Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο χάρτης της απασχόλησης στην Κεντρική Μακεδονία


Χωρίς απώλειες σε θέσεις εργασίας «έκλεισαν» το πρώτο πεντάμηνο του χρόνου οι περιοχές των Σερρών και του Κιλκίς, οι οποίες δείχνουν να επηρεάζονται πολύ λίγο από τον κορονοϊό, σύμφωνα με στοιχεία του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το νέο αυτό εργαλείο, που δημιουργήθηκε για να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, έχει ήδη συγκεντρώσει και επεξεργαστεί τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι οι θέσεις εργασίας στις Σέρρες αυξήθηκαν κατά 50 σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2019, ενώ στο Κιλκίς καταγράφηκαν μόλις 249 θέσεις εργασίας λιγότερες από το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2019.

         «Μας έκανε εντύπωση ότι δεν επηρεάστηκαν καθόλου από τον κορονοϊό οι Σέρρες και το Κιλκίς. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι οι περιοχές αυτές έχουν πρωτογενή τομέα αλλά και βιομηχανία, όχι όμως τουρισμό και εστίαση. Έτσι ο αγροτικός τομέας κατάφερε να κρατήσει το εργατικό του δυναμικό» σχολιάζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος έχει αναλάβει την παρακολούθηση των διαδικασιών δημιουργίας και λειτουργίας του Μηχανισμού.

         Παράλληλα, ο επιστημονικός συνεργάτης της Περιφέρειας, σύμβουλος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων και Οργανισμών Νικόλαος Πόδας, εκτιμά ότι τις απώλειες στις δύο αυτές περιοχές αντιστάθμισαν τα κυβερνητικά μέτρα λόγω των οποίων δεν υπήρξαν απολύσεις, η μη μετακίνηση εργαζομένων από τον αγροτικό τομέα στον θερινό τουρισμό και η λεπτομερής καταγραφή φέτος, μέσω της καταβολής εργοσήμου, των εποχιακών εργατών γης που ήρθαν στην Ελλάδα από γειτονικές χώρες.  

   Μεγάλες οι απώλειες σε θέσεις εργασίας στον τουρισμό σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Πιερία

         Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα που καταγράφηκε στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με παραδοσιακά μεγάλη τουριστική κίνηση. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Πόδας, «από τα στοιχεία που επεξεργάζεται ο Μηχανισμός με βάση τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα από το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκύπτει ότι το ισοζύγιο των ροών αυτών, δηλαδή ο αριθμός των προσλήψεων μείον τις αποχωρήσεις (λόγω λήξης σύμβασης, απόλυσης ή οικειοθελούς αποχώρησης) ήταν αρνητικό στη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη και την Πιερία και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά. Συγκεκριμένα η διαφορά του ισοζυγίου του πρώτου πενταμήνου του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2019 ήταν -13.098 για τη Χαλκιδική, -5.859 για τη Θεσσαλονίκη και -2.697 για την Πιερία.

         Σε αυτές τις περιοχές, κατά τον κ. Πόδα, χάθηκαν στο πεντάμηνο 23.269 θέσεις εργασίας, προσωρινά, όμως, καθώς από την επεξεργασία των στοιχείων του Ιουνίου, που δεν συμπεριλαμβάνεται στους παραπάνω αριθμούς, διαπιστώνεται ότι φέτος τον Ιούνιο έγινε τελικά οι προσλήψεις που πέρσι είχαν γίνει τον Απρίλιο και τον Μάιο. Μπορεί, βέβαια, να μην είναι εφικτές οι προβλέψεις για το πώς θα κινηθεί η απασχόληση το καλοκαίρι, ωστόσο ο επιστημονικός συνεργάτης της Περιφέρειας, επισημαίνει ότι η περιοχή θα πρέπει να συνεχίσει «να δίνει προς τα έξω την εικόνα του ασφαλή προορισμού», διαφορετικά, αν προκύψουν για παράδειγμα, χίλια εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού, θα σταματήσουν να έρχονται οι τουρίστες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

   Σερβιτόροι, μάγειρες, καμαριέρες οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες απώλειες

     Σε ό,τι αφορά τα επαγγέλματα που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από τον covid-19, ο κ. Πόδας παρουσιάζει πανελλαδικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι κλάδοι των σερβιτόρων και μπάρμαν, των μαγείρων ξενοδοχείων και εστιατορίων και των καμαριέρων σε ξενοδοχεία και οικίες. «Το πρώτο πεντάμηνο του 2020 χάθηκαν πανελλαδικά 48.000 θέσεις εργασίας στις συγκεκριμένες ειδικότητες, σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρσι» αναφέρει και διευκρινίζει ότι όλες αυτές οι θέσεις εργασίας προέρχονται από τον κλάδο των ξενοδοχείων και της εστίασης. Ωστόσο και πάλι, επικαλούμενος στοιχεία του Ιουνίου, που δεν συμπεριλαμβάνονται στο παραπάνω πεντάμηνο, σημειώνει ότι «αυτές οι 48.000 έγιναν τώρα τον Ιούνιο» και σχολιάζει ότι ουσιαστικά «χάθηκε 1,5 μήνας μεροκάματων, τζίρων για τις εταιρείες και δεν ξέρουμε πώς θα πάει ο Ιούλιος».

   Μέσω ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση της λειτουργίας του Μηχανισμού

     Ο Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών της αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας, ο οποίος συνεργάζεται συστηματικά με τον αντίστοιχο Εθνικό Μηχανισμό του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού και τον υπεύθυνο του έργου Δρ. Χ. Γαβρόγλου, διαχέει τη σχετική πληροφόρηση σε όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης στην Κεντρική Μακεδονία, τα επιμελητήρια, τους παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς, την τοπική κοινωνία.

    Με απόφαση, άλλωστε, του Περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, η χρηματοδότηση της λειτουργίας του έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα τα επόμενα χρόνια και τα στοιχεία που προκύπτουν να αξιοποιούνται αφενός για να κατευθύνεται το εργατικό δυναμικό σε τομείς με προοπτική αφετέρου για να διαμορφώνονται προγράμματα εξειδικευμένης επαγγελματικής κατάρτισης και διά βίου μάθησης.

         Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Μηχανισμός για τις περιφερειακές ενότητες έχουν ήδη παρουσιαστεί σε αυτές ενώ αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα η παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

ΑΜΠΕ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.