Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εύα Καϊλή: Μπλοκάρονται οι αποζημιώσεις αγροτών λόγω ΣΥΡΙΖΑ


Προβλέπονται από την ΕΕ χρήματα και μέσα στήριξης για τους Αγρότες από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αποζημίωση σε περίπτωση καταστροφών, τα οποία όμως δεν συμπεριελήφθησαν στο Ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης εξαιτίας της ανικανότητας του ΣΥΡΙΖΑ!

Θετικός στο να στηριχθεί η ελληνική Αγροτική Παραγωγή υπήρξε ο Επίτροπος Αγροτικής Ανάπτυξης Χόγκαν, εφόσον όμως η νέα κυβέρνηση διορθώσει άμεσα τα λάθη του Σύριζα, όπως προκύπτει από απάντησή του σε επίκαιρη ερώτηση της Ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, με αφορμή τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Από την απάντηση αναδεικνύεται ότι ό Έλληνα αγρότης δεν καλύπτεται όσο οι υπόλοιποι αγρότες στα κράτη μέλη της ΕΕ με άμεση συνέπεια να τίθενται ζητήματα ανταγωνισμού εις βάρος των Ελλήνων αγροτών, να κινδυνεύει η βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους σε περιπτώσεις καταστροφών, και να διαταράσσεται η κοινωνική συνοχών της υπαίθρου. 

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Κομισιόν δεσμεύεται να διαθέσει περισσότερα χρήματα αν τα κράτη μέλη τηρούν τα συμφωνηθέντα. Σύμφωνα όμως με την απάντηση του  δεν περιλαμβάνεται αυτή η μορφή στήριξης στο ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Επίσης, κατά τον Επίτροπο, θα ενεργοποιηθούν πληρωμές προς τους Έλληνες αγρότες αν η Ελλάδα τροποποιήσει το ΠΑΑ της ώστε να συμπεριλαμβάνει τις ήδη εγκεκριμένες μορφές στήριξης.

«Δεν είναι επιτρεπτό οι Έλληνες Αγρότες να μην χαίρουν των ίδιων προστατευτικών δικλίδων που απολαμβάνουν οι συνάδελφοί τους στα υπόλοιπα κράτη μέλη και να δέχονται πλήγματα στα εισοδήματά τους εξαιτίας των καταστροφών. Το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης οφείλει να εξετάσει άμεσα τους ισχυρισμούς του Επιτρόπου για έλλειψης στο ΠΑΑ και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες αλλαγές, όπου χρειάζονται, για να ενεργοποιηθούν οι αποζημιώσεις».

Η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που της δίνει η συμμετοχή της στην επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, θα προτείνει πιθανούς εναλλακτικούς τρόπους  αποζημίωσης των Ελλήνων Αγροτών όσο αυτοί δεν καλύπτονται από το υπάρχον ΠΑΑ, ώστε να ενισχυθούν τα εισοδήματά τους. 

Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης.

P-002451/2019 Απάντηση του κ. Hogan εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (16.8.2019) 

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη, η Επιτροπή αναλύει την κατάσταση προκειμένου να επιτρέψει υψηλότερα επίπεδα προκαταβολών για τις άμεσες ενισχύσεις και την αγροτική ανάπτυξη, υπό τον όρο τήρησης της εφαρμοστέας διαδικασίας έγκρισης.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει ένθερμα τα κράτη μέλη να εγκρίνουν εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, τα οποία μπορούν να στηριχθούν  από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) . Η στήριξη αυτή συνίσταται σε χρηματοδοτική συμμετοχή στα ταμεία αλληλοβοήθειας και στα ασφάλιστρα των γεωργών, τα οποία θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μερικώς τις βαριές οικονομικές ζημίες λόγω δυσμενών κλιματικών φαινομένων. Παρόλο που αυτή η μορφή στήριξης δεν περιλαμβάνεται στο ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 που συγχρηματοδοτείται από το ΕΓΤΑΑ, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές μπορούν να ενεργοποιήσουν τα μέτρα αυτά σε μελλοντική τροποποίηση του ΠΑΑ τους. 

Αποσκοπώντας στην περαιτέρω ενίσχυση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου στη γεωργία, η πρόταση της Επιτροπής για την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) μετά το 2020 προβλέπει την υποχρέωση των κρατών μελών να τα συμπεριλάβουν στα μελλοντικά τους στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 comments:

  1. Μιχάλης Γεωργιτσας4 Σεπτεμβρίου 2019 στις 9:51 μ.μ.

    Η απόλυτη δικαίωση του κυριου Καρασμανη που ως υπουργός εκανε το μέτρο Μ17 με τα 200 εκατομμύρια κοινοτικά λεφτά, πού προορίζονταν για το Ταμείο του ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση τών ζημιών. Δυστυχώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το κατήργησε και χάθηκαν απο τον ΕΛΓΑ τα 200 εκατομμύρια, δηλαδή από εμάς τούς αγρότες. Ντροπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρονικα πεσατε λιγο εξω.Τον Δεκεμβριο του 2014 εληφθη η αποφαση για μη ενεργοποίηση του περιβοητου αρθου απο την αρμοδια επιτροπη,λογω έλλειψης μελετων.αλλος κυβερνούσε εαν θυμαμαι,που θυμαμαι, καλά

      Διαγραφή
    2. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Καμία απόφαση δεν πάρθηκε τον Δεκέμβριο του 2014. Η μελέτη για τα 200 εκ του Μ17 ήταν έτοιμη και παραδόθηκε στον Αποστόλου. Έπρεπε να την είχε καταθέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Δεν το έκανε όμως λόγω της γνωστής εγκληματικής του αδράνειας και ολιγωρίας. Γι αυτό άλλωστε το ελληνικό ΠΑΑ 2014-2020 εγκρίθηκε τελευταίο και καταϊδρωμένο από την Ε. Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2015. Στο τέλος όμως εμείς οι αγρότες υποφέρουμε.

      Διαγραφή
  2. εντάξει βρε παιδιά όλο το σύμπαν περίμενε τα χρόνια διακυβέρνησης του συριζα για να καταστραφεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τον δεκεμβριο του 14 δεν παρθηκε η αποφαση και ΔΕΝ κυβερνουσε ο ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.