«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκαν χθες οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής των Γιαννιτσών την απόφαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα για την ανάθεση σε εταιρεία της μελέτης, δημοπράτησης, επίβλεψης, παραλαβής και προμήθειας του αναγκαίου εξοπλισμού του έργου ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου στα Γιαννιτσά.»
Αυτό γράφαμε στον τοπικό τύπο, πριν από 14 ολόκληρα χρόνια, στις 17 Νοεμβρίου 2006 (!), όταν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για να ξεκινήσει το μεγάλο και ιδιαίτερα χρήσιμο έργο ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών, το οποίο, όπως και το Φράγμα του Αλμωπαίου (Καλής), παίρνει πια μυθικές διαστάσεις… «Γιοφυριού της Άρτας».
Το μεγάλο αυτό θέμα έρχεται και ξανάρχεται στην επικαιρότητα, καθώς είναι παραπάνω από γνωστό -και ιδιαίτερα εμφανές- ότι οι συνθήκες απονομής Δικαιοσύνης στα Γιαννιτσά και στην Έδεσσα, είναι ακατάλληλες έως επικίνδυνες λόγω της έλλειψης κτηριακής υποδομής που αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για τις δύο πόλεις και -δυστυχώς- μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε.
Όμως σε ότι αφορά στην ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στα Γιαννιτσά, η κατάσταση είναι διαφορετική. Τα πάντα ήταν έτοιμα από το 2006 για την δημοπράτηση και το ξεκίνημα υλοποίησης του έργου!
Η δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. (φωτο) της σχετικής απόφασης και η ανάθεση μελέτης για την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Γιαννιτσών στην εταιρεία «ΘΕΜΙΣ- ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ», είχαν γίνει στα τέλη του… 2006! Με απόφαση του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα, στις 27 Οκτωβρίου 2006 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (1653, τεύχος δεύτερο, 10 Νοεμβρίου 2006), αναφερόταν χαρακτηριστικά:
«Αναθέτουμε στην Εταιρεία «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.» τα παρακάτω έργα:
1. Μελέτη, δημοπράτηση επίβλεψη παραλαβή και προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού του έργου «Ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών Ν. Πέλλας
2. Μελέτη, δημοπράτηση επίβλεψη και παραλαβή του αναγκαίου εξοπλισμού του έργου «Κατασκευές μετασκευές και προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού κτιρίου για την εγκατάσταση του Πρωτοδικείου Άρτας».
Στη συνέχεια και μέχρι το 2009 το θέμα «έτρεξε» ο πρώην Δήμαρχος Γιαννιτσών Νίκος Παπανικολάου, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου (επί Νίκου Δένδια στο Υπ. Δικαιοσύνης) και να ξεκινούσε η δημοπράτησή του. Αλλά δυστυχώς δεν ξεκίνησε ποτέ…
(Μια σημαντική λεπτομέρεια: Το Πρωτοδικείο της Άρτας -σε ΠΡΟΚΑΤ- ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε τον Μάϊο του 2008).
Δήμαρχος Πέλλας: "Ελλείψει πολιτικής βούλησης δεν δημοπρατήθηκε τότε που ήταν εφικτό- Μπορεί να δημοπρατηθεί σήμερα και με το μικρότερο κόστος για το ελληνικό δημόσιο"
"Ελλείψει πολιτικής βούλησης δεν δημοπρατήθηκε τότε που ήταν εφικτό και υπήρχε και εξασφαλισμένη χρηματοδότησή του", υπογραμμίζει με δήλωσή του στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, προσθέτοντας ότι "το δικαστικό μέγαρο Γιαννιτσών μπορεί να δημοπρατηθεί σήμερα και με το μικρότερο κόστος για το ελληνικό δημόσιο".
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Στάμκου έχει ως εξής: "Το 2010 το έργο ανέγερσης δικαστικού μεγάρου στα Γιαννιτσά ήταν όχι απλά ώριμο, αλλά έτοιμο προς δημοπράτηση. Ελλείψει πολιτικής βούλησης δεν δημοπρατήθηκε τότε που ήταν εφικτό και υπήρχε και εξασφαλισμένη χρηματοδότησή του. Τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν δεν έγινε κανένα νέο έργο αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Δήμος Πέλλας με διαδοχικές αποφάσεις του κρατάει σε ισχύ το συμβόλαιο παραχώρησης οικοπέδου προς το ΤΑΧΔΙΚ για την ανέγερση του δικαστικού μεγάρου. Σύγχρονες αντιλήψεις για κατασκευή έργων μέσω ΣΔΙΤ μπορεί να είναι εφαρμόσιμες αλλά εάν συγκριθούν με το έργο της κατασκευής δικαστικού μεγάρου Γιαννιτσών, στερούνται βαθμού ωριμότητας και μακροπρόθεσμα το κόστος τους θα είναι πολλαπλάσιο. Το δικαστικό μέγαρο Γιαννιτσών μπορεί να δημοπρατηθεί σήμερα και με το μικρότερο κόστος για το ελληνικό δημόσιο".
«Το έργο ήταν πιο ώριμο από ποτέ και θα μπορούσε να ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και προφανώς σήμερα να είχε ολοκληρωθεί, αλλά φαίνεται ότι δεν υπήρχε πολιτική βούληση για αυτό», τονίζει ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Παπανικολάου.
"Εδώ και χρόνια οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής έπρεπε να δέχονται τις υπηρεσίες απονομής της Δικαιοσύνης σε κατάλληλες συνθήκες, αφού όλα ήταν έτοιμα από το 2006", σημειώνει στην εφημερίδα μας ο πρώην Δήμαρχος Γιαννιτσών Στέλιος Βαμβίνης και προσθέτει: "Σε συνεργασία με την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και με τον Δικηγορικό Σύλλογο παραδώσαμε τα πάντα για να ξεκινήσει το έργο. Απευθύνω ένα ερώτημα ως απλός πολίτης: Γιατί από τότε μέχρι σήμερα και ενώ όλα ήταν έτοιμα, δεν έγινε το παραμικρό για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου στα Γιαννιτσά;"
"Χαιρετίζουμε το γεγονός και ευελπιστούμε ότι οι σχετικές ενέργειες θα δρομολογηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε το έργο αυτό, το τόσο αναγκαίο για την πόλη αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Γιαννιτσών, να ολοκληρωθεί στον συντομότερο κατά το δυνατόν χρόνο", σημείωνε το 2006 με δήλωσή του ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών Γιώργος Ναθαναήλ, μετά την απόφαση του κ. Παπαληγούρα.
Σήμερα, μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε και οι τοπικοί βουλευτές μας «ρίχνουν τα πυρά τους» εκατέρωθεν, αποδίδοντας ο ένας στον άλλον τις ευθύνες!
Είχε παραχωρηθεί και οικόπεδο
Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών επρόκειτο να ανεγερθεί σε οικόπεδο 3,6 στρεμμάτων που είχε παραχωρηθεί από τον πρώην Δήμο Γιαννιτσών, νότια του στρατοπέδου «Καψάλη», δυτικά της πόλης, στον δρόμο εξόδου προς την Αξό και θα στέγαζε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της πόλης, δηλαδή την Εισαγγελία, το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο, που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες, σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Ενδεχομένως να μεταφερόντουσαν εκεί και τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών.
Να σημειωθεί ότι σήμερα απασχολούνται συνολικά, σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες των Γιαννιτσών 25 υπάλληλοι που καλύπτουν τις ανάγκες του Πρωτοδικείου, της Εισαγγελίας και του Ειρηνοδικείου.
Στοιχεία της Μελέτης
Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών επρόκειτο να ανεγερθεί σε οικόπεδο κοντά στο κέντρο της πόλης (νότια του στρατοπέδου «Καψάλη»).
Το εμβαδόν του οικοπέδου είναι 3599,46 m2.
Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους.
Το συνολικό εμβαδόν της ανοδομής είναι 2804 m2.
Το εμβαδόν του υπογείου είναι 1744,45 m2.
Οι υπηρεσίες που στεγάζει το Δικαστικό Μέγαρο είναι:
Πρωτοδικείο
Εισαγγελία Πρωτοδικών
Ειρηνοδικείο
Επίσης είχαν προβλεφθεί γραφεία για τον Δικηγορικό Σύλλογο.
Το κτίριο διατάσσεται σε δύο βασικούς όγκους σε σχήμα Γ γύρω από μια μεσημβρινή αυλή, από την οποία γίνεται και η κύρια προσέλευση. Έχει απλή λειτουργία με ένα κεντρικό κλιμακοστάσιο, ακροατήρια στο ισόγειο και γραφεία στους ορόφους.
Τμήματα των όψεων επενδύονται με ειδικά ξύλινα πανέλλα και η αεριζόμενη στέγη καλύπτεται από φύλλα τιτανιούχου ψευδαργύρου.
Ένας από τους βασικούς στόχους της μελέτης ήταν εξοικονόμηση ενέργειας στο κτίριο (εξωτερική θερμομόνωση, εξωτερικός σκιασμός των ανοιγμάτων κλπ.).
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.