Εμπλουτίζεται συνεχώς η λίστα με τα κτιριακά έργα των οποίων η υλοποίηση προωθείται μέσω ΣΔΙΤ, προς «τέρψιν» των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, καθώς πλέον έχει δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα διαγωνισμών για την υπογραφή συμβάσεων συνολικής αξίας άνω του 1,22 δισ. ευρώ. Οι τελευταίες προσθήκες στον σχετικό κατάλογο έργων αφορούν την κατασκευή 17 νέων σχολικών μονάδων για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 129 εκατ. ευρώ, αλλά και την κατασκευή του νέου κτιρίου που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπ. Υποδομών και Μεταφορών, με ενδεικτικό κόστος 113 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, το προσεχές διάστημα θα προωθηθεί και ο διαγωνισμός για την κατασκευή των κτιρίων που θα στεγάσουν τα νέα δικαστικά μέγαρα σε 12 περιοχές της χώρας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. Ο εν λόγω διαγωνισμός βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, με τη διαδικασία να προβλέπει τρεις ξεχωριστούς διαγωνισμούς. Ο πρώτος θα αφορά τα δικαστικά μέγαρα της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο), ο δεύτερος εκείνα της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη, Εδεσσα, Σέρρες και Κιλκίς) και ο τρίτος διαγωνισμός τα ακίνητα της Θεσσαλίας (Λαμία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Βόλος). Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επιλεγεί ο σύμβουλος που θα προετοιμάσει τους εν λόγω διαγωνισμούς.
Αντίστοιχα, πριν από λίγες ημέρες προκηρύχθηκε και το έργο για τα νέα κτίρια της Πολιτικής Προστασίας, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος να έχει δρομολογηθεί για τις 15 Φεβρουαρίου. Οπως συνηθίζεται στα έργα ΣΔΙΤ, προβλέπεται η παραχώρηση της διαχείρισης και του κόστους συντήρησης στους ιδιώτες για περίοδο 25 ετών. Ο ανάδοχος θα κληθεί να κατασκευάσει 13 κτίρια που θα στεγάσουν τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας στις αντίστοιχες περιφέρειες. Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 163 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, ήδη από τις αρχές του 2020 «τρέχουν» και άλλοι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ που αφορούν κτίρια. Ο μεγαλύτερος σε αξία διαγωνισμός αφορά τις 2.000 φοιτητικές κατοικίες στο Ρέθυμνο και 1.000 ακόμα στο Ηράκλειο, στις αντίστοιχες πανεπιστημιουπόλεις. Πρόκειται για έργο ύψους 255 εκατ. ευρώ, το οποίο προωθείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «Ακτωρ Παραχωρήσεις», «Αβαξ», Intrakat, Archirodon Group, «Θέμελη» και η κοινοπραξία ανάμεσα στον όμιλο Μυτιληναίου και την ΑΤΕΣΕ.
Υποδομές φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ προωθούνται επίσης από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (105 εκατ. ευρώ) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (116 εκατ. ευρώ). Πέντε σχήματα (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «Ακτωρ», «Αβαξ», Intrakat και EΡΕΤΒΟ) διεκδικούν και το έργο ΣΔΙΤ της Ακαδημίας Αθηνών για την κατασκευή του νέου Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών. Το κόστος του έργου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ, με τη συνολική επιφάνεια του κτιρίου να υπολογίζεται σε 23.000 τ.μ. Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης η ανακατασκευή του Λομβέρδειου κτιρίου, που βρίσκεται στο νοσοκομειακό συγκρότημα «Σωτηρία».
Στο τέλος του 2020 προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός για τη δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας, στις πρώην εγκαταστάσεις της «Χρωματουργεία Πειραιώς» (ΧΡΩΠΕΙ), στην οδό Πειραιώς. Στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος στον οποίο, μεταξύ άλλων, θα φιλοξενούνται νεοφυείς επιχειρήσεις και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων. Το εκτιμώμενο κόστος αναμένεται να προσεγγίσει τα 100 εκατ. ευρώ. Ιδιοκτήτης της έκτασης των 17,9 στρεμμάτων ήταν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου, ο οποίος προχώρησε στην παραχώρησή της στο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων πριν από περίπου ένα χρόνο, για τις ανάγκες της εν λόγω πρωτοβουλίας.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.