Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη στην ομιλία της σήμερα 6 Μαρτίου 2018 στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά την ενημέρωση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, σχετικά με τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα που αφορά τη μετά το 2020 Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ανέφερε τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενημέρωση που μας παρείχατε σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η ΚΑΠ είναι στην ουσία η μόνη και πιο παλιά κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Έχει συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του γεωργικού εισοδήματος στην Ελλάδα, ενός εισοδήματος που πολύ συχνά επηρεάζεται αρνητικά από αστάθμητους παράγοντες, όπως η αστάθεια των τιμών, οι κρίσεις της αγοράς, τα ακραία καιρικά φαινόμενα κ.λπ.
Άκουσα πολύ προσεκτικά αυτά που μας είπατε και θεωρώ ότι προκύπτουν δυο πολύ σημαντικά θέματα.
Το πρώτο αφορά στον προϋπολογισμό που θα υποστηρίξει την αγροτική πολιτική μετά το 2020. Όπως και εσείς είπατε κύριε Υπουργέ ακόμη δεν είναι σαφής η εικόνα, ωστόσο θα συμφωνήσουμε ότι η εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού προϋπολογισμού είναι η αναγκαία συνθήκη προκειμένου η ΚΑΠ να ανταποκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στους στόχους της. Επιπλέον οι αγρότες να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ολοένα και πιο απαιτητικές προκλήσεις ειδικότερα όσον αφορά στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή οι οποίες θα συνεχίσουν να "πιέζουν" την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας.
Η δεύτερη επισήμανση αφορά στο νέο εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα υποβάλλεται από τα κράτη μέλη και θα καλύπτει και τους δύο πυλώνες δηλαδή και για τις Άμεσες Ενισχύσεις και για την Αγροτική Ανάπτυξη. Η επόμενη ημέρα φαίνεται ότι θα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που ξέραμε μέχρι σήμερα. Το σχέδιο αυτό, το οποίο για να εφαρμοστεί θα
αξιολογείται και θα εγκρίνεται από την Επιτροπή, προκαλεί ανησυχίες κυρίως όσον αφορά στην έγκαιρη καταβολή των άμεσων ενισχύσεων. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό ζήτημα είναι αυτό για την Ελλάδα που οι άμεσες ενισχύσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο τελικό εισόδημα των αγροτών μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακινδυνεύσει η έγκαιρη καταβολή τους.
Επιπλέον, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις, με την πρόταση για τη συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων να εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παραμένει ορατός ο κίνδυνος επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ.
Σε κάθε περίπτωση κύριε Υπουργέ στη νέα ΚΑΠ που αφορά την περίοδο από το 2020 και μετά θα πρέπει να γίνει η επανακατανομή των δικαιωμάτων των άμεσων ενισχύσεων με κριτήριο την πραγματική ενασχόληση των αγροτών με την αγροτική δραστηριότητα, αν θέλουμε ο σημαντικός αυτός τομέας της εθνικής οικονομίας να εξακολουθήσει να υφίσταται και στο μέλλον. Ο κύκλος των ιστορικών δικαιωμάτων έχει πια κλείσει.
Κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι,
Η γεωργία αποτελεί για την Ελλάδα μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Η επόμενη ημέρα όπως ήδη ανέφερα δείχνει ότι αλλάζει η εικόνα της ΚΑΠ στην Ευρώπη τόσο όσον αφορά στην οικονομική όσο και στη διαχειριστική πτυχή της. Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια πρέπει να δοθεί σε δυο επίπεδα:
· Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα στα Συμβούλια Υπουργών, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συμμαχίες, πρέπει να προστατευτεί αυτή η πολιτική και να αποφευχθούν ή να περιοριστούν στο ελάχιστο οι απώλειες στη χρηματοδότησή της.
· Στο εσωτερικό της χώρας πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία όσον αφορά στη διοικητική ετοιμότητα, αλλά και στην έγκαιρη ενημέρωση των αγροτών μας ώστε να αποφευχθεί η απώλεια πολύτιμων πόρων για την γεωργία».
Δείτε την σημερινή ομιλία της Θ. Τζάκρη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τη νέα ΚΑΠ:
Κ.Τζακρη πραγματικοι αγροτες ,κατα κυριο επαγγελμα αγροτες ; αυτα ειναι αιτηματα των Συνδικαλιστων του μπλοκου των Τεμπων! Δηλαδη υποστηριζετε τους μεγαλοαγροτες; οι μικροκαλλιεργητες ,πρωην ανεργοι , και χαμηλοσυνταξιουχοι, κατοχοι γεωργικων εκμεταλλευσεων που επελεξαν να επιστρεψουν στο χωριο, στο πρωτογενη τομεα λογω της κρισης τι θα κανουν ; Αυτοι θα εξαιρεθουν απο τις εςνισχυσεις -επιδοτησεις της νεας ΚΑΠ,για να γινουν πλουσιοτεροι οι μεγαλοαγροτες "πραγματικοι" αγροτες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια ποιους αγρότες μιλάτε ο καθένας που βγαίνει στη σύνταξη από το δημοσίο γίνεται αγρότης
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ συνταξιούχος δεν μπορεί να γίνει αγρότης .Αυτοί όμως που κάνουν μερικά μεροκάματα (εποχιακά ,δίμηνα στον Δήμο , οικοδομικά) και έχουν 20 στρέμματα βαμβάκι ή 10 στρέμματα ροδάκινα για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους δεν εχουν δικαίωμα για επιδοτήσεις; Δηλαδή να μείνουν μόνο οι μεγαλοαγρότες; Οι άλλοι Γερμανία;
ΔιαγραφήΠλάκα κάνεις ότι ο συνταξιούχος δεν μπορεί να γίνει αγρότης όλοι του δημοσίου στα 50 στη σύνταξη είναι μετά όλοι αγρότες γίνονται και όπως είπες για το συμπλήρωμα ο αγρότης από πού να συμπληρώσει το εισόδημα του από που
ΑπάντησηΔιαγραφή