Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η ατομική και η κυβερνητική ευθύνη για την Πέλλα



"Μαύρος" ήταν ο Σεπτέμβρης που έφυγε για την Πέλλα, αλλά ακόμη πιο "μαύρος" φαίνεται να είναι ο Οκτώβρης που μπήκε στη ζωή μας με τον χειρότερο τρόπο.
Πραγματικά στην Πέλλα ζούμε έναν εφιάλτη. Στη ζωή μας πια έχουν εισέλθει για τα καλά συναισθήματα όπως η ανησυχία, ο φόβος, η καχυποψία, ο προβληματισμός για το μέλλον, η θλίψη.
Πολύ σημαντική η καθημερινή προτροπή των υπευθύνων (πολιτικοί, επιστήμονες, υπηρεσιακοί παράγοντες κ.λ.π.) για την  ατομική ευθύνη του καθενός εκάστου από μάς και την αυτοπροστασία. Πολύ σημαντική και η τήρηση από την πλευρά μας των -ήδη αυστηρών- περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στην περιφέρειά μας.

Η επίκληση της ατομικής ευθύνης πάντα ισχύει, αλλά αρκεί; Ή είναι η σύγχρονη εκδοχή του "νίπτω τας χείρας μου";
Η επίκληση στο φιλότιμο των Ελλήνων, για να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη, είχε νόημα όταν ήρθε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, τον περασμένο Φεβρουάριο. Σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές.
Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορoνοϊού, εξίσου σημαντική -αν όχι η κύρια- είναι η ευθύνη του κράτους, το οποίο προφανώς οφείλει να λάβει προληπτικά μέτρα, αλλά και να ελέγχει την τήρηση των μέτρων αυτών μέσω των αρμοδίων οργάνων. 
Στην Πέλλα ελήφθησαν σημαντικά μέτρα... Ήταν όμως αρκετό αυτό;
- Τηρήθηκαν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς; 
- Γιατί δεν επαναλειτούργησε στον Νομό Πέλλας το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εργασίας (που σύμφωνα με καταγγελία του Ε.Κ. Πέλλας, έκλεισε που 2014); 
- Στα εργοστάσια της Πέλλας κινητοποιήθηκε κάποιος κρατικός μηχανισμός (ΕΟΔΥ, Επιθεώρηση Εργασίας κ.λ.π.) όλο αυτό το διάστημα για να προστατέψει εργαζόμενους και επιχειρηματίες;
- Γιατί ενώ ήταν γνωστό σε όλους το "κοινό μυστικό" για την ύπαρξη κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς στην Πέλλα, δεν θεσπίστηκαν κάποιοι ειδικοί κανόνες προστασίας και δεν κινητοποιήθηκαν πολύ περισσότερο οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες;

Μετά από όλα αυτά, πιστεύουμε ότι ξεκινά και η ατομική ευθύνη. Διότι δεν είναι δυνατόν να επιτηρείται κάθε πολίτης ξεχωριστά. Έτσι, όταν, για παράδειγμα, το κράτος έχει θέσει ως δεσμευτικούς κανόνες με την τήρηση αποστάσεων και τη χρήση της μάσκας, είναι και θέμα ατομικής ευθύνης κάθε πολίτης ξεχωριστά να τηρεί τα μετρά αυτά συναισθανόμενος ότι συμβάλλει σε μία συλλογική προσπάθεια και για να μην κινδυνεύσει ο ίδιος και ο διπλανός του.
Αλλά, τελικά αν το σχέδιο ήταν (και είναι) "βλέποντας και κάνοντας", τότε το εξαιρετικά δυσάρεστο είναι ότι κι εμείς θα πούμε "βοήθα Παναγιά"!

"Ο Πελλαίος"

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

12 comments:

  1. Σωστή η προσέγγιση του αρθρου σας. Γιατί όμως όλοι αποφεύγετε να μιλήσετε για τις ευθύνες που έχουν όλες οι βαθμίδες της εξουσίας; Να ξεκινήσω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών; Να συνεχίσω σε ότι αφορά τις Εποπτικές Υγειονομικές Αρχές της περιοχής; Τέλος ρωτάω να μου απαντήσει κάποιος αν υπάρχει Δικαστική Εξουσία στον τοπο μας και ποιες οι ενέργειες της; Χθες για παράδειγμα στα Γιαννιτσά η Δημοτική Αστυνομία έκοβε κλήσεις για παράνομη στάθμευση και δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει ούτε ένα κατάστημα υγ.ενδιαφεροντος που μάσκα δεν έπαιζε πουθενά και όσοι λίγοι φορούσαν τις χρησιμοποιούσαν ως φουλαρι. Η ΕΛΑΣ έκανε μπλόκα για άδειες οδηγησης και ΚΤΕΟ αντί να κάνει ελέγχους στα καφε-τσιπουραδικα που ο ένας πάνω στον άλλο. Οι δρόμοι βρώμικοι όπως πάντα, οι κάδοι ξεχυλισμενοι από σκουπίδια και οι υπάλληλοι στους καφενέδες για γραπα. Ο Δήμαρχος Πέλλας στο γυάλινο κλουβί του μόνιμα ζει το όνειρο του που το διέκοψε για λίγα λεπτά της ώρας ο Γρ.Πολιτικης Προστασίας που ήρθε στην Έδεσσα. Αν τα ανταποδοτικά που πληρώνουμε για να ζούμε σε τέτοιες συνθήκες με μια πανδημία στο κεφάλι μας είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Η κάλυψη των εργοστασιαρχων που σκόρπισαν τον κορονοιο στην περιοχή λέτε ότι είναι δίχως αντικρυσματα; Το είδαμε στις προηγούμενες εκλογές θα το δούμε και στις επόμενες. Τα γραμμάτια προς τους κονσερβοποιους είναι πιο ισχυρά από τις λαϊκές επιταγές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε μας ρε φίλε.....

      Διαγραφή
    2. ΤΑ ΔΥΟ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ;

      Διαγραφή
    3. σωστα τα λεει ο Τάκης των 11.13 ! που είναι οι ευθύνες των Δημάρχων, Εισαγγελέων ,Αντιπεριφερειάρχων;

      Διαγραφή
    4. 12:05 & 1:07 ωραίες οι απαντήσεις σας!!! Σας κατάλαβαμε πλήρως όλοι οι αναγνώστες του καρατζοβα. Μας διαφωτίσετε με τον καλύτερο τρόπο. Στον Τακη-Τακη γιατί δεν απαντάτε?? Στον Πελλαιο γιατί δεν απαντάτε?? Ίσως επειδή είστε πιο χαζοί από τα ραδίκια και δεν καταλαβαίνουμε ποιον θέλετε να υπερασπιστείτε. Μπράβο και στον συντάκτη της ανάρτησης και στον τεράστιο Τακη-Τακη που σας κάνει σκόνη και θρυψαλα!!!!

      Διαγραφή
    5. 2.45 SIGA MH SKISEIS KANENA KALTSON

      Διαγραφή
  2. ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ.
    ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ............ΟΤΑΝ ΑΦΟΡΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΑΝΤΙΔΡΑ ΤΑΧΥΣΤΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι εννοειται "μαυρος" κυριε μορφωμενε??? Επειδη πεθαναν 2-3 γεροι στο νομο μας πρεπει να πεθανουμε οι υπολοιποι απο την πεινα??? Φτανει πια με την τρομολαγνεια του κοροιδοιου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 12.52 είσαι για λύπηση. Κάποιος δίπλα μου λέει για σκότωμα. Δεν συμφωνώ μαζί του. Στα άτομα σαν κι εσένα πρέπει να δείχνουμε συμπάθεια και κατανόηση. Τόσο μπορούν, τόσο σκέφτονται.

      Διαγραφή
    2. ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΑΚΗΣ ΤΑΚΗΣ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ 150 ΚΙΛΑ ΑΡΚ$$$ΔΑ

      Διαγραφή
    3. Ο ΤΑΚΗΣ ΤΑΚΗΣ (ΓΙΟΥΡΟΥΚΙ 5'44) ΕΧΕΙ 150 ΚΙΛΑ ΜΥΑΛΟ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΟΥΤΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΚΟΡΟΙΔΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΑ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΡΙΣΤΑ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΡΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝΟ. ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΑ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΑ.

      Διαγραφή
  4. ΝΑ ΣΕ ΑΦΗΣΟΥΜΕ 12.05 ΝΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΝΑΙ 12.52 ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.