Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, κατά τους τελευταίους μήνες, δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Μέσα σ' αυτό το αρνητικό κλίμα προστίθεται και η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τελευταίο -χρονικά- χτύπημα αποτελεί και η συνεχής απαξίωση της τουρκικής λίρας, η οποία -από την πλευρά της- έχει ως αποτέλεσμα την δραματική συρρίκνωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της γειτονικής χώρας.
Όλα αυτά έχουν αυτομάτως οδηγήσει στη σημαντική μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία, κάτι το οποίο διαφαίνεται και στα στοιχεία του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα μ' αυτά, η Τουρκία έχει υποχωρεί στην 5η θέση -από 2η προηγούμενως- ως προς την απορρόφηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
«Το κυριότερο οικονομικό πρόβλημα που προέκυψε κυρίως ως αποτέλεσμα της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, είναι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και η ελαχιστοποίηση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων» τονίζεται, χαρακτηριστικά, σε σχετική ενημέρωση του Επιμελητηρίου.
Η λίρα παραμένει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, κινούμενη στις 7,7748 λίρες ανά αμερικανικό δολάριο. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, έχασε το 11% της αξίας της, ενώ από την αρχή του 2020 έχει απολέσει πάνω από το 25%.
Σε μια προσπάθεια ανακοπής των πιέσεων στο τουρκικό νόμισμα, η Άγκυρα έχει δαπανήσει μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, αξίας έως και 220 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το πρόβλημα ρευστότητας θα είναι τόσο μεγάλο, ώστε να αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ ή να λάβει σκληρά μέτρα κεφαλαιακών περιορισμών.
Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, έχουν επιπτώσεις και στο εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας, όπως και στο ισοζύγιο Ελλάδας - Τουρκίας, το οποίο το 2016 ανερχόταν στα 4,52 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών, τα 2,85 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούσαν ελληνικές εξαγωγές και το 1,69 δισεκατομμύριο ευρώ τουρκικές εξαγωγές.
Το 2019, όμως, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν στο 1,97 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2020 κατρακύλησαν περαιτέρω, υποχωρώντας στα 790 εκατομμύρια ευρώ. Ήτοι μια πτώση της τάξης των 750 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με πέρυσι και 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ σε σχέση με το 2016.
Αντίστοιχη κάμψη παρατηρήθηκε και στις εισαγωγές από την Τουρκία, οι οποίες από 1,69 δισεκατομμύριο ευρώ το 2016 διολίσθησαν στο πρώτο επτάμηνο του 2020 μόλις στα 870 εκατομμύρια ευρώ.
ΑΚΑΙΡΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΤΣΤΑΣΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ¨¨ΣΥΜΠΑΘΙΑ΄΄ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΜΗ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΞΥΠΝΟΣ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ: ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΜΠΕΤΟΒΛΑΚΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΖΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΖΗΣΑΝ ΟΙ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΙ Η΄ ΔΟΛΟΦΩΝΗΜΕΝΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ;
Εμείς γιατί έχουμε τα σύνορα μας ανοιχτά με την Τουρκία και μπαινοβγαίνουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας;;; όλοι οι νησιώτες γιατί πάνε στην Τουρκία και ψωνίζουν;;; γιατί τα ελληνικά κανάλια παίζουν τουρκικά έργα;;; γιατί ακούν μιναρεδες οι Θρακιώτες;;; ανθέλληνες ειμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε
ΑπάντησηΔιαγραφή