«Το τρίπτυχο αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός και ανθρώπινη καθημερινότητα», το στοίχημα του κ. Στάμκου για το δήμο Πέλλας
Το τρίπτυχο αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός και ανθρώπινη καθημερινότητα, είναι για το Δήμο Πέλλας το στοίχημα του Δημάρχου Γρηγόρη Στάμκου, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι «θα το υπηρετήσει με όλες του τις δυνάμεις και με όσα μέσα διαθέτει!».
Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Πέλλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν τον ενδιαφέρει η μεταπήδηση στην κεντρική πολιτική σκηνή τονίζει με νόημα ότι «ο καθένας μας θα πρέπει να επικεντρώνεται σε αυτό για το οποίο τον έχουν επιλέξει οι πολίτες και μάλιστα να το κάνει όσο καλύτερα γίνεται».
Σε ότι αφορά την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση εκφράζει τις έντονες επιφυλάξεις του καθώς θεωρεί ότι η εφαρμογή της «θα οδηγούσε τα δημοτικά συμβούλια σε αδράνεια, δυσλειτουργία και αναποτελεσματικότητα».
Σχετικά με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο δήμο Πέλλας, ο κ. Στάμκος επισημαίνει ότι σήμερα δεν υπάρχουν παλιές οφειλές, προσθέτοντας: «Από τις εκατοντάδες αγωγές, που παραλάβαμε από τους πέντε πρώην δήμους, ελάχιστες δεν έχουν τακτοποιηθεί και αυτό γιατί δεν έχουν ακόμα τελεσιδικήσει. Μετά από έξι χρόνια κανονικών πληρωμών δόσεων το ποσό που οφείλουμε αγγίζει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Με έλεγχο και περιστολή δαπανών, με τα δύο προγράμματα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά κυρίως με αλλαγή φιλοσοφίας στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών καταφέραμε να έχουμε έναν υγιή και βιώσιμο δήμο».
Απάντηση: Τα τελευταία έξι χρόνια έχει δημιουργηθεί μια καινούργια και εντελώς διαφορετική αντίληψη στη λειτουργία του δήμου Πέλλας. Κατορθώσαμε να λειτουργήσουμε και να κρατήσουμε το δήμο όρθιο θέτοντας αρχές και εφαρμόζοντας διαδικασίες. Ακολουθώντας πιστά το όραμά μας για χρηστή διοίκηση, προγραμματισμό και ιεράρχηση αναγκών η δική μας διοίκηση απέδειξε ότι είναι αποτελεσματική, έχει σχέδιο, πρόγραμμα και το υλοποιεί με μεθοδικότητα. Σε συνεργασία με το προσωπικό του δήμου και με την προηγούμενή μας εμπειρία βρίσκουμε οριστικές λύσεις. Αν και τα θέματα που προκύπτουν καθημερινά, πολλές φορές μας ‘’βγάζουν έξω’’ από τους στόχους μας, παρόλα αυτά η προσπάθεια και η δουλειά που γίνεται επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά πολλά από αυτά που ταλαιπωρούσαν χρόνια τους δημότες έχουν λυθεί. Σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έχει γνωρίσει η χώρα μας τα τελευταία σαράντα χρόνια, εμείς ως δήμος και ως κοινωνία καταφέραμε πολλά και θα συνεχίσουμε να δίνουμε προοπτική στο δήμο Πέλλας και να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με αισιοδοξία και αποτελεσματικότητα. Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου βρεθήκαμε στο δεύτερο μισό του ΕΣΠΑ. Καταφέραμε να αξιοποιήσουμε όποια δυνατότητα υπήρχε και εκτελούμε μια σειρά έργων, αποχετευτικών, αρδευτικών, οδοποιίας, αναπλάσεων, κυκλοφοριακών, περιβαλλοντικών και αντιπλημμυρικών, με σκοπό πάντα την καλυτέρευση των υποδομών, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και τη συνολική αναβάθμιση της εικόνας του δήμου. Παράλληλα επενδύσαμε και στον πολιτισμό στοχεύοντας στην αύξηση της τουριστικής κίνησης του δήμου. Οραματιζόμαστε η Πέλλα να είναι τόσο δική μας όσο και διεθνής. Θέσαμε λοιπόν, μακροπρόθεσμους στόχους θεμελιώνοντας τουριστικές και πολιτιστικές στρατηγικές. Μην ξεχνάτε όμως ότι η τοπική οικονομία βασίζεται περισσότερο στην αγροτική παραγωγή και λιγότερο στον τουρισμό. Έχουμε μεγάλη διαδρομή μπροστά μας, είναι όμως συναρπαστική και γεμάτη προκλήσεις.
Ερ.: Πόσο επηρέασε τη ζωή σας η ενασχόλησή σας με την πολιτική μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Απ.: Η ενασχόλησή μου με την αυτοδιοίκηση, έτσι όπως εγώ την έχω αντιληφθεί, σημαίνει πολλές ώρες δουλειάς και ελάχιστος προσωπικός χρόνος. Ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο που σου απομένει είσαι σε επιφυλακή προκειμένου να δίνεις λύσεις σε απρόοπτα συμβάντα. Θεωρώ όμως τον εαυτό μου τυχερό γιατί εξακολουθώ να έχω την στήριξη και την κατανόηση της οικογένειας μου, αν και έχει περιοριστεί αισθητά ο χρόνος που αφιερώνω στους δικούς μου ανθρώπους.
Ερ.: Τελικά, από την εμπειρία που αποκομίσατε, πέτυχε ο «Καλλικράτης»;
Απ.: Ο Καλλικράτης αποτέλεσε μια σημαντική και αναγκαία μεταρρύθμιση που άλλαξε ριζικά τη διοικητική διάρθρωση της χώρας. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η αυτοδιοίκηση στο σύνολο της κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα πλαίσιο με πολλές ασάφειες, με αλληλομεταθέσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ πρώτου και δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκησης και κυρίως χωρίς τους αναγκαίους πόρους. Το πρόγραμμα Καλλικράτης σχεδιάστηκε βιαστικά χωρίς την κατάλληλη διαβούλευση και δίχως την απαιτούμενη ωρίμανση μέχρι να πάρει την τελική του μορφή. Αρκεί να σας αναφέρω ότι πολλά από τα άρθρα του σε διάστημα επτά χρόνων έχουν τροποποιηθεί ριζικά. Ο Καλλικράτης ταίριαξε απόλυτα με την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι πέτυχε οικονομίες κλίμακoς αλλά καθυστερεί απαράδεκτα με την ανάπτυξη! Έδωσε μια νέα δυναμική και αν είχαν μεταφερθεί οι αντίστοιχοι πόροι και με τα κατάλληλα στελέχη στους δήμους, σίγουρα θα ήταν μια πραγματική μεταρρύθμιση. Η άποψή μου είναι ότι ένας νέος σχεδιασμός θα πρέπει να είναι μακρόπνοος και σαφής και να εξασφαλίζει την κανονική χρηματοδότηση των δήμων. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν πολλά και αν εισακουστούν οι προτάσεις των αυτοδιοικητικών ασφαλώς και μπορούν να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις.
Ερ.: Ποια ήταν -επιγραμματικά- τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίσατε και σε ποιο σημείο βρίσκεστε σήμερα;
Απ.: Οι υποχρεώσεις σε προμηθευτές, σε υπαλλήλους ακόμη και σε αιρετούς που παραλάβαμε από τους πέντε πρώην Καποδιστριακούς δήμους, είχαν πλήξει τόσο το κύρος και την αξιοπιστία του δήμου που χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αναστρέψουμε την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Αυτό ήταν για μένα και τους συνεργάτες μου το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου. Γιατί ακόμη και η υλοποίηση έργων, η διαχείριση της καθημερινότητας και η ανάπτυξη θα πρέπει να στηρίζονται σε σχέσεις εμπιστοσύνης. Σήμερα ο δήμος λειτουργεί με διαφάνεια, διαδικασίες και αντιμετωπίζεται ως καλός και φερέγγυος συνεργάτης της τοπικής κοινωνίας. Το δεύτερο θέμα, καθόλου όμως δευτερεύον, ήταν η παράλληλη ενοποίηση μικρών, αυτόνομων κοινωνιών και η προσπάθεια να διαμορφώσουμε ενιαία αντίληψη στον δημότη του νέου δήμου Πέλλας. Μέλημά μας επίσης ήταν να συνθέσουμε διοικητικά ένα νέο μεγάλο δήμο, να ενοποιήσουμε τμήματα, να ανασυνθέσουμε αρμοδιότητες ώστε να υπερβούμε τη γραφειοκρατία και να καταστήσουμε το δήμο φιλικό και εξυπηρετικό προς το δημότη.
Ερ.: Ποια είναι η οικονομική κατάσταση στον Δήμο Πέλλας σήμερα;
Απ.: Σήμερα δεν υπάρχουν παλιές οφειλές. Από τις εκατοντάδες αγωγές, που παραλάβαμε από τους πέντε πρώην δήμους, ελάχιστες δεν έχουν τακτοποιηθεί και αυτό γιατί δεν έχουν ακόμα τελεσιδικήσει. Η βαρύτερη υποχρέωση του δήμου είναι ο υψηλός δανεισμός που κληρονόμησε από την Καποδιστριακή περίοδο. Μετά από έξι χρόνια κανονικών πληρωμών δόσεων το ποσό που οφείλουμε αγγίζει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Με έλεγχο και περιστολή δαπανών, με τα δύο προγράμματα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά κυρίως με αλλαγή φιλοσοφίας στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών καταφέραμε να έχουμε έναν υγιή και βιώσιμο δήμο.
Ερ.: Πόσο και με ποιον τρόπο επηρεάζει η οικονομική κρίση την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Μπορείτε να οραματιστείτε, να σχεδιάσετε, να υλοποιήσετε; Και με ποιον τρόπο μπορεί να παρέμβει η Τ.Α. για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών στην δύσκολη αυτή συγκυρία;
Απ.: Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και οφείλει να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον που θα αποτελέσει τη βάση για ουσιαστικές ευκαιρίες τοπικής ανάπτυξης. Προοπτική υπάρχει ακόμη και σε συνθήκες κρίσης. Ο δήμος είναι το τελευταίο οχυρό μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται και πάντα υπάρχουν τρόποι για να επιτευχθούν οι στόχοι του. Όταν έχεις σχέδιο και όραμα για τον τόπο σου έχεις και τρόπους να το εφαρμόσεις. Το μέγεθος όμως της επιτυχίας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις οικονομικές συγκυρίες. Εμείς, στο δήμο Πέλλας, λειτουργούμε τις κοινωνικές δομές εξασφαλίζοντας υπηρεσίες ποιότητας, αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για έργα υποδομής που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες και μειώνουμε τα λειτουργικά έξοδα δίνοντας προτεραιότητα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Στο δήμο θα έπρεπε να ήταν λυμένα εδώ και πολλά χρόνια τα προβλήματα βασικών υποδομών. Σήμερα, θα έπρεπε να ασχολούμαστε πρώτιστα με τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν στον τόπο μας, με κοινωνικές δομές και προγράμματα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και για την καλυτέρευση του βιοτικού μας επιπέδου. Δυστυχώς όμως, τα περισσότερα από αυτά δεν είχαν γίνει. Σε εμάς λοιπόν, πέφτει το βάρος και η ευθύνη να χτίσουμε βασικές υποδομές και να εργαστούμε σκληρά για την πολυπόθητη ανάπτυξη του τόπου μας. Αγωνιζόμαστε προς αυτές τις κατευθύνσεις και τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας είναι ορατά. Με εμπιστεύθηκαν οι συνεργάτες μου, μας πίστεψαν τα στελέχη και η πλειοψηφία των εργαζομένων στο δήμο, γι’ αυτό και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με κοινό στόχο. Για να κάνουμε το δήμο Πέλλας έναν δήμο-πρότυπο που θα προσφέρει τις υποδομές και το κατάλληλο περιβάλλον για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και ακόμα πιο τολμηρή και ανταγωνιστική αγροτική ανάπτυξη.
Ερ.: Ένα σημαντικό κομμάτι της Τ.Α. είναι αναμφίβολα το ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής των Δήμων. Εσείς είστε ικανοποιημένος από τη δράση σας σε αυτή την κατεύθυνση;
Απ.: Σε μια ευρύτερη προσπάθεια ανακούφισης από τις συνέπειες της κρίσης και μπροστά στις αυξανόμενες ανάγκες συμπολιτών μας, αξιοποιούμε κάθε δυνατή ευκαιρία και τρόπο, για να προσφέρουμε αποτελεσματική και έμπρακτη στήριξη. Προχωρήσαμε στην αναβάθμιση όλων των κοινωνικών δομών του δήμου και ενισχύσαμε τις εθελοντικές δράσεις. Η κοινωνική πολιτική που ασκούμε είναι ουσιαστική, προσανατολισμένη στις ανάγκες και στα προβλήματα των συνδημοτών με σεβασμό πάντα στην αξιοπρέπεια τους. Η στήριξη αυτών των ανθρώπων, παραμένει προτεραιότητά μας. Στο πλαίσιο αυτό, μειώσαμε τα δημοτικά τέλη, εξασφαλίσαμε έκπτωση στα τιμολόγια τριτέκνων, πολυτέκνων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε διαρκώς τις πρωτοβουλίες της εκκλησίας. Ήμαστε παρόντες στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη, με σοβαρότητα και σε συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις, ομάδες πολιτών, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς δημιουργήσαμε ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας προς τους συνδημότες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Με την ευχή για γρήγορη αναστροφή της σημερινής δύσκολης κατάστασης κρατάμε το βλέμμα μας σταθερά δίπλα σε όσους συνανθρώπους μας πλήττονται από τις συνέπειες της κρίσης.
Ερ.: Ποια είναι η γνώμη σας για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Απ.: Η απλή αναλογική είναι αναμφίβολα ένα ισχυρό δημοκρατικό σύστημα, θεωρώ όμως ότι η εφαρμογή του στην τοπική αυτοδιοίκηση θα οδηγούσε τα δημοτικά συμβούλια σε αδράνεια, δυσλειτουργία και αναποτελεσματικότητα. Πιθανότατα με το σύστημα απλής αναλογικής ούτε προϋπολογισμό δεν θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε, διότι η ελληνική κοινωνία, δυστυχώς, δεν έχει μάθει να συγκλίνει ούτε στα αυτονόητα. Αν η απλή αναλογική θα είναι η αφορμή για καλλιέργεια συναινέσεων και ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ πολλών φωνών στο δημοτικό συμβούλιο τότε σαφώς και θα λειτουργούσε ευεργετικά. Από την άλλη πλευρά, η ενασχόληση μου τα τελευταία έξι χρόνια με την τοπική αυτοδιοίκηση με κάνει να αναρωτιέμαι για το πόσο ώριμοι είμαστε ως κοινωνία να λειτουργήσουμε συναινετικά και με ουσιαστικό διάλογο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες. Με το υπάρχον σύστημα των δύο γύρων για την εκλογή δημάρχου και δημοτικών συμβούλων, δήμαρχος εκλέγεται αυτός που την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή συγκεντρώνει το 50% +1 των ψήφων, ο συνδυασμός δηλαδή που πρωτεύει και που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο συγκεκριμένος τρόπος εκλογής δημιουργεί μια δημοκρατικά εκλεγμένη και ισχυρή σύνθεση δημοτικού συμβουλίου, που ανταποκρίνεται στην πραγματική δύναμη των συνδυασμών στις τοπικές κοινωνίες. Ο πλουραλισμός φωνών και απόψεων καθώς και η δυνατότητα να εκφραστούν και να αναδειχθούν προγραμματικές θέσεις είμαι βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί κάλλιστα με το ισχύον σύστημα εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Πόσοι θα έμπαιναν και πως στο δημοτικό συμβούλιο δεν είναι κατά την άποψή μου το σημαντικό. Η διάθεση για προσφορά και ουσιαστικό διάλογο είναι τα ζητούμενα.
Ερ.: Ποιο είναι το στίγμα που επιδιώκετε να αφήσετε μετά το πέρας της θητείας σας στο δήμο Πέλλας;
Απ.: Αυτό που θέλω να αφήσω πίσω μου, όταν αποχωρήσω από την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι έναν δήμο με ισχυρή αγροτική επιχειρηματικότητα, που θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ως παραγωγός εκλεκτών αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές. Έναν δήμο εξωστρεφή, φιλικό προς δημότες και επισκέπτες, σύγχρονο και λειτουργικό. Το τρίπτυχο αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός και ανθρώπινη καθημερινότητα είναι το στοίχημά μου για το δήμο Πέλλας και σε ό,τι με αφορά σας διαβεβαιώνω, ότι θα το υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις και με όσα μέσα διαθέτω!
Ερ.: Ως έμπειρος πολιτικός άνθρωπος ποιες βλέπετε ότι θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα το επόμενο διάστημα;
Απ.: Αν δεν σοβαρευθεί τώρα η κυβέρνηση να λύσει άμεσα το δημοσιονομικό θα απομείνουν ελάχιστοι πόροι και χρόνος για να χτιστεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η Ελλάδα θα πέσει ακόμη πιο χαμηλά και ως επενδυτικός τόπος και ως παράγοντας σταθερότητας στις διεθνείς σχέσεις. Λύση τώρα για το δημοσιονομικό, προκειμένου να προχωρήσουμε στις πολιτικές- μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την οικονομία. Όλα εξαρτώνται από το τι θα κάνει αυτή η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες. Αν μπουν σε μια σειρά τα δημοσιονομικά, ενδέχεται να μας δοθεί χρόνος να εξορθολογήσουμε και τα υπόλοιπα, αν δεν το κάνει, η Ελλάδα θα βρεθεί σε ακόμη πιο δυσάρεστη θέση από όλες όσες έχει συναντήσει τα χρόνια της κρίσης.
Ερ.: Θα είστε και πάλι υποψήφιος στο Δήμο Πέλλας ή σκέπτεστε μεταπήδηση στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Απ.: Με τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, ο καθένας μας θα πρέπει να επικεντρώνεται σε αυτό για το οποίο τον έχουν επιλέξει οι πολίτες και μάλιστα να το κάνει όσο καλύτερα γίνεται.
- Σας ευχαριστώ.
- Κι εγώ.
Το τρίπτυχο αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός και ανθρώπινη καθημερινότητα, είναι για το Δήμο Πέλλας το στοίχημα του Δημάρχου Γρηγόρη Στάμκου, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι «θα το υπηρετήσει με όλες του τις δυνάμεις και με όσα μέσα διαθέτει!».
Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Πέλλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν τον ενδιαφέρει η μεταπήδηση στην κεντρική πολιτική σκηνή τονίζει με νόημα ότι «ο καθένας μας θα πρέπει να επικεντρώνεται σε αυτό για το οποίο τον έχουν επιλέξει οι πολίτες και μάλιστα να το κάνει όσο καλύτερα γίνεται».
Σε ότι αφορά την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση εκφράζει τις έντονες επιφυλάξεις του καθώς θεωρεί ότι η εφαρμογή της «θα οδηγούσε τα δημοτικά συμβούλια σε αδράνεια, δυσλειτουργία και αναποτελεσματικότητα».
Σχετικά με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο δήμο Πέλλας, ο κ. Στάμκος επισημαίνει ότι σήμερα δεν υπάρχουν παλιές οφειλές, προσθέτοντας: «Από τις εκατοντάδες αγωγές, που παραλάβαμε από τους πέντε πρώην δήμους, ελάχιστες δεν έχουν τακτοποιηθεί και αυτό γιατί δεν έχουν ακόμα τελεσιδικήσει. Μετά από έξι χρόνια κανονικών πληρωμών δόσεων το ποσό που οφείλουμε αγγίζει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Με έλεγχο και περιστολή δαπανών, με τα δύο προγράμματα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά κυρίως με αλλαγή φιλοσοφίας στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών καταφέραμε να έχουμε έναν υγιή και βιώσιμο δήμο».
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Δημάρχου Πέλλας Γρηγόρη Στάμκου:
Ερώτηση: Κε Στάμκο, συμπληρώσατε 6 χρόνια στα «ηνία» ενός από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας στην «Καλλικρατική» εποχή. Ποιο είναι το ισοζύγιο; Έχει υλοποιηθεί το όραμά σας;
Ερ.: Πόσο επηρέασε τη ζωή σας η ενασχόλησή σας με την πολιτική μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Απ.: Η ενασχόλησή μου με την αυτοδιοίκηση, έτσι όπως εγώ την έχω αντιληφθεί, σημαίνει πολλές ώρες δουλειάς και ελάχιστος προσωπικός χρόνος. Ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο που σου απομένει είσαι σε επιφυλακή προκειμένου να δίνεις λύσεις σε απρόοπτα συμβάντα. Θεωρώ όμως τον εαυτό μου τυχερό γιατί εξακολουθώ να έχω την στήριξη και την κατανόηση της οικογένειας μου, αν και έχει περιοριστεί αισθητά ο χρόνος που αφιερώνω στους δικούς μου ανθρώπους.
Ερ.: Τελικά, από την εμπειρία που αποκομίσατε, πέτυχε ο «Καλλικράτης»;
Απ.: Ο Καλλικράτης αποτέλεσε μια σημαντική και αναγκαία μεταρρύθμιση που άλλαξε ριζικά τη διοικητική διάρθρωση της χώρας. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η αυτοδιοίκηση στο σύνολο της κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα πλαίσιο με πολλές ασάφειες, με αλληλομεταθέσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ πρώτου και δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκησης και κυρίως χωρίς τους αναγκαίους πόρους. Το πρόγραμμα Καλλικράτης σχεδιάστηκε βιαστικά χωρίς την κατάλληλη διαβούλευση και δίχως την απαιτούμενη ωρίμανση μέχρι να πάρει την τελική του μορφή. Αρκεί να σας αναφέρω ότι πολλά από τα άρθρα του σε διάστημα επτά χρόνων έχουν τροποποιηθεί ριζικά. Ο Καλλικράτης ταίριαξε απόλυτα με την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι πέτυχε οικονομίες κλίμακoς αλλά καθυστερεί απαράδεκτα με την ανάπτυξη! Έδωσε μια νέα δυναμική και αν είχαν μεταφερθεί οι αντίστοιχοι πόροι και με τα κατάλληλα στελέχη στους δήμους, σίγουρα θα ήταν μια πραγματική μεταρρύθμιση. Η άποψή μου είναι ότι ένας νέος σχεδιασμός θα πρέπει να είναι μακρόπνοος και σαφής και να εξασφαλίζει την κανονική χρηματοδότηση των δήμων. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν πολλά και αν εισακουστούν οι προτάσεις των αυτοδιοικητικών ασφαλώς και μπορούν να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις.
Ερ.: Ποια ήταν -επιγραμματικά- τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίσατε και σε ποιο σημείο βρίσκεστε σήμερα;
Απ.: Οι υποχρεώσεις σε προμηθευτές, σε υπαλλήλους ακόμη και σε αιρετούς που παραλάβαμε από τους πέντε πρώην Καποδιστριακούς δήμους, είχαν πλήξει τόσο το κύρος και την αξιοπιστία του δήμου που χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αναστρέψουμε την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Αυτό ήταν για μένα και τους συνεργάτες μου το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου. Γιατί ακόμη και η υλοποίηση έργων, η διαχείριση της καθημερινότητας και η ανάπτυξη θα πρέπει να στηρίζονται σε σχέσεις εμπιστοσύνης. Σήμερα ο δήμος λειτουργεί με διαφάνεια, διαδικασίες και αντιμετωπίζεται ως καλός και φερέγγυος συνεργάτης της τοπικής κοινωνίας. Το δεύτερο θέμα, καθόλου όμως δευτερεύον, ήταν η παράλληλη ενοποίηση μικρών, αυτόνομων κοινωνιών και η προσπάθεια να διαμορφώσουμε ενιαία αντίληψη στον δημότη του νέου δήμου Πέλλας. Μέλημά μας επίσης ήταν να συνθέσουμε διοικητικά ένα νέο μεγάλο δήμο, να ενοποιήσουμε τμήματα, να ανασυνθέσουμε αρμοδιότητες ώστε να υπερβούμε τη γραφειοκρατία και να καταστήσουμε το δήμο φιλικό και εξυπηρετικό προς το δημότη.
Ερ.: Ποια είναι η οικονομική κατάσταση στον Δήμο Πέλλας σήμερα;
Απ.: Σήμερα δεν υπάρχουν παλιές οφειλές. Από τις εκατοντάδες αγωγές, που παραλάβαμε από τους πέντε πρώην δήμους, ελάχιστες δεν έχουν τακτοποιηθεί και αυτό γιατί δεν έχουν ακόμα τελεσιδικήσει. Η βαρύτερη υποχρέωση του δήμου είναι ο υψηλός δανεισμός που κληρονόμησε από την Καποδιστριακή περίοδο. Μετά από έξι χρόνια κανονικών πληρωμών δόσεων το ποσό που οφείλουμε αγγίζει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Με έλεγχο και περιστολή δαπανών, με τα δύο προγράμματα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά κυρίως με αλλαγή φιλοσοφίας στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών καταφέραμε να έχουμε έναν υγιή και βιώσιμο δήμο.
Ερ.: Πόσο και με ποιον τρόπο επηρεάζει η οικονομική κρίση την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Μπορείτε να οραματιστείτε, να σχεδιάσετε, να υλοποιήσετε; Και με ποιον τρόπο μπορεί να παρέμβει η Τ.Α. για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών στην δύσκολη αυτή συγκυρία;
Απ.: Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και οφείλει να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον που θα αποτελέσει τη βάση για ουσιαστικές ευκαιρίες τοπικής ανάπτυξης. Προοπτική υπάρχει ακόμη και σε συνθήκες κρίσης. Ο δήμος είναι το τελευταίο οχυρό μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται και πάντα υπάρχουν τρόποι για να επιτευχθούν οι στόχοι του. Όταν έχεις σχέδιο και όραμα για τον τόπο σου έχεις και τρόπους να το εφαρμόσεις. Το μέγεθος όμως της επιτυχίας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις οικονομικές συγκυρίες. Εμείς, στο δήμο Πέλλας, λειτουργούμε τις κοινωνικές δομές εξασφαλίζοντας υπηρεσίες ποιότητας, αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για έργα υποδομής που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες και μειώνουμε τα λειτουργικά έξοδα δίνοντας προτεραιότητα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Στο δήμο θα έπρεπε να ήταν λυμένα εδώ και πολλά χρόνια τα προβλήματα βασικών υποδομών. Σήμερα, θα έπρεπε να ασχολούμαστε πρώτιστα με τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν στον τόπο μας, με κοινωνικές δομές και προγράμματα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και για την καλυτέρευση του βιοτικού μας επιπέδου. Δυστυχώς όμως, τα περισσότερα από αυτά δεν είχαν γίνει. Σε εμάς λοιπόν, πέφτει το βάρος και η ευθύνη να χτίσουμε βασικές υποδομές και να εργαστούμε σκληρά για την πολυπόθητη ανάπτυξη του τόπου μας. Αγωνιζόμαστε προς αυτές τις κατευθύνσεις και τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας είναι ορατά. Με εμπιστεύθηκαν οι συνεργάτες μου, μας πίστεψαν τα στελέχη και η πλειοψηφία των εργαζομένων στο δήμο, γι’ αυτό και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με κοινό στόχο. Για να κάνουμε το δήμο Πέλλας έναν δήμο-πρότυπο που θα προσφέρει τις υποδομές και το κατάλληλο περιβάλλον για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και ακόμα πιο τολμηρή και ανταγωνιστική αγροτική ανάπτυξη.
Ερ.: Ένα σημαντικό κομμάτι της Τ.Α. είναι αναμφίβολα το ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής των Δήμων. Εσείς είστε ικανοποιημένος από τη δράση σας σε αυτή την κατεύθυνση;
Απ.: Σε μια ευρύτερη προσπάθεια ανακούφισης από τις συνέπειες της κρίσης και μπροστά στις αυξανόμενες ανάγκες συμπολιτών μας, αξιοποιούμε κάθε δυνατή ευκαιρία και τρόπο, για να προσφέρουμε αποτελεσματική και έμπρακτη στήριξη. Προχωρήσαμε στην αναβάθμιση όλων των κοινωνικών δομών του δήμου και ενισχύσαμε τις εθελοντικές δράσεις. Η κοινωνική πολιτική που ασκούμε είναι ουσιαστική, προσανατολισμένη στις ανάγκες και στα προβλήματα των συνδημοτών με σεβασμό πάντα στην αξιοπρέπεια τους. Η στήριξη αυτών των ανθρώπων, παραμένει προτεραιότητά μας. Στο πλαίσιο αυτό, μειώσαμε τα δημοτικά τέλη, εξασφαλίσαμε έκπτωση στα τιμολόγια τριτέκνων, πολυτέκνων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε διαρκώς τις πρωτοβουλίες της εκκλησίας. Ήμαστε παρόντες στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη, με σοβαρότητα και σε συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις, ομάδες πολιτών, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς δημιουργήσαμε ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας προς τους συνδημότες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Με την ευχή για γρήγορη αναστροφή της σημερινής δύσκολης κατάστασης κρατάμε το βλέμμα μας σταθερά δίπλα σε όσους συνανθρώπους μας πλήττονται από τις συνέπειες της κρίσης.
Ερ.: Ποια είναι η γνώμη σας για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Απ.: Η απλή αναλογική είναι αναμφίβολα ένα ισχυρό δημοκρατικό σύστημα, θεωρώ όμως ότι η εφαρμογή του στην τοπική αυτοδιοίκηση θα οδηγούσε τα δημοτικά συμβούλια σε αδράνεια, δυσλειτουργία και αναποτελεσματικότητα. Πιθανότατα με το σύστημα απλής αναλογικής ούτε προϋπολογισμό δεν θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε, διότι η ελληνική κοινωνία, δυστυχώς, δεν έχει μάθει να συγκλίνει ούτε στα αυτονόητα. Αν η απλή αναλογική θα είναι η αφορμή για καλλιέργεια συναινέσεων και ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ πολλών φωνών στο δημοτικό συμβούλιο τότε σαφώς και θα λειτουργούσε ευεργετικά. Από την άλλη πλευρά, η ενασχόληση μου τα τελευταία έξι χρόνια με την τοπική αυτοδιοίκηση με κάνει να αναρωτιέμαι για το πόσο ώριμοι είμαστε ως κοινωνία να λειτουργήσουμε συναινετικά και με ουσιαστικό διάλογο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες. Με το υπάρχον σύστημα των δύο γύρων για την εκλογή δημάρχου και δημοτικών συμβούλων, δήμαρχος εκλέγεται αυτός που την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή συγκεντρώνει το 50% +1 των ψήφων, ο συνδυασμός δηλαδή που πρωτεύει και που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο συγκεκριμένος τρόπος εκλογής δημιουργεί μια δημοκρατικά εκλεγμένη και ισχυρή σύνθεση δημοτικού συμβουλίου, που ανταποκρίνεται στην πραγματική δύναμη των συνδυασμών στις τοπικές κοινωνίες. Ο πλουραλισμός φωνών και απόψεων καθώς και η δυνατότητα να εκφραστούν και να αναδειχθούν προγραμματικές θέσεις είμαι βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί κάλλιστα με το ισχύον σύστημα εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Πόσοι θα έμπαιναν και πως στο δημοτικό συμβούλιο δεν είναι κατά την άποψή μου το σημαντικό. Η διάθεση για προσφορά και ουσιαστικό διάλογο είναι τα ζητούμενα.
Ερ.: Ποιο είναι το στίγμα που επιδιώκετε να αφήσετε μετά το πέρας της θητείας σας στο δήμο Πέλλας;
Απ.: Αυτό που θέλω να αφήσω πίσω μου, όταν αποχωρήσω από την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι έναν δήμο με ισχυρή αγροτική επιχειρηματικότητα, που θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ως παραγωγός εκλεκτών αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές. Έναν δήμο εξωστρεφή, φιλικό προς δημότες και επισκέπτες, σύγχρονο και λειτουργικό. Το τρίπτυχο αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός και ανθρώπινη καθημερινότητα είναι το στοίχημά μου για το δήμο Πέλλας και σε ό,τι με αφορά σας διαβεβαιώνω, ότι θα το υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις και με όσα μέσα διαθέτω!
Ερ.: Ως έμπειρος πολιτικός άνθρωπος ποιες βλέπετε ότι θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα το επόμενο διάστημα;
Απ.: Αν δεν σοβαρευθεί τώρα η κυβέρνηση να λύσει άμεσα το δημοσιονομικό θα απομείνουν ελάχιστοι πόροι και χρόνος για να χτιστεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η Ελλάδα θα πέσει ακόμη πιο χαμηλά και ως επενδυτικός τόπος και ως παράγοντας σταθερότητας στις διεθνείς σχέσεις. Λύση τώρα για το δημοσιονομικό, προκειμένου να προχωρήσουμε στις πολιτικές- μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την οικονομία. Όλα εξαρτώνται από το τι θα κάνει αυτή η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες. Αν μπουν σε μια σειρά τα δημοσιονομικά, ενδέχεται να μας δοθεί χρόνος να εξορθολογήσουμε και τα υπόλοιπα, αν δεν το κάνει, η Ελλάδα θα βρεθεί σε ακόμη πιο δυσάρεστη θέση από όλες όσες έχει συναντήσει τα χρόνια της κρίσης.
Ερ.: Θα είστε και πάλι υποψήφιος στο Δήμο Πέλλας ή σκέπτεστε μεταπήδηση στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Απ.: Με τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, ο καθένας μας θα πρέπει να επικεντρώνεται σε αυτό για το οποίο τον έχουν επιλέξει οι πολίτες και μάλιστα να το κάνει όσο καλύτερα γίνεται.
- Σας ευχαριστώ.
- Κι εγώ.
0 comments:
Δεν επιτρέπονται νέα σχόλια.