Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Fake news: Ο Ερντογάν και το νερό


Οι ψευδείς ειδήσεις αποτελούν μία πραγματική σύγχρονη μάστιγα και η διάδοσή τους διευκολύνεται χάρη στο Διαδίκτυο αλλά και στις μεγάλες δυνατότητες επικοινωνίας που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία.

Ηδη, η γαλλική Δικαιοσύνη διενεργεί έρευνα για «δημοσίευση, διασπορά και αναπαραγωγή ψευδών πληροφοριών» μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε μία φήμη για μόλυνση του νερού στη περιφέρεια του Παρισιού, με ραδιενεργό ουσία.

Η έρευνα, η οποία ανακοινώθηκε από την εισαγγελία του Παρισιού το βράδυ της Δευτέρας, αφορά φήμη που μεταδόθηκε αρχικά μέσω ηχητικού μηνύματος σε εφαρμογές όπως το WhatsApp. Μία γυναίκα, που δήλωνε νοσοκόμα σε νοσοκομείο του Παρισιού, έλεγε ότι δεν πρέπει να καταναλωθεί νερό της βρύσης λόγω μόλυνσης. Το μήνυμα εμφανίστηκε έπειτα από ανακοίνωση μιας ένωσης που έκανε λόγο για την παρουσία τριτίου, ραδιενεργού ουσίας, στο νερό της βρύσης, χωρίς ωστόσο να ξεπερνά τα όρια που έχουν θέσει οι υγειονομικές αρχές. 

Οι γαλλικές αρχές απέκλεισαν με προχθεσινή ανακοίνωση ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα στο νερό τις τελευταίες ημέρες. «Δεν υπάρχει πρόβλημα στο νερό, είναι εξαιρετικό για το σύνολο του πληθυσμού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός διευθυντής της Υγειονομικής Υπηρεσίας της περιφέρειας Ιλ-ντε-Φρανς, Ορελιέν Ρουσό. Η Δημόσια Υπηρεσία Υδρευσης της Ιλ-ντε-Φρανς (SEDIF), διαβεβαίωσε επίσης ότι το νερό της βρύσης μπορεί να καταναλωθεί χωρίς κίνδυνο. Οι αναλύσεις του νερού έδειξαν επίπεδο ραδιενέργειας κατά μέσον όρο στα 9 becquerels ανά λίτρο, πολύ χαμηλότερο του ευρωπαϊκού ορίου που έχει τεθεί στα 100 Bq/l.

Ταυτόχρονα, χθες, οργίασαν οι φήμες για τον θάνατο, από καρδιακή προσβολή, του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, ωστόσο, έδωσε το «παρών» συγχαίροντας, μέσω Twitter, τον Μπόρις Τζόνσον για την εκλογή του. Με την είδηση του υποτιθέμενου θανάτου του, το όνομά του έγινε η δημοφιλέστερη αναζήτηση στο Google. Είναι βέβαιο ότι η έντονη φημολογία ξεκίνησε όταν Κούρδοι τοποθέτησαν στην εβραϊκή Wikipedia ημερομηνία θανάτου στο λήμμα για τον Ερντογάν και διέδωσαν την ψευδή είδηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που στη συνέχεια αναμετέδωσε το Alraees News, κάτι που διαψεύστηκε από πηγή του περιβάλλοντος Ερντογάν. Ωστόσο, όσο η φημολογία αποκτούσε διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το προεδρικό μέγαρο της Τουρκία επέλεξε να σιωπήσει.

Kαθημερινή

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.