Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σχολεία Π.Ε. Πέλλας: Η ευθύνη της απόφασης και της ενημέρωσης για το άνοιγμα ή το κλείσιμό τους λόγω κορωνοϊού


Λίγες ημέρες μετά το πρώτο φετινό κουδούνι, τα σχολεία της Πέλλας παραμένουν κλειστά λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή μας. 
Για σήμερα και αύριο η ανακοίνωση έγινε αργά χθες το βράδυ προκαλώντας αναστάτωση σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, αφενός μεν για τη μεγάλη καθυστέρηση, αφετέρου δε για τον τρόπο που έγινε. Προηγήθηκε ανακοίνωση τοπικού κυβερνητικού βουλευτή που αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής  δικτύωσης (fb) και ακολούθησαν άλλες αναρτήσεις από διάφορους (γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, δημάρχους, φορείς κ.λ.π.), μέχρι που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για εκ νέου -διήμερη- αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών μονάδων στην Π.Ε. Πέλλας.
Όπως ήταν φυσικό, πολλοί είναι αυτοί που έκαναν λόγω για ανευθυνότητα από την πλευρά της κυβέρνησης για την διαχείριση του ανοίγματος των σχολείων στην Π.Ε. Πέλλας.
Σύμφωνα με πηγές, η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων στην Πέλλα την στιγμή που στην περιοχή καθημερινά παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα, θα ήταν μια κίνηση πολύ υψηλού υγειονομικού (αλλά και πολιτικού) ρίσκου, δεδομένου ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους γι’ αυτούς που θα κληθούν να την υλοποιήσουν, δηλαδή τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τις οικογένειές τους και το υπόλοιπο σχολικό προσωπικό. 

Ποιος όμως έχει την ευθύνη για την απόφαση και την ενημέρωση σχετικά με το άνοιγμα ή το κλείσιμο των σχολείων; 
Την περασμένη Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει:  "Κατόπιν των τελευταίων αποτελεσμάτων ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορωνοϊού και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες, τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων έχουν λάβει εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για προσωρινή αναστολή λειτουργίας από 14.9.2020 έως και 16.9.2020 των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Εκδίδεται σχετική ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων."

Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων σε πλήρη σύνθεση (δηλαδή με όλους τους μαθητές), είχε αποφασιστεί ομόφωνα μέσα στον Αύγουστο, σε κοινή διαδικτυακή σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19. Στη σύσκεψη είχαν επίσης αποφασιστεί τα αυξημένα μέτρα προστασίας, κατά τη λειτουργία των σχολείων, όπως, μεταξύ άλλων: "Τα σχολεία να κλείνουν μόνο τοπικά σε επίπεδο, χωριού, πόλης ή Νομού, όταν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων Κορωνοιού και για όσες ημέρες κρίνει ο ΕΟΔΥ. Να ακολουθηθεί, δηλαδή αυτό που συνέβη τον περασμένο Μάρτιο, που αρχικά είχαν κλείσει σε Νομούς, όπως Ηλεία, Ζάκυνθο  και Αχαία.
Όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε σχολείο, να λαμβάνονται μέτρα μόνο γι αυτό."

Συνεπώς, από τα παραπάνω προκύπτει ότι η απόφαση για το άνοιγμα ή κλείσιμο των σχολικών μονάδων σε συνθήκες covid φαίνεται ότι ανήκει ξεκάθαρα στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας τα οποία και έγκαιρα έπρεπε να έχουν ενημερώσει γονείς, μαθητές και -φυσικά- εκπαιδευτικούς, ώστε να είχε αποφευχθεί αυτή αναστάτωση και η σύγχυση που, εκτός των άλλων, επηρεάζει την ψυχολογία των μικρών μαθητών. 




Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 comments:

  1. Την επόμενη φορά κατά της τρεις τα χαράματα να παίρνεται αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΣΤΑΜΚΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ......ΓΙΑΤΙ ΞΥΠΝΗΣΕ ΑΡΓΑ Ο ΚΑΣΤΕΡΙΔΗΣ. ΡΕ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΤΟΥ ΝΑ ΠΙΕΙ ΤΟ ΧΛΙΑΡΟ ΓΑΛΑΤΑΚΙ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΚΟΙΜΗΘΕΙ. ΤΟΥ ΕΧΕΙΣ ΓΙΝΕΙ Ο ΜΟΝΙΜΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ??? ΘΑ ΞΕΨΥΧΑΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΨΕΛΛΙΖΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ... ΤΣ ΤΣ ΤΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανευθυνε ο κόσμος ανησυχει και εσύ ζεις στον μικρόκοσμο σου!!!

      Διαγραφή
    2. ΡΕ ΣΥ 1.35 ΦΤΕΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 11 ΤΟ ΒΡΑΔΥ??? ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΚΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΟΝΙΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΤΑ ΣΕ ΧΑΡΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΦΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

      Διαγραφή
  3. ΓΕΛΟΙΟΙ ,ΑΝΙΚΑΝΟΙ, ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ,ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΘΕΜΝΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ! ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ!ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΧΡΙΣΤΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άντε να δούμε για την Δευτέρα τι ώρα θα μας ανακοινώσουν αν θα ανοίξουν ή θα κλείσουν τα σχολεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δε πάμε σε γενικό Μαντρωμα χωρίς φραγγα, για να περάσουν αυτά που θελουν.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.