Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δεύτερο lockdown: Γιατί πρέπει και να αποδώσει αλλά και να μην επεκταθεί χρονικά



To δεύτερο lockdown θα έχει πολύ σημαντικές αρνητικές συνέπειες, οι οποίες προστίθενται σωρευτικά σε ένα ήδη βεβαρημένο οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό περιβάλλον.
Σε μία συγκυρία -κυρίως στις αρχές καλοκαιριού- κατά την οποία υπήρχαν στην αγορά οι προσδοκίες μιας σταδιακής επανόδου σε κανονικούς ρυθμούς, το κλίμα και πάλι άλλαξε. Και όχι απλά άλλαξε, έγινε αυτό που όλοι απευχόμασταν: Εγκλεισμός, αναστολή εργασίας και "λουκέτο" στις επιχειρήσεις! 
Το "λουκέτο" που αποφάσισε η κυβέρνηση απαιτεί ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Δηλαδή από τις παρεμβάσεις που είχαν δρομολογηθεί το τελευταίο διάστημα και συνδέονταν όχι μόνο με τη στήριξη εν μέσω πανδημίας αλλά και με την ανάκαμψη (για παράδειγμα, το πρόγραμμα για τις 100.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας), γίνονται βήματα πίσω: Δίνεται ξανά έμφαση σε μέτρα "κλειστής" οικονομίας. Ακόμα και σε επιδοματικές παρεμβάσεις ανάλογες με αυτές του προηγούμενου Μαρτίου-Μαΐου, οι οποίες, πέραν των άλλων, έχουν και πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Τα πρόσθετα μέτρα στήριξης απαιτούν πρόσθετα κονδύλια. Επιπλέον, θα χειροτερεύσει η δυνατότητα εκπλήρωσης των υποχρεώσεων, φορολογικών και ασφαλιστικών.
Εκτός όμως από τα κρατικά ταμεία, υπάρχει και η πραγματική οικονομία. To δεύτερο lockdown συνεπάγεται ένα τεράστιο πλήγμα, μία χαριστική βολή για κλάδους όπως η εστίαση, αλλά και το εμπόριο, με κάποιες εξαιρέσεις όπως είναι η αγορά τροφίμων. (Φανταστείτε τι θα γίνει αν το "λουκέτο" συνεχιστεί στην περίοδο των εορτών).
Επιπτώσεις θα υπάρξουν και στον τουρισμό. Ο χειμερινός τουρισμός, ο οποίος είναι κατεξοχήν εσωτερικός, μπορεί να μη φέρνει συγκρίσιμα έσοδα με αυτά του θερινού, αλλά συντηρεί και τονώνει πολλές περιοχές σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Οι οποίες έχουν ήδη δεχθεί ένα πρώτο πλήγμα την άνοιξη.

Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ξεκαθάρισε πως το δεύτερο καθολικό lockdown λόγω κορωνοϊού θα πρέπει να είναι μικρό σε διάρκεια. «Αν επιβληθεί εκτενέστερο λοκντάουν η πολιτεία θα πρέπει να έχει σχέδιο ενίσχυσης όσων θα υποστούν τις συνέπειες περισσότερο και παράλληλα να κινηθεί άμεσα για τη συλλογή επαρκέστερων στοιχείων και τη χάραξη συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου. Το λοκντάουν αν εφαρμοστεί πρέπει να είναι μικρής διαρκείας», αναφέρει σε ανάρτηση στο Facebook. «Τον κορωνοϊό θα τον νικήσουμε. Πρέπει όμως να τον νικήσουμε με μικρές απώλειες, με σαφή στρατηγική, αποφασιστικότητα, υπομονή και εύλογες παρεμβάσεις», προσθέτει o καθηγητής του LSE. 

Συνεπώς, είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποδώσουν τα υγειονομικά μέτρα. Να θυμίσουμε πως και στο πρώτο lockdown αρχικά ο στόχος ήταν οι 2 εβδομάδες. Αλλά τελικά διήρκεσε πολύ περισσότερο.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.