Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα



Εκτόξευση κατά 60% του νέου δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα ενταχθούν εφέτος στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, σε σύγκριση με πέρυσι, αναμένεται σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, ενώ το ενδιαφέρον για κατασκευή νέων μονάδων παραμένει αμείωτο και αυξάνεται.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι αιτήσεις για κατασκευή αιολικών και φωτοβολταϊκών υπερκαλύπτουν όχι μόνο τους στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ αλλά και την τεχνική δυνατότητα του ελληνικού συστήματος. Για το λόγο αυτό εξετάζεται η λήψη μέτρων (όπως η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής από τους υποψήφιους επενδυτές, που θα πιστοποιεί το ενδιαφέρον και τη δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης) ώστε να καταγραφεί σε πιο ρεαλιστική βάση το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) το 2021 θα ενταχθούν νέες μονάδες ισχύος 1.601 μεγαβάτ (640 MW αιολικά, 932 MW φωτοβολταϊκά, 10 MW μικρά υδροηλεκτρικά, 15 MW βιομάζα και 2 MW Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού - Θερμότητας). Το 2020 συνδέθηκαν περί τα 1.000 μεγαβάτ ενώ συνολικά η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στο τέλος της προηγούμενης χρονιά ήταν 7.100 μεγαβάτ.

Μειοδοτικές δημοπρασίες
Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς τα έργα που θα ενταχθούν εφέτος είναι κυρίως αυτά που προκρίθηκαν από τους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια. Μέσω των διαγωνισμών αυτών - οι οποίοι σταδιακά θα επεκταθούν και στις μικρές μονάδες που αποζημιώνονται σήμερα με υψηλότερες τιμές- εξασφαλίζεται η συμπίεση του κόστους ανάπτυξης της «πράσινης» ενέργειας καθώς οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχουν σε μειοδοτικές δημοπρασίες ως προς την τιμή πώλησης της ενέργειας στο δίκτυο. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι:

Κατά τον κύκλο υποβολής αιτήσεων έκδοσης βεβαιώσεων παραγωγού (είναι το πρώτο στάδιο για την υλοποίηση των επενδύσεων) το Φεβρουάριο στη ΡΑΕ κατατέθηκαν 477 αιτήσεις συνολικής ισχύος 8,86 GW. Μαζί με τον κύκλο του Δεκεμβρίου 2020, βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την Αρχή για το επόμενο διάστημα 2.341 αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 54,36 GW.
Μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εκδηλώθηκε και στην τελευταία ανταγωνιστική διαδικασία που προκήρυξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για αιολικά και φωτοβολταϊκά ισχύος, αντίστοιχα, έως 50 και έως 20 μεγαβάτ. Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν αιτήσεις για 128 έργα συνολικής ισχύος 1.092 MW έναντι 350 μεγαβάτ που είναι η διαθέσιμη ισχύς στο διαγωνισμό, η οποία υπερκαλύφθηκε σχεδόν κατά τρεις φορές.
Βασική αιτία για τη διατήρηση υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι και η εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) με τα μέτρα που ελήφθησαν πέρυσι για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων. Επίσης, η πρόβλεψη για καταβολή 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση της νέας γενιάς μονάδων ΑΠΕ (και όχι για την κάλυψη ελλειμμάτων παρελθουσών χρήσεων).
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Αγοράζουμε από γερμανούς και κινέζους και με πρόσχημα την πράσινη ενέργεια και τη σωτηρία του πλανήτη.
    Μετατρέπουμε έφορες εκτάσεις σε χώρους μεταλλικών εγκαταστάσεων.
    Εξαναγκάζουμε τους πολίτες να πληρώνουν οικολογικά καπέλα στους λογαριασμούς.
    Ανακοινώνουμε κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων τη στιγμή που οι γερμανοί κατασκευάζουν νέες.
    Και ενώ γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε στις ΑΠΕ, στο τέλος και ενεργειακή αυτάρκεια δε θα έχουμε και εισαγωγείς γεωργικών προϊόντων θα καταντήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μήπως δεν έχεις αποδεχτεί πλήρως το ότι είσαι μέλος της Ευρωπαικής Οικογένειας ?Δευτερευόντως να βλέπεις την εθνική σου οικονομία, συγχρόνως να χαίρεσαι να πάει καλά η Ευρωπαϊκή.Τι σχέση μπορεί να έχει ο τρόπος εξόρυξης λιγνίτη από Γερμανούς υπερεπιστήμονες σε σχέση με το εργαστήριο Θανάτου που είναι ο δικός μας Λιγνίτης στην Πτολεμαίδα και γύρω ?Καμία σχέση το ένα με το άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιοι ή είναι ηλίθιοι, ή είναι άσχετοι ή είναι πολύ νέοι και δε θυμούνται τον Εθνάρχη που μας έβαλε στην ΕΟΚ και τι λέγανε στον κόσμο για να του παρουσιάσουν την απόφαση ως παράδεισο.

      Θα μπούμε σε μια αγορά 200.000.000 πολιτών και τα προϊόντα μας θα προωθούνται σε αυτή και θα προστατεύονται από τον ανταγωνισμό των εκτός της Ε.Ε χωρών.
      Αν δεν μπούμε, θα μας ταράζουν στους δασμούς και δε θα είμαστε ανταγωνιστικοί με αποτέλεσμα να σβήσουμε.
      Φυσικά ακολούθησε ο Ανδρέας, του ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, Ο Σημίτης με το € και πάει λέγοντας
      Μπήκαμε λοιπόν και με όλες τις ΓΚΑΠ και ΓΚΟΥΠ που υπογράψαμε και εμείς καθώς και με τις αποσύρσεις, επιδοτήσεις κ.λ.π, περάσαμε το σχοινί στο λαιμό της δικής μας γεωργίας και κτηνοτροφίας εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των Ευρωπαίων. Γίναμε λοιπόν εισαγωγείς προϊόντων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί απλά δεν δικαιούμαστε να παράγουμε περισσότερα από διάφορα είδη προϊόντων.
      Εκτός από αυτά, η αγαπημένη μας ΕΟΚ και τώρα Ε.Ε επιτρέπει τις αθρόες εισαγωγές ανταγωνιστικών προς τα δικά μας προϊόντα από τρίτες χώρες σε τιμές που λόγω κόστους δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε.
      Τελευταία επιβάλει π.χ εμπάργκο για πολιτικούς λόγους σε διάφορες χώρες και τη νύφη την πληρώνουν οι δικοί μας αγρότες. Μήπως τα ξεχνάμε;
      Όσο αφορά την εξυπνάδα:
      Τι σχέση μπορεί να έχει ο τρόπος εξόρυξης λιγνίτη από Γερμανούς υπερεπιστήμονες σε σχέση με το εργαστήριο Θανάτου που είναι ο δικός μας Λιγνίτης στην Πτολεμαΐδα και γύρω ?Καμία σχέση το ένα με το άλλο.
      Προφανώς δεν παρακολούθησες τον Κούλη που όλο χαρά δήλωσε ότι θα κλείσει τις μονάδες. Δεν έκανε πουθενά αναφορά στον τρόπο εξόρυξης, τον οποίο κανείς δεν μας απαγόρευε να τον βελτιώσουμε όπως οι φίλοι σου οι Γερμανοί. Απλά είπε όπως ο ΓΑΠ, άλλο λουλούδι, ότι θα ασχοληθούμε με την πράσινη ενέργεια. Τα πάντα εισαγόμενα από έξω, το λογαριασμό στα κορόιδα και χωρίς σταθερή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
      Αν δείτε να στήνονται τέτοιες μονάδες στην Ελλάδα από Γερμανούς ,αφού έχουμε κλείσει τα εργοστάσια της ΔΕΗ, εκμεταλλευόμενοι πιθανόν και δωρεάν το λιγνίτη της χώρας, τότε ας μην απορέσουμε.
      Οι Γερμανοί θα τα κλείσουν το 2038 και ο δικός μας ως πρωτοπόρος το 2028.....
      Ρίξτε μια ματιά.
      https://www.power-technology.com/projects/datteln-4-coal-fired-power-plant/
      Ξέχασα εκεί στη Γερμανία η εξόρυξη του λιγνίτη γίνεται λαπαροσκοπικά και δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον.
      Έτσι και αλλιώς το έργο έχει επαναληφθεί με δεκάδες μεγάλες βιομηχανίες του τόπου από πολιτικούς προγόνους των σημερινών κυβερνώντων.

      Διαγραφή
  3. γιατί είναι πρόσχημα? δεν μετατρέπεται η ηλιακή ενέργεια σε ρεύμα? έχουμε καμιά καλύτερη ιδέα εφαρμόσιμη? αν υπάρχει θα πάμε και σ αυτήν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά τα λέει ο 9.20 για να παραχθούν όλα αυτά τα πάνελ δεν γίνονται εξορύξεις μεταλων δεν δουλεύει βιομηχανια δεν καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να γίνουν όλα αυτά χωρίς να αποδίδουν ούτε το κόστος τους ας τα αφήσουν στον ελεύθερο ανταγωνισμό και όχι να τα φορτώνουν στους λογαριασμούς ΔΕΗ να δούμε πόσο θα αντέξουν άσε την καταστροφή γεωργικών εκτάσεων μόνο το πρώτο τρίμηνο του 21 590 εκατομμύρια ευρώ δώσαμε στην Τουρκία για διάφορα προϊόντα ποιο το όφελος λοιπόν

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.