Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τουλάχιστον 10 κρούσματα κορωνοϊού σε στρατόπεδο στη Θεσσαλονίκη



Συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα στις υγειονομικές αρχές της Θεσσαλονίκης, καθώς στη Στρατιωτική Μεραρχία Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ) του στρατοπέδου Νταλίπη (οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται στην περιοχή της Καλαμαριάς), έχουν εντοπιστεί αρκετά κρούσματα του κορωνοϊού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής ιστοσελίδας grtimes.gr, από την προηγούμενη Παρασκευή τα κρούσματα του φονικού ιού έχουν εντοπιστεί σε στρατεύσιμους είναι τουλάχιστον 10 και κυμαίνονται σε ηλικίες από 19 έως 25 ετών.

Κάποιοι από τους στρατεύσιμους –όπως ορίζει και το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ– έμειναν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του στρατοπέδου, σε απομόνωση από τους υπόλοιπους, ενώ σε κάποιους άλλους δόθηκε εντολή να επιστρέψουν σπίτι τους και να μπουν σε καραντίνα δέκα ημέρων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στους οικείους τους.

Σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού εντός του στρατοπέδου πιθανότατα έχει παίξει και η πρόσφατη κατάταξη της νέας Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατεύσιμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ), η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπάρχει στενή συνεργασία των αξιωματικών του στρατοπέδου με γιατρούς του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424.

Παίζει ρόλο η χωρητικότητα του στρατοπέδου
Εξηγώντας στο grtimes.gr τι ακριβώς προβλέπεται για τις περιπτώσεις διασποράς του κορωνοϊού εντός των στρατοπέδων, ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Επχιας ΕΠΟΠ, Αθανάσιος Σαρρής τόνισε πως «παίζει ρόλο η χωρητικότητα που έχει εντός των εγκαταστάσεων του ο κάθε διοικητής ώστε να μπορέσει να κρατήσει τα κρούσματα σε απομονωμένο χώρο. Υπάρχουν δηλαδή στρατόπεδα, στα οποία μπορούν να διαμείνουν μέχρι και πέντε ή έξι κρούσματα. Εάν υπάρχουν περισσότερα και η χωρητικότητα είναι μικρή, τότε αυτοί οι στρατεύσιμοι δεν μένουν στο στρατόπεδο, αλλά πηγαίνουν σπίτι τους να αναρρώσουν».

Να σημειωθεί δε, ότι σύμφωνα με τον Θ. Σαρρή, η κατάταξη της νέας ΕΣΣΟ έπαιξε ρόλο, διότι «όσοι κατατάσσονται πλέον στο στρατό δεν πηγαίνουν για εκπαίδευση στα Κέντρα όπως συνέβαινε παλιά, ώστε να υπάρξει περιορισμός μετακίνησης. Αντίθετα, μένουν για μόλις μία ημέρα στα λεγόμενα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) προκειμένου να παραλάβουν τον ρουχισμό τους και στη συνέχεια να μεταφερθούν στις μονάδες τους, οι οποίες βρίσκονται σε κοντινό σημείο από τον τόπο διαμονής τους».

Δεν αναφέρθηκε μεγάλη διασπορά στο δεύτερο κύμα
Ερωτηθείς για το αν οι Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετώπισαν παρόμοιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, το οποίο έπληξε ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, σημειώνει πως «κρούσματα υπήρχαν και εντοπίστηκαν ασφαλώς σε διάφορες μονάδες. Όχι όμως τόσα πολλά ώστε να υπάρξει αναστάτωση στο στράτευμα ή να χάσουμε ανθρώπους από επιπλοκές της Covid-19. Ευελπιστούμε δε, ότι τώρα με τους εμβολιασμούς η επιδημιολογική εικόνα θα αλλάξει προς το καλύτερο. Ήδη όλο το υγειονομικό προσωπικό του 424 έχει εμβολιαστεί και ακολουθούμε και εμείς μαζί με τους αστυνομικούς».
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.