Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Βουτιά στις πληρωμές λογαριασμών ρεύματος έφερε το lockdown


Πρωτόγνωρη είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τα ανεπίσημα στοιχεία να δείχνουν τεράστια πτώση της ζήτησης αλλά και σημαντική μείωση της εισπραξιμότητας των λογαριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τον Απρίλιο, τον μήνα του γενικευμένου lockdown της οικονομίας, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας όπως την καταμετρά ο ΑΔΜΗΕ ήταν μειωμένη κατά 14%. Παράλληλα, και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, για τον ίδιο μήνα, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να έχουν απώλειες εσόδων από τους λογαριασμούς κατά μέσο όρο 20% με 30%, ενώ με ορισμένες επιχειρήσεις το ποσοστό αγγίζει ακόμη και το 60%.

Η ζήτηση

Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ που καταγράφουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα μεταφοράς και το δίκτυο, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξαν για τον Απρίλιο πτώση της τάξης του 14% έναντι του περσινού μήνα. Σε σχέση με τον Μάρτιο η διαφορά είναι τεράστια. Πριν από δύο μήνες η ζήτηση μειώθηκε μόλις 1,8%, όπως έδειξε το επίσημο μηνιαίο δελτίο ενέργειας του Διαχειριστή.

Μεγάλη ήταν η βουτιά της ζήτησης του ρεύματος από τις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση. Πηγές σημειώνουν ότι τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό, ανήλθε στο 23%. Μέγεθος το οποίο αποτυπώνει το κλείσιμο (αναστολή λειτουργίας) μεγάλων βιομηχανιών-καταναλωτών ρεύματος αλλά και τον περιορισμό των παραγωγικών δραστηριοτήτων πάλι μεταποιητικών επιχειρήσεων. Τον Μάρτιο οι ενεργοβόρες βιομηχανίες είχαν περικόψει τη ζήτηση κατά 10%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιστορικά η υψηλότερη μείωση στη συνολική ζήτηση ρεύματος που κατέγραψε ο ΑΔΜΗΕ ήταν τον Ιούλιο του 2013 και αυτή ανήλθε στο 12%.

Οι εισπράξεις

Η πτώση της ζήτησης σε συνδυασμό και με την απώλεια εισπράξεων, είτε εξαιτίας της περιορισμένης κατανάλωσης είτε της αδυναμίας καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς, έφερε και μείωση των εισπράξεων από λογαριασμούς ρεύματος. Οπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε από 20% έως και 60%. Αυτή η απόκλιση αποδίδεται και στο είδος του πελατολογίου που έχει η κάθε εταιρεία.

Έτσι, κατά τις ίδιες πηγές, η ΔΕΗΔΕΗ +0,40% φέρεται να είχε μείωση της τάξης του 15% με 20% στα έσοδά της κι αυτό καθώς το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών που προμηθεύει ρεύμα προέρχεται από τα νοικοκυριά. Τον Απρίλιο, οι οικογένειες έμειναν σπίτι εξαιτίας της απαγόρευσης, έκαψαν… ρεύμα και ταυτόχρονα, όπως λένε οι πληροφορίες, πλήρωσαν σε σημαντικό βαθμό τους λογαριασμούς τους. 

Αρκετοί ιδιώτες προμηθευτές έχουν πελάτες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η κατανάλωση ήταν μηδενική, τα ποσά που εισέπραξαν ήταν λιγότερα, ενώ κάποιοι από αυτούς, εξαιτίας της απώλειας εσόδων, δεν πλήρωσαν τους λογαριασμούς.

Η κατάσταση στην αγορά ρεύματος δείχνει να μη βελτιώνεται τους επόμενους μήνες, με δεδομένες τις εκτιμήσεις πως έως και 100.000 επιχειρήσεις δεν πρόκειται να ανοίξουν με την άρση του lockdown, λόγω του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει.

Μικροί προμηθευτές ρεύματος είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι λόγω της επιθετικής εμπορικής πολιτικής που ακολούθησαν το προηγούμενο διάστημα και ορμώμενοι και από τις ποσότητες ΝΟΜΕ που είχαν στη διάθεσή τους. Άρα, λένε παράγοντες της αγοράς, δεν αποκλείεται να έχουμε κι επιτάχυνση των ρυθμών συρρίκνωσης της προμήθειας ρεύματος: είτε με κλεισίματα εταιρειών είτε με εξαγορές. 

Τα τιμολόγια

Με το σκηνικό αυτό, οι προμηθευτές ρεύματος υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μειώσεις των τιμολογίων ρεύματος, ώστε οι συνεπείς καταναλωτές να επωφεληθούν από το μειωμένο κόστος παραγωγής.

Παρά τη μεγάλη μείωση του κόστους ενέργειας, με την Οριακή Τιμή Συστήματος (χονδρεμπορική) να έχει πέσει τον Απρίλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 28 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από 62,4 ευρώ πέρυσι, τα περιθώρια των εταιρειών για μετακύλιση του οφέλους είναι περιορισμένα. «Ψαλιδίζονται» λόγω της περιορισμένης ρευστότητας που προκαλεί η πτώση των εισπράξεων, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς. Αυτό ισχύει τόσο για τη ΔEH όσο και για τους ιδιώτες προμηθευτές.

Η περίοδος των έκτακτων εκπτώσεων που έκαναν οι πάροχοι λήγει τον Ιούνιο και δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, να παραταθεί το πολύ για ένα μήνα. Πάντως, γενναίες μειώσεις στα τιμολόγια δεν αναμένονται.

Οι εταιρείες θα εφαρμόσουν στοχευμένη εκπτωτική πολιτική σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών. Τη μεγαλύτερη μερίδα του οφέλους που αποκόμισαν από το ενεργειακό κόστος θα την αξιοποιήσουν για τον περιορισμό των απωλειών από την εισπραξιμότητα. 

Πηγή: euro2day.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.