Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το έθιμο των Μωμόγερων σήμερα στα Γιαννιτσά



Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων, ένα από τα καρναβαλικά δρώμενα του δωδεκαημέρου ξεκινά την επόμενη των Χριστουγέννων και διαρκεί έως και λίγο μετά τα Φώτα. 

Σήμερα στα Γιαννιτσά
Το έθιμο θα αναβιώσει σήμερα, Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., στον πεζόδρομο Γιαννιτσών, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων της 9ης Παραμυθούπολης του Δήμου Πέλλας από την Ποντιακή Καλλιτεχνική Στέγη Πέλλας & την Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Κατερίνης 

Αναβίωσε στο Ριζοχώρι
Να σημειωθεί ότι Το πανάρχαιο έθιμο των Μωμόγερων αναβίωσε για ακόμη μια χρόνια στο Ριζοχώρι από τους Μωμόγερους Αλμωπίας. "Να ευχαριστήσουμε όλους τους κατοίκους του χωριού που άνοιξαν τα σπίτια τους και μας υποδέχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο ακόμα όλους όσους συνέβαλαν στο μπουφέ μας και φυσικά όλο τον κόσμο που ήταν εκεί και ακολούθησε όλη την διαδρομή. Χρόνια πολλά και του χρόνου", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από τον Σύλλογο Ποντίων Ριζοχωρίου "Τοξίδου Ελένη", 


“Τα Μωμοέρ’ εξέβανε τα Φώτα τ’ Αϊ Γιαννη” από την Εύξεινο Λέσχη Σκύδρας
Επίσης στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σκύδρας “Μαγικά Χριστούγεννα στην Σκύδρα”, η Εύξεινος Λέσχη Σκύδρας σε συνεργασία με τον Δήμο Σκύδρας αναβιώνει το έθιμο των Μωμόγερων.  Ανήμερα των Φώτων και έπειτα από το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η ομάδα “Μωμόγεροι Αλμωπίας”, θα ξεκινήσουν από το ποτάμι, μετά τον Σταυρό, και θα διασχίσουν την πόλη έως το κέντρο, όπου θα τερματιστεί το δρώμενο".


Το έθιμο
Το έθιμο πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο σε οκτώ δημοτικά διαμερίσματα της Κοζάνης, Τετράλοφος, Άγιος Δημήτριος, Αλωνάκια, Σκήτη, Πρωτοχώρι, Κομνηνά, Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι και συνδέεται με την ισχυρή παράδοση που κράτησαν ζωντανή οι πρόσφυγες από ορισμένες περιοχές του Πόντου. 
Ο θεός Μώμος κατά την Αρχαιότητα ήταν ο θεός του γέλιου, του σαρκασμού και της σάτιρας και συνδεόταν με τις γιορτές που ήταν αφιερωμένες στον Διόνυσο. Από εκεί προέρχεται και η αρχική ετυμολογία της λέξης «Μωμόγεροι» ή «Μωμόεροι» ή και «Μωμογέρια», που αποτελούσαν τους ακολούθους του Μώμου και τον συνόδευαν χορεύοντας, τραγουδώντας και σατιρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις.
Οι χορευτικοί θίασοι των Μωμόγερων αποτελούνται από μια συγκροτημένη ομάδα νεαρών ώριμων παλικαριών που είναι οι χορευτές ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές όπου πειθαρχούν στις εντολές και εκτελούν παραγγέλματα του αρχηγού της ομάδας. Επίσης τη νύφη και τον διάβολο ή κάποιαν ντυμένο ως γέρο που κατά την διάρκεια του δρώμενου θα προσπαθήσει να κλέψει τη νύφη. Το κλέψιμο της νύφης είναι κοινό σε όλους τους θιάσους και τις παραλλαγές του εθίμου και συμβολίζει, όπως λέγεται, την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Το περιεχόμενο των παραστάσεων του θιάσου είναι κατά κανόνα κωμικό και ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να λάβει και κοινωνικές διαστάσεις.
Συνοδεία της ποντιακής λύρας οι Μωμόγεροι γυρίζουν όλες τις γειτονιές του χωριού, χορεύουν και τραγουδούν στο σπίτι κάθε νοικοκύρη με ευχές για τη νέα χρονιά. Το έθιμο μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις ημέρες και ολοκληρώνεται αφού τα Μωμογέρια περάσουν από όλα τα σπίτια του χωριού. 
Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων είναι εγγεγραμμένο στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (ΟΥΝΕΣΚΟ).

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.