1.10.20

Πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα πανεπιστήμια

Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) τίθενται σε πλήρη λειτουργία, μετά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τους, η οποία είχε επιβληθεί ως έκτακτο μέτρο προστασίας κατά του κινδύνου διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού COVID -19 έως την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους 2019- 2020, και εφαρμόζουν τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης της COVID-19. Στην εκπομπή «ενημέρωση» μιλά ο Δημήτριος Καραδήμας, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΕΚΠΑ μιλά σχετικά με τη λειτουργία των πανεπιστημίων και τον προγραμματισμό που υπάρχει.

Η εκπαιδευτική διαδικασία που αφορά στη διδασκαλία μαθημάτων (υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής) και σεμιναρίων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου, πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών και με φυσική παρουσία των φοιτητών, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα του προγράμματος ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο έως τον αριθμό πενήντα (50) ανά τμήμα.

«Η πολιτική βούληση του πανεπιστήμιού που έχει εκφραστεί με αποφάσεις των πρυτανικών αρχών είναι να κάνουμε όσα περισσότερα μαθήματα μπορούμε δια ζώσης», τονίζει ο Αντιπρύτανης.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας εφαρμόζεται η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των συμμετεχόντων φοιτητών και μεταξύ αυτών και του διδακτικού προσωπικού για την αποφυγή συνοστισμού. Είναι δυνατή η οργάνωση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του ίδιου μαθήματος, σεμιναρίου ή εργαστηρίου σε πολλαπλά τμήματα με τον ίδιο ως άνω μέγιστο αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών ανά τμήμα.

Έως τον καθορισμό του αριθμού των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά μάθημα, όπως αυτός θα προκύψει από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής δήλωσης μαθημάτων, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκλήρωθεί το αργότερο έως τις 26 Οκτωβρίου 2020. Σε περίπτωση που για ένα ή περισσότερα μαθήματα, ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να υπολογιστεί με ασφάλεια μέχρι την ανωτέρω προθεσμία, τα εν λόγω μαθήματα προσφέρονται με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως.

«Το πανεπιστήμιο ως ζωντανός οργανισμός πρέπει να λειτουργήσει δια ζώσης καθώς έτσι επιτελεί το έργο του από την άλλη η πανδημία επιβάλει μια σειρά από περιορισμούς τους οποίους οφείλουμε να σεβαστούμε», σημειώνει ο Κος Δημήτριος Καραδήμας.

«Τα μαθήματα αναγκαστικά θα γίνουν εξ αποστάσεως διαδικτυακά, είναι κάτι που σ αυτή τη συγκυρία δεν μπορούν να γίνουν διαφορετικά, δεν υπάρχουν οι χώροι να τηρηθούν οι αποστάσεις κ τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η ζωή του πανεπιστήμιου έχει πλήρως ανατραπεί αποτελείται από ένα πλήθος συνδυασμών πραγμάτων. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στην πανδημία να διαλύσει την πανεπιστημιακή ζωή», υπογραμμίζει ο Αντιπρύτανης.

Η εγγραφή των επιτυχόντων πραγματοποιείται μέσω του συστήματος της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής εγγραφής χωρίς να απαιτείται η μετάβαση των επιτυχόντων στις Γραμματείες των Σχολών και των Τμημάτων επιτυχίας τους. Με τον τρόπο αυτό οι επιτυχόντες δεν επιβαρύνονται με το πρόσθετο κόστος της μετακίνησης για την εγγραφή τους. Για τις εγγραφές θα γίνει μαζική αποστολή SMS στα δηλωμένα κινητά των φοιτητών, θα ενημερώνονται για τον Αριθμό Μητρώου τους, θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα πραγματοποιούν την εγγραφή τους διαδικτυακά.

1 σχόλιο:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.