Ο Δήμος Έδεσσας, όπως πολλοί Δήμοι στην χώρα, καταβάλει προσπάθεια εκσυγχρονισμού και επένδυσης σε νέες τεχνολογίες όπως τα συστήματα διαχείρισης και παρακολούθησης παρόδιας ελεγχόμενης στάθμευσης. Η προσπάθεια αυτή οδήγησε στην προκήρυξη έργου με τίτλο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΥΦΥΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΑΡΟΔΙΑΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΜΒΥΘΙΣΜΕΝΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΔΕΣΣΑΣ».
Όπως παρουσιάζονται τα γεγονότα όμως, προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτηματικά και προβληματισμοί για το εν λόγω… «ευφυές» έργο κατά τον τίτλο.
Πιο συγκεκριμένα:
- H προκήρυξη του έργου αναρτήθηκε στην διαύγεια στις 31.12.2020 όπως φαίνεται και από τον σχετικό σύνδεσμο: diavgeia.gov.gr.
Ο Δήμος Έδεσσας όμως δημοσίευσε τα σχετικά αρχεία του έργου στις 15.01.2021 με καταληκτική ημερομηνία υποβολής στις 20.01.2021 (!).
- Από την ανάγνωση της διακήρυξης dimosedessas.gov.gr προκύπτει ότι η περιοχή εφαρμογής του έργου είναι άγνωστη (!!!), καθιστώντας την προκήρυξη αόριστη. Δεν αναγράφεται σε ποια περιοχή θα γίνει η παρέμβαση, ποιες είναι οι οδοί και ποιες περιοχές θα συμπεριληφθούν στο έργο.
- Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 60.000 ευρώ με ΦΠΑ και περιλαμβάνει:
● 60 θέσεις στάθμευσης (με κόστος ανά υπόγειο αισθητήρα 400 ευρώ) και
● το λογισμικό διαχείρισής τους (με κόστος 15.000 ευρώ),
όταν ο Δήμος Πέλλας το 2020 ολοκλήρωσε αντίστοιχο έργο (diavgeia.gov.gr) με προϋπολογισμό 73.625,00 ευρώ με ΦΠΑ και περιλάμβανε:
● 120 θέσεις και υπόγειους αισθητήρες (τιμή μονάδας 223 ευρώ)
● 2 Πινακίδες ενημέρωσης για ελεύθερες θέσεις Στάθμευσης
● Διαγράμμιση και αρίθμηση των 120 θέσεων στάθμευσης
● Mobile Εφαρμογή Προβολής Δεδομένων Διαθεσιμότητας θέσεων στάθμευσης (Android & iOS) για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου
● Λογισμικό Διαχείρισης Αισθητήρων
● Υπηρεσίες εκπαίδευσης του προσωπικού του Δήμου.
- Τέλος, στην διακήρυξη του Δήμου Έδεσσας ουδεμία αναφορά υπάρχει στο κόστος συντήρησης μετά την λήξη του έργου ώστε να είναι σε θέση ο Δήμος να αξιολογήσει αν η προτεινόμενη λύση είναι συμφέρουσα σε βάθος χρόνου.
Ερώτημα: Μήπως ο Δήμος Έδεσσας πληρώνει πολύ ακριβά ένα σύστημα για μόλις 60 θέσεις με εγκατάσταση σε περιοχή που δεν ορίζεται από την προκήρυξη, με τεχνολογία που ουδείς εγγυάται ότι θα δουλέψει, και κυρίως χωρίς να είναι γνωστό ποιο είναι το κόστος συντήρησης μετά την ολοκλήρωσή του, όταν άλλοι Δήμοι (όπως ο Δήμος Πέλλας) κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα διπλάσιο έργο σε ποσότητες, με ελάχιστο κόστος συντήρησης;
αυτός που το έγραψε δεν έχει όνομα να του πουμε μπράβο
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπόλυτα εύλογα τα ερωτήματα, πολύ σωστές οι παρατηρήσεις. Απάντηση θα υπάρξει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν καταφέρετε να το περάσετε κι αυτό... πρέπει να το πάρουμε απόφαση. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ, ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΦΥΛΛΟ.
Πίστευα και εγώ ότι υπάρχει, όμως τελικά όλοι μούγγα, κάπου κάπου κανένα μαργαριτάρι για να λέμε
ΔιαγραφήΤό θέμα δεν συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή του Δήμου άραγε ?????? και μετά απο την επιτροπή και την ψηφοφορία των μελών της θα πάει στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκάνδαλο
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θυμάμαι καλά δεν θα γινόταν πρίν 6 χρόνια; Πολλά λεφτά ρε παιδιά μου φαίνονται
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιους αισθητήρες ρε παιδιά στην Έδεσσα είμαστε ήμαρτον
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορούσανε να μας πούνε με ποιο τρόπο θα γίνεται η ενημέρωση τον οδηγων για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ποιό απλή λύση, αγορά από το περίπτερο κάρτας αξίας 0,50€ με διάρκεια ισχύος μιας (1) ώρας στάθμευσης και ας αφήσουν τα πανάκριβα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία δεν θα λειτουργίσουν ποτέ και θα τα πληρώσουμε όλοιμας.πχ Βόλος κλ πόλεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή