Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Ανδρίτσος για τις ευκαιρίες που χάθηκαν: Η ανάδειξη του μουσείου και της αρχαίας Πέλλας, το άθλιο οδικό δίκτυο και η εκμετάλλευση της γεωθερμίας


Τα έργα που δεν έγιναν και τις ευκαιρίες που χάθηκαν για την Πέλλα, απαρίθμησε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Ανδρίτσος, στην ομιλία του στο περιφερειακό συμβούλιο, για τον απολογισμό των έργων του 2017.

Ο κ. Ανδρίτσος επισήμανε, ότι «δυστυχώς, η Περιφέρεια, δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των πολιτών, αλλά και την επιθυμία τους για πρόοδο και ευημερία. Αλλιώς, τουλάχιστον όσον αφορά στην Πέλλα, θα δημιουργούσε προϋποθέσεις ανάπτυξης, με την κατασκευή έργων υποδομής».

Ιδιαίτερο παράδειγμα, κατά τον περιφερειακό σύμβουλο, είναι το Μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας. «Είμαστε η καρδιά της Μακεδονίας και για να καταφέρει ο επισκέπτης να φτάσει στο Μουσείο της Πέλλας χρειάζεται χάρτη και πυξίδα. Καλείστε να απαντήσετε στους πολίτες ποιες ήταν οι ενέργειές σας για να αναδείξετε και να προβάλετε τον αρχαιολογικό πλούτο και την ταυτότητα της περιοχής μας. Αν κατοικούσαμε σε άλλη χώρα, ο πλούτος αυτός θα αρκούσε για να ζουν ολόκληρες πόλεις από τον τουρισμό, χωρίς να ασκούν καμία άλλη δραστηριότητα και εμείς δεν αναδεικνύουμε τίποτα. Δεν μιλώ για τις αθλητικές δραστηριότητες, τα λαογραφικά μουσεία και τον αγροτουρισμό που μπορεί να προσελκύσει κόσμο, επενδύσεις, θέσεις εργασίας, αλλά δυστυχώς δεν τυγχάνουν της προβολής που τους αξίζει» επισήμανε.

Αναφερόμενος στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, είπε, ότι παραμένει στα ίδια επίπεδα και με τον …προγραμματισμό του 2010. «Για παράδειγμα, στο τεχνικό πρόγραμμα υπήρχαν έργα που δεν…έγιναν ακόμα από το 2010 (Ασφαλτόστρωση δρόμου Όρμα – Καλύβια Γιαννακούλα, Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Αγροσυκιάς – Λεπτοκαρυάς,). Αυτοί ήταν οι στόχοι σας; Να συνεχίσετε τα έργα που δεν ολοκληρώθηκαν από το 2010; Αυτό ήταν το όραμά σας; Και πώς συνδέεται αυτό το όραμα με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών;

Δυστυχώς οι δρόμοι που κυκλοφορούμε συνεχίζουν να είναι ασυντήρητοι, αφώτιστοι και επικίνδυνοι ακόμα και για την ίδια τη ζωή των συμπολιτών μας. Μήπως η Περιφέρεια προτιμά τη λύση των εξώδικων συμβιβασμών και της καταβολής αποζημιώσεων σε πολίτες που υφίστανται ζημίες, από το να πράξει τα αυτονόητα και να εκτελέσει το έργο που της έχει ανατεθεί; Μιλώντας για τον τόπο

καταγωγής μου, η Πέλλα αντιμετωπίζει ακόμα τα ίδια προβλήματα με τα προηγούμενα χρόνια, το οδικό δίκτυο συνεχίζει να βρίσκεται στην ίδια κακή κατάσταση. Δεν υπάρχει κόμβος με φωτισμό στο τμήμα της οδού που οδηγεί προς τη Θεσσαλονίκη, όπως για παράδειγμα στους κόμβους Καλής, Γυψοχωρίου, Τριφυλίου, Μυλοτόπου – Καρυώτισσας ή στην είσοδο των Γιαννιτσών, Πέλλας και οι οδηγοί θα πρέπει να κατευθύνονται από μνήμης και με ιδιαίτερη προσοχή.»

Καυτηρίασε ακόμη, το γεγονός, ότι μόλις πριν από 15 μέρες ολοκληρώθηκε η υπογραφή της σύμβασης με ιδιώτη για τον αποχιονισμό, αλλά και την προμήθεια αλατιού, για τα έτη 2017, 2018 και 2019 και ρώτησε τους υπεύθυνους, πως θα αντιμετώπιζαν ένα ενδεχόμενο κύμα κακοκαιρίας, χωρίς τις αναγκαίες προμήθειες. Προβληματισμό όμως, όπως είπε, προκαλεί η απόφαση να νοικιάσει η Περιφέρεια μηχανήματα, ενώ έχει δικά της.

«Γνωρίζουμε ότι η Περιφέρεια διαθέτει όμως και ιδιόκτητα μηχανήματα. Για ποιο λόγο καταφεύγουμε σε μίσθωση; Δεν θα ήταν προτιμότερο να προκηρυχθούν θέσεις απασχόλησης για οδηγούς και χειριστές για δύο μήνες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες έκτακτες περιπτώσεις; Με τον τρόπο αυτό αφενός θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας, έστω και για δύο μήνες, αφετέρου θα λειτουργούσε η Περιφέρεια τα δικά της μηχανήματα, που ούτως ή άλλως κάθονται, και θα εξοικονομούνταν μεγάλα κονδύλια που θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλα έργα.

Ομοίως, η διαδικασία για την αγορά άλατος ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου. Αν χιόνιζε, που πράγματι χιόνισε το προηγούμενο χρονικό διάστημα πώς θα το αντιμετώπιζε η Περιφέρεια;

Κάποιες ενότητες δεν είχαν ούτε ένα κιλό αλάτι. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να δοθεί δανεικό ένα φορτίο άλατος από άλλη ΠΕ, όμως αυτή δεν είναι λύση, αλλά αντιμετώπιση της στιγμής. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είχε αναδειχθεί προμηθευτής εγκαίρως και να είναι ήδη προετοιμασμένος όλος ο μηχανισμός.

Μένοντας στην αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών, θα ήθελα να αναφερθώ στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφέρειας, που δυστυχώς συνεχίζει να είναι ελλιπής. Τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν ξεκινήσει σε πολλές ΠΕ δεν έχουν ολοκληρωθεί. Με τις πρώτες βροχοπτώσεις πλημμυρίζουν δρόμοι και υφίστανται ζημίες οι περιουσίες των πολιτών. Απαιτείται τακτικός καθαρισμός χόρτων, αυλάκων κλπ, που δυστυχώς δεν γίνεται. Δυστυχώς ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα της Αλμωπίας, που μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από ΕΣΠΑ, δεν ολοκληρώθηκαν εγκαίρως και είμαστε αναγκασμένοι σήμερα να τα πληρώνουμε από το ΠΔΕ, με

χρήματα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Περιφέρεια σε άλλα έργα και άλλες δράσεις.»

Από το ενδιαφέρον του περιφερειακού συμβούλου δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι ανάγκες, τα προβλήματα και οι κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου.

«Επόμενο θέμα που θέλω να θίξω είναι οι ενέργειες και δράσεις που πρέπει να γίνουν για τον πρωτογενή τομέα, την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία. Αναγνωρίζω ότι έγιναν δράσεις αγροδιατροφικής σύμπραξης, καλό και το πρόγραμμα προβολής, αλλά απαιτείται εντονότερη παρουσία και επέκταση αυτού του προγράμματος με τη συμμετοχή των ΠΕ, τοπικών επιχειρήσεων, παραγόντων επαγγελματικών επιμελητηρίων κλπ. Πρέπει αφενός να καταστήσουμε την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία πιο εξωστρεφή και αφετέρου να συνεισφέρουμε στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με την καθημερινότητά τους. Έχουν να αντιμετωπίσουν ζημίες, εμπάργκο Ρωσίας, βροχοπτώσεις, μη καταβολή αποζημιώσεων (τευτλοπαραγωγοί, ροδακινοπαραγωγοί Πέλλας κ Ημαθίας). Η Περιφέρεια πρέπει να είναι αρωγός τους στην επίλυση των προβλημάτων τους, να αναδεικνύει και να μεταφέρει τα προβλήματα στην κεντρική κυβέρνηση. Με ποιον τρόπο βρίσκεται δίπλα στον πρωτογενή τομέα η Περιφέρεια σήμερα; Είχε ανακοινωθεί στο παρελθόν ότι θα ιδρύονταν δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων. Πού βρίσκεται αυτό το σχέδιο; Θα υλοποιηθεί; Οι αγρότες της Πέλλας που εκπροσωπούν πληθώρα προϊόντων και δεινοπαθούν με τις πληρωμές τους ζητούν απαντήσεις επί του συγκεκριμένου θέματος που μπορεί να βελτιώσει την οικονομική τους κατάσταση.»

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο ειδικός αγορητής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, έκανε μια αναπτυξιακή, οικονομικά συμφέρουσα πρόταση, που θα δώσει νέα προοπτική, τόσο στον αγροτικό όσο και στον τουριστικό τομέα.

«Οι αγρότες της περιοχής, αλλά και όλης Περιφέρειας, καλούνται να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων και το υψηλό κόστος παραγωγής. Επ’ αυτού μπορούμε να προτείνουμε μία λύση φιλική προς το περιβάλλον, που εκτός από τους αγρότες μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις στην περιοχή, να προσφέρει θέσεις εργασίας, να δώσει στην περιοχή την οικονομική ανάπτυξη που της αρμόζει. Η λύση αυτή είναι η γεωθερμία. Ενέργεια που βρίσκεται ήδη στα εδάφη της περιοχής μας και μπορεί με την κατάλληλη μέθοδο να καταστεί διαθέσιμη και εκμεταλλεύσιμη ευρέως. Η εκμετάλλευση της γεωθερμίας μπορεί να οδηγήσει, πέραν του παραδείγματος των Λουτρών Αλμωπίας, δηλαδή πέραν της δημιουργίας ιαματικών λουτρών και στη δημιουργία μονάδων μεταποίησης προϊόντων, στην

οργάνωση αγροτικών μονάδων παραγωγής με την κατασκευή νέου τύπου θερμοκηπίων και σε πλείστες άλλες εφαρμογές, μέχρι και τη θέρμανση αστικών κτιρίων. Θεωρώ ότι η Περιφέρεια πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα αυτής της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας που σήμερα είναι παντελώς ανεκμετάλλευτη σε περιοχές όπως οι Γαλατάδες Κρύα Βρύση, Σωσσάνδρα, στην Πέλλα αλλά και σε άλλες περιφερειακές ενότητες.» 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Δυστυχώς για μας, έχεις απόλυτο δίκιο. Ο Θεοδωρίδης το 2011 έλεγε ότι του φτάνει να γίνουν 4 αναπτυξιακά έργα οδοποιίας. Σύνδεση Ορμας με χιονοδρομικό, Έδεσσα Άγρας, γέφυρα Αγίου Γεωργίου και γέφυρα Αρσενίου. Εφτά (όχι ένα ή δύο αλλά εφτά) χρόνια μετά και αφού πέρασαν δύο Αντιπεριφερειάρχες, δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν τον πρώτο λόγο στην περιοχή τον έχει άνθρωπος που δεν γνωρίζει τις προτεραιότητες, τα προβλήματα, το προσωπικό του και.λ.π., αυτά συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Πόσο μάλλον όταν η εν γένει παρουσία του είναι από ελάχιστη ως μηδαμινή (εξαιρούνται οι χαρές και τα πανηγύρια). Πρέπει άμεσα να αναθέσουν σε έναν εκ των περιφερειακών συμβούλων την ηγεσία της αντιπεριφέρειας. Και εσείς κύριε Ανδρίτσο δεν βλέπω να πιέζετε προς αυτό. Προφανώς για ευνόητους λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άθλιο οδικό δίκτυο; Έλα ρε... ψέματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.