Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας για την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου



Τα τελευταία χρόνια στο Νοσοκομείο Έδεσσας, τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο σε μια σειρά τμημάτων και κλινικών. Κυρίαρχο πρόβλημα αποτελούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ιδιαίτερα οι ελλείψεις γιατρών σε τμήματα ζωτικής σημασίας, όπως για παράδειγμα στην Παθολογική Κλινική και το Ακτινολογικό Τμήμα:

Α. Η Παθολογική Κλινική, η οποία πέραν της λειτουργίας του τμήματος της επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος της λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου,  την λειτουργία Εξωτερικών Ιατρείων, την κλινική διερεύνηση και ιατρική συμβουλή σε περιστατικά άλλων κλινικών, αλλά και το τμήμα covid, υποχρεώνεται να ανταπεξέλθει σε όλο αυτό το πλαίσιο λειτουργίας με 3 μόλις γιατρούς, έναν Διευθυντή και 2 επιμελήτριες εκ των οποίων η μία έχει  επί πολλά χρόνια αποσπαστεί  στην Παθολογική κλινική από το Κέντρο Υγείας Αριδαίας, με αποτέλεσμα την  αποδυνάμωση του, παρά το ότι καλύπτει μία άγονη και προβληματική περιοχή της ΠΕ Πέλλας.
Μπροστά στα αδιέξοδα και τις δυσχέρειες στην λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής, γιατροί άλλων ειδικοτήτων του Νοσοκομείου Έδεσσας, έχουν προσφερθεί να εφημερεύσουν στο νεοσύστατο τμήμα covid, υπό την επιστασια της  Παθολογικής, πέραν των ανειλημμένων εφημεριών στο δικό τους τμήμα.
Νέο κύμα της πανδημίας είναι ήδη σε εξέλιξη και υπό τις παρούσες συνθήκες εύλογα οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται πως θα καταστεί δυνατή η αποτελεσματική διαχείριση του. Όπως καταγγέλλουν οι συνάδελφοι του Νοσοκομείου Έδεσσας, λόγω της εντατικοποίησης της κατάστασης είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος λαθών και παραλείψεων, όπως και ο κίνδυνος να διαφύγει της διάγνωσης περιστατικό κορονοϊού με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού τόσο στο νοσοκομείο όσο και στην κοινότητα.

Β. Όσον αφορά το Ακτινολογικό Τμήμα, η κατάσταση είναι πλέον οριακή έως και τραγική. Ένα τμήμα που ενώ έχει εξοπλιστεί με Αξονικό τομογράφο και πολύ σύντομα αναμένεται να εξοπλιστεί με υπερσύγχρονο ψηφιακό Μαστογράφο και μηχάνημα μέτρησης Οστικής μάζας, παραδόξως το ιατρικό προσωπικό του μειώνεται επικίνδυνα. Από τους τέσσερις {4} υπηρετούντες Ακτινολόγους στο Τμήμα, αποχώρησαν δύο εξ’ αυτών τον Μάιο του 2020 προς Κέντρα Υγείας και στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020, αποχωρεί και η τρίτη επικουρική ακτινολόγος λόγω διορισμού της σε μόνιμη θέση σε άλλο νοσοκομείο.
Παρά το ότι με αποφάσεις της 3ης ΥΠΕ μετακινήθηκαν, τρεις ιατροί ακτινολόγοι προσωρινά και για ελάχιστο διάστημα, από το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, για κάλυψη 6 (!!) εφημεριών του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, φυσικά το πρόβλημα δεν επιλύθηκε, αφού και αυτοί οι ιατροί επανήλθαν στην πρότερη θέση τους, οπότε αυτήν την στιγμή το τμήμα ευρίσκεται  εκ νέου στο σημείο μηδέν.
Γίνεται σε όλους αντιληπτό ότι ένα ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, με έναν Ακτινολόγο ιατρό, δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την 24ωρη λειτουργία και γενική εφημερία ενός δευτεροβάθμιου επαρχιακού Νοσοκομείου.
Το σύνολο του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου θέτει το θέμα της ασφαλούς διαχείρισης όχι μόνον των επειγόντων περιστατικών, των Εξωτερικών Ιατρείων, των «ύποπτων περιστατικών» του νεοσύστατου τμήματος COVID 19, τα οποία χρήζουν άμεσης εκτίμησης (είτε μέσω ακτινογραφίας, υπερηχογραφήματος, είτε μέσω αξονικής τομογραφίας), αλλά και των ήδη νοσηλευόμενών περιστατικών για τους οποίους, κατά το πρωινό ωράριο της καθημερινής λειτουργίας, διενεργείται ο καθιερωμένος απεικονιστικός έλεγχος που καθορίζει την πορεία τους. Επί πλέον προκύπτει ουσιαστικό πρόβλημα με τους ασθενείς ειδικότερα με νεοπλασματική νόσο, που προσέρχονται για ακτινολογικό επανέλεγχο από τα τριτοβάθμια Νοσοκομεία, κατά συρροήν, και η ανταπόκριση στην κοινωνική αυτή ανάγκη είναι μηδαμινή.
Οι γιατροί του Νοσοκομείου Έδεσσας ως επαγγελματίες υγείας, εκθέτουν  τα προβλήματα λειτουργίας των παραπάνω τμημάτων, θεωρώντας  επιτακτική την ανάγκη για την άμεση επίλυσή τους. Γι’ αυτό, υποβάλλουν τα αίτημάτα τους
Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού) με βάση τις ανάγκες, για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κ.Υ της ΠΕ Πέλλας. Βασικός στόχος των Κέντρων Υγείας θα πρέπει να  είναι η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του διαγνωστικού ελέγχου των ύποπτων κρουσμάτων.
Επείγουσα πρόσληψη τεσσάρων τουλάχιστον μόνιμων ειδικών παθολόγων και τριών   μόνιμων ειδικών ακτινολόγων στο Νοσοκομείο Έδεσσας.
Μονιμοποίηση των επικουρικών των νοσοκομείων της ΠΕ Πέλλας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Υπενθυμίζουμε  ότι ο Νομός Πέλλας και δη η Έδεσσα είναι αποκομμένη και ταυτόχρονα  θεωρούμε ότι είναι  αδικημένη, όσον αφορά το οδικό δίκτυο και την σύνδεση με την Θεσσαλονίκη. Αυτό αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για την καθημερινή πρόσβαση νέων ιατρων που διαμένουν στην Θεσσαλονίκη. Ζητούμε την επίσπευση της χρηματοδότησης για τον ΕΟ2 Θεσσαλονίκη – Γιαννιτσά - Έδεσσα καθώς και την κάθετη σύνδεση με την Εγνατία (Σκύδρα – Νάουσα). 
Επαρκή μέτρα και μέσα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των υγειονομικών.
Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, πράγμα που αυτοδίκαια προκύπτει από την παρούσα  πανδημία. 

      Το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε με την αριθμ. 125/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας στην 19η συνεδρίαση της 8ης Σεπτεμβρίου 2020.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Φίλιππος Ν. Γκιούρος
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.