Η Θεοδώρα Τζάκρη στην Εκδήλωση του Τομέα των Εργασιακών της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ Ν. Πέλλας «Αντιμεταρρύθμιση το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά. Καταργεί κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών».
Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη συμμετείχε στην Εκδήλωση του Τομέα των Εργασιακών της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ Ν. Πέλλας που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου με θέματα «την εργασία, την ανεργία και την ανάγκη προστασίας των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων».
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο δρομολογούμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά σημειώνοντας ότι πρόκειται για αντιμεταρρύθμιση και κατάργηση κεκτημένων δεκαετιών. Η κατάργηση του οκταώρου, η ανυπαρξία ενός ελεγκτικού μηχανισμού που θα προστατεύει πραγματικά τον εργαζόμενο έναντι της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, οι αλλαγές στο συλλογικό εργατικό δίκαιο και στο δικαίωμα του εργαζόμενου στην απεργία είναι μερικές από τις διατάξεις που όπως επισήμανε η κ. Τζάκρη θα επιδεινώσουν το εργασιακό περιβάλλον το οποίο θα επηρεάσει το εργασιακό καθεστώς στη χώρα και κυρίως το πλαίσιο εργασίας των νέων ανθρώπων.
Ακολουθεί η τοποθέτηση της κ. Τζάκρη:
Εν μέσω πανδημίας φαίνεται πως ήδη έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ριζικές αλλαγές στο εργατικό δίκαιο, οι οποίες θα επιφέρουν τεράστιες ανατροπές στα εργασιακά θέματα.
Αν και το σχέδιο νόμου δεν έχει βγει ακόμη στην διαβούλευση, οι διαρροές δείχνουν επιδείνωση του εργασιακού περιβάλλοντος, η οποία θα επηρεάσει το εργασιακό καθεστώς στη χώρα και μάλιστα το πλαίσιο εργασίας των νέων ανθρώπων, τους λίγους δηλαδή νέους ανθρώπους που θα έχουν εργασία.
Δηλαδή τι έχουμε;
- Έχουμε μια αντιμεταρρύθμιση
- Που συνιστά κατάργηση του εργατικού δικαίου στην πράξη
- Και επί της ουσίας καταργεί αυτό που ο Ελευθέριος Βενιζέλος καθιέρωσε το 1920, 101 χρόνια πριν, δηλαδή, το οκτάωρο της εργασίας. Έτσι θα μπορεί ο εργαζόμενος να δουλεύει 10-12 ώρες την ημέρα, χωρίς να δικαιούται και χωρίς πληρώνεται υπερωρίες. Και την διαφορά των ωρών θα την δίνει στον εργαζόμενο κατά το δοκούν ο εργοδότης, η επιχείρηση, την επόμενη εικοσαετία ως ρεπό, αν ζει βέβαια ακόμη ο εργαζόμενος και δεν έχει εξοντωθεί με την υπερωριακή και μη πληρωμένη εργασία.
Και αυτό υπό το πρόσχημα της επίσημης νομοθέτησης των καθιερωμένων αδειών της 1ης του χρόνου ή των Θεοφανείων ή των αδειών πατρότητας που ήδη δίνονται.
Σύμφωνα μάλιστα πάντα με τον Υπουργό Εργασίας θα δίνονται καλύτερες αποζημιώσεις απόλυσης. Ποιες θα είναι οι καλύτερες αποζημιώσεις στις περιπτώσεις απολύσεων που υπόσχεται το νομοσχέδιο και πως θα εξασφαλιστεί αυτό, μόνο ο κ. Χατζηδάκης το ξέρει. Θα μπορέσει για παράδειγμα ένας εργατοτεχνίτης των 35 € την ημέρα ή ένας χαμηλά αμειβόμενος υπάλληλος των 400 ή 500 € το μήνα να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον εργοδότη του στην περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά;
Στο δρομολογούμενο σχέδιο νόμου δεν υπάρχει καμία αναφορά στον ελεγκτικό μηχανισμό που θα προστατεύει πραγματικά τον εργαζόμενο έναντι της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. ΠΟΥΘΕΝΑ. Μιλάμε για μια αυτορρύθμιση στον εργασιακό χώρο υπέρ του δικαίου του ισχυρού που το μόνο που θα φέρει είναι η κατάργηση του εργατικού δικαίου στην πράξη.
Αντί να ρυθμίσει το νέο δεδομένο της τηλεργασίας τι μας λέει το νομοσχέδιο του κυρίου Χατζηδάκη; Καταργεί τις τριετίες, τα επιδόματα, ακόμη και την υπερωριακή απασχόληση, ακόμη και την έννοια του ιδιωτικού χώρου. Και διευρύνει το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη, εφόσον αυτός μπορεί να αναζητήσει τον εργαζόμενο στο zoom ή στο facetime όποτε το θελήσει.
Οι αλλαγές στον συλλογικό εργατικό δίκαιο είναι επίσης τραγικές. Ζητάει απόλυτη πλειοψηφία με φυσική παρουσία για την λήψη απόφασης για την απεργία. Αλλάζει τον χαρακτήρα, την φύση της απεργίας. Η απεργία δεν θα είναι πλέον αποχή από την εργασία. Θα είναι δήλωση απεργίας. Όχι αποχή από την εργασία. (κάτι δηλαδή σαν «το μοντέλο του περιβραχιόνιου» που εφαρμόζεται στην Ιαπωνία).
Και το αστείο του όλου πράγματος είναι ότι ο κύριος Χατζηδάκης ισχυρίζεται πως κανείς δεν του ζήτησε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Σήμερα λοιπόν αντί να μιλάμε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν γίνεται ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ επ’ αυτών των θεμάτων.
Αντί λοιπόν ο Υπουργός να μιλάει «για τεχνητό offside» ή πως «θα την πατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ» κατά τα λεγόμενά του, καλό θα ήταν να κάνει έναν ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς και όλους τους εμπλεκόμενους γιατί πρόκειται για νομοσχέδιο που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της χώρας. Και να μην περιοριστεί μόνο σε αυτά που θέλει ο ΣΕΒ.
Επίσης, ο Υπουργός πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το τι επιδιώκει με τον ΕΦΚΑ. Πως τον φαντάζεται. Παρά το ότι αρχικά είχε θεωρηθεί πως η δημιουργία του μητρώου πιστοποιημένων εξωτερικών συνεργατών οι εξωτερικοί συνεργάτες θα ασχολούνταν με την έκδοση των 400.000 συντάξεων που έχουν συσσωρευτεί από την περίοδο Βρούτση, τελικά η ρύθμιση θα είναι μόνιμη και θα αφορά και την έκδοση νέων συντάξεων πέραν αυτών. Θα ισχύει δηλαδή και για νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν στο μέλλον. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τη μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ, την ψηφιοποίηση των αρχείων των ταμείων που συνενώθηκαν στον ΕΦΚΑ και πολλά άλλα που αφορούν σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα.
Φίλες και Φίλοι
Ο κ Χατζηδάκης με το νομοσχέδιο αυτό απλά επιβεβαιώνει ότι είναι ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Ολυμπιακή, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ κλπ. μας έχει πείσει για αυτό. Εξ’ ου και η τούρτα «superman».
Είναι σαφές ότι πρέπει να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο, σε κάθε επίπεδο. Δεν γίνεται να αφήνουμε ακόμη μια φορά τον όποιο Χατζηδάκη να λειτουργεί ως άλλος superman κατάργησης των εργασιακών κεκτημένων που έχουν απομείνει.
Τι να μας πεις εσύ τώρα.ολοι γελάνε μαζί σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα πει κάποιος του Χατζηδάκη ότι μετά δεν θα μείνουμε στα τρικακια
ΑπάντησηΔιαγραφή