Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

"Πατέντα" στο νοσοκομείο Βέροιας: Οξυγόνο σε τέσσερις με έναν αναπνευστήρα


Αποτελεί «όπλο» για τις ΜΕΘ στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών λόγω του κορονοϊού

Στην πρακτική εφαρμογή της «διακλάδωσης» με την οποία ένας αναπνευστήρας μπορεί να χορηγήσει οξυγόνο σε πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα, προχώρησε το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βέροιας ώστε να αντιμετωπίσει το χειρότερο σενάριο της πανδημία του COVID-19.

Χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία Ιταλών και Αμερικανών συναδέλφων τους που προσάρμοσαν έναν αναπνευστήρα με σκοπό ο ιατρικός εξοπλισμός να λειτουργεί για πολλούς ασθενείς, οι διευθυντές και το προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής και των ΜΕΘ προχώρησαν στην εφαρμογή της «διακλάδωσης» που εξασφαλίζει οξυγόνο για 2 έως 4 ασθενείς για διάστημα πολλών ωρών.

Σύμφωνα με το makthes.gr, το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βέροιας κατάφερε να δημιουργήσει ένα επιπλέον «όπλο» κατά του COVID-19 και των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν σε αναπνευστήρες παγκοσμίως. Παράλληλα, η διοίκηση του Νοσοκομείου Βέροιας, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό μετέδωσαν την συγκεκριμένη πρακτική και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας προκειμένου, όπως αναφέρουν «να μην μπει ποτέ κανείς μας στο δίλημμα να αποσωληνώσει κάποιον ασθενή γιατί δεν φτάνουν οι αναπνευστήρες».  

Η συσκευή ταυτόχρονης χορήγησης οξυγόνου δοκιμάστηκε στην πράξη στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βέροιας, όπου το σύστημα λειτούργησε για υποστήριξη των ασθενών σε 24ωρη βάση. Όπως εξηγούν στο makthes.gr η συσκευή του αναπνευστήρα μπορεί να εξυπηρετήσει πάνω από 2 ασθενείς, με τη μέθοδο της διακλάδωσης. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν η προμήθεια συνδετήρα, κόστους 3,5 ευρώ, οπότε και αναβαθμίστηκε ο εξοπλισμός, σε μία αναζήτηση λύσεων σε περίπτωση που οι ανάγκες πολλαπλασιαστούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας εξαιτίας της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την έλλειψη που παρατηρείται στον αριθμό των αναπνευστήρων.

Καναδός γιατρός το εφάρμοσε πρώτη φορά

Η ιδέα ανήκει στον Δρ Alain Gauthier, αναισθησιολόγο στο περιφερειακό νοσοκομείο Perth and Smiths Falls στο Οντάριο του Καναδά. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Daily Mail ο ίδιος έμαθε την τεχνική βλέποντας βίντεο του YouTube που δημιουργήθηκε από δύο γιατρούς του Ντιτρόιτ το 2006.

Σε μία τεράστια προσπάθεια των νοσοκομείων του κόσμου να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού τους, όπως οι αναπνευστήρες, ο Καναδός γιατρός κατάφερε να δημιουργήσει έναν για να θεραπεύσει εννέα ασθενείς αντί του ενός.

Με τους ειδικούς σε θέματα υγείας να προειδοποιούν ότι αρκετές χώρες -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ- δεν διαθέτουν ικανό αριθμό αναπνευστήων, οι γιατροί προσπαθούν να καταλάβουν πώς να κάνουν το ιατρικό τους εξοπλισμό να λειτουργεί για πολλούς ασθενείς.

Όπως εξηγεί ο Δρ Alain Gauthier «για να εκτελεσθεί η εργασία, οι ασθενείς πρέπει να έχουν παρόμοιο μέγεθος πνεύμονα», ενώ στη συνέχεια, πολλαπλοί εύκαμπτοι σωλήνες είναι τοποθετημένοι στον ένα αναπνευστήρα, λειτουργώντας αρκετές φορές στην κανονική του ισχύ.

Η ανάγκη δημιουργήθηκε όταν ο Δρ Gauthier εξέφρασε την ανησυχία ότι το νοσοκομείο του μπορεί να μην είναι σε θέση να παρέχει τον αριθμό των αναπνευστήρων που χρειάζεται ο πληθυσμός υψηλού κινδύνου.

«Σε κάποιο σημείο ίσως να μην έχουμε άλλες επιλογές», λέει ο ίδιος και συμπληρώνει πως: «Η επιλογή θα μπορούσε να είναι καλή, να μην αφήσουμε τους ανθρώπους να πεθάνουν και να τους δώσουμε μια ευκαιρία».

Σύμφωνα με τον Καναδικό Τύπο, ο Δρ Gauthier υποστηρίζει ότι η ιδέα έχει δοκιμαστεί άλλη μία φορά, στα θύματα της μαζικής αιματηρής επίθεσης σε συναυλία στο Λας Βέγκας το 2017.

Πηγή: makthes.gr


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Όχι όχι δεν είναι έτσι.... Η εφεύρεση είναι του Λιάκου με ένα τάφ από μαγαζί με υδραυλικά την έκανε την πατέντα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ζητήσουμε βοήθεια από Κούβα γιατί είμαστε για τα μπάζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλες οι πατέντες και στην Ελλαδα εχουμε αποδειξει οτι ειμαστε αξιοι και βρισκουμε λύσεις. Ας κοψει ομως το λαιμο της η κυβερνηση και ας δωσει χρηματα και να επιταξει εργοσυτασια για την παραγωγη ιατρικού υλικού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.