Η οικοτεχνία Γρόπαλης είναι μια αγροδιατροφική οικογενειακή επιχείρηση από τη Σκύδρα της Πέλλας η οποία μεταποιεί τα προϊόντα που παράγει, όπως μαρμελάδες, κομπόστες, σάλτσες κ.ά., σε μικρή κλίμακα και έχει υιοθετήσει καθολικά τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
Για αυτή την επιλογή της αναδείχθηκε η 3η καλή πρακτική στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά το έργο "Social Plate" και το "One Stop Liaison Office", στο πλαίσιο του πράσινου έργου για την Κυκλική Οικονομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου της αγροδιατροφής “SinCE-AFC” (Enhancing the Entrepreneurship of SMEs in Circular Economy of the Agri-Food Chain).
Οι δράσεις κυκλικής οικονομίας που υλοποιεί η οικοτεχνία περιλαμβάνουν τη χρήση των κλαδεμάτων και των κουκουτσιών από τα ροδάκινα ως καύσιμη ύλη για την παραγωγή ενέργειας και θέρμανσης ιδίας χρήσης, τη χρήση γυάλινων έναντι των πλαστικών συσκευασιών και την επαναχρησιμοποίησή τους μέσω της δυνατότητας επιστροφής στους καταναλωτές και τη χρήση των υπολειμμάτων των προϊόντων (φλούδες φρούτων) για την παραγωγή κομπόστ ή ως ζωοτροφές.
«Τα κουκούτσια από τη μεταποίηση του ροδάκινου, αν και υπάρχουν σε μικρές ποσότητες, μαζί με τη ξυλεία από τα δέντρα που δεν χρειάζονται πλέον και τα υπολείμματα του κλαδέματος, χρησιμοποιούνται σαν καύσιμη ύλη για τη συμμετοχή στις ανάγκες της οικιακής θέρμανσης. Τα κουκούτσια ροδάκινου αρχικά συλλέγονται, στη συνέχεια ξηραίνονται και χρησιμοποιούνται σαν καύσιμη ύλη. Στην επιχείρησή μας δεν θέλουμε τίποτα να ξοδεύεται αλόγιστα γι' αυτό έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα υλικά συσκευασίας των προϊόντων μας, στην επαναχρησιμοποίηση, και φροντίζουμε να εκμεταλλευόμαστε τα υπολείμματά μας», λέει στη Greenagenda.gr η Κατερίνα Γρόπαλη, Μηχανικός Περιβάλλοντος.
Τα προϊόντα μεταποιούνται από τα μέλη της οικογένειας, τους γονείς Ευθύμη και Ντίνα, και τις τρεις κόρες τους: την Κατερίνα, την Έφη και τη Νάσια. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη επιχείρηση καθώς η πρώτη ύλη καλλιεργείται στα κτήματα της οικογένειας, μεταποιείται και πωλείται σε μικρά καταστήματα ή σε λαϊκές αγορές.
«Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούμε αποκλειστικά γυάλινες συσκευασίες (με χάρτινες ετικέτες και μεταλλικό καπάκι) και επαναχρησιμοποιούμε τα υλικά συσκευασίας και αποθήκευσης. Τα υπολείμματα από την παραγωγική διαδικασία που αφορούν φλούδες, κοτσάνια και άλλα, τα κομποστοποιούμε σε οικιακά πρότυπα και τα χρησιμοποιούμε στις καλλιέργειές μας ή αξιοποιούνται σαν ζωοτροφές», τονίζει η κ. Γρόπολη.
«Πιστεύουμε ότι η διατήρηση του περιβάλλοντος μπορεί να ενισχυθεί μέσα από την κυκλική οικονομία και διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων. Η άρρηκτη σχέση μας με το περιβάλλον, σε συνδυασμό με τους όγκους υπολειμμάτων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και που παραδοσιακά θα κατέληγαν στα σκουπίδια, μας οδήγησαν στο να προσεγγίσουμε τα υπολείμματα σαν μια ευκαιρία για να δημιουργήσουμε αξία δίνοντάς τους ένα νέο κύκλο ζωής. Σε αυτόν τον κύκλο ζωής πιστεύουμε. Σε ό,τι αφορά τα υλικά συσκευασίας μας, αν και είναι ανακυκλώσιμα, παροτρύνουμε τους καταναλωτές μας να τα επαναχρησιμοποιήσουν ή να μας τα επιστρέφουν. Ακόμη, η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία μάς έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα οικονομικό πλεονέκτημα σε μια οικολογική βάση», αναφέρει η ίδια.
Η οικοτεχνία Γρόπαλης, για τη θρέψη του εδάφους, έχει επιλέξει τη πρακτική της χλωρής λίπανσης, μιας αγροτικής τεχνικής για τον εμπλουτισμό του εδάφους μέσω φυτών.
Επόμενος στόχος - πρόκληση για την οικογενειακή επιχείρηση είναι η αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας της.
Πηγή: greenagenda.gr
Πριν σαραντα χρονια στο Μαυροβουνι Πελλας ο Σαββας Μωυσιδης ειχε μετατρεψεθ τον ξυλολεβητα σε λεβιτα για κουκουτσια κσι ζεσταινε το σπιτι του!!! Αν δεν κανω λαθος εκανε και καποιων φιλων του τους λεβητες!! Μετα σαραντα χρονια πτυχιουχος το καταφερε ....τι να λεμε τωρα!!!Ελαφρυ το χωμα του!! Ετσι για να μην ξεχνιουται κσποιοι σπουδαιοι ανθρωποι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή