερόμενες μετοχές, μόνο οι τέσσερις ανήκουν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και μάλιστα οι δύο εξ αυτών (Sarantis και Αεροπορία Αιγαίου) δεν ήταν ενταγμένες στον ίδιο δείκτη προ πενταετίας. Επίσης, στις 20 μετοχές με την υψηλότερη απόδοση, οι πέντε ανήκουν στον FTSE-25. 
Έτσι, ξεχωρίζουν τα πολύ υψηλά κέρδη μετοχών χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπως: Autohellas (246%), Καρέλιας (233,5%), Καραμολέγκος (219%), ΚΡΙ-ΚΡΙ (186%), Fourlis (159%) και Πετρόπουλος (156%).

Επίσης, σημαντικότατα κέρδη έχουν σημειώσει και πολλές άλλες μετοχές της λεγόμενης μικρής κεφαλαιοποίησης (υπάρχουν σημαντικά ζητήματα στη σύνθεση των δεικτών) όπως π.χ. Μύλοι Κεπενού (152,5%), Καράτζης (+126,8%), MLS (+104%), Πλαστικά Κρήτης (+88%), ΕΛΤΟΝ Χημικά (+82%), Κανάκης (+65%), Πλαίσιο (+55%), AS Company (50,8%), Έλαστρον (25%), Profile (22%) και Ικτίνος (21,7%).

Πηγή: euro2day.gr


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.