Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

O Γ. Καρασμάνης στην ολομέλεια της βουλής επί του νομοσχεδίου για τις φυσικές καταστροφές



Ζήτησε:
  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΑΓΕΤΟ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΔΙΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ
  • ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
  • ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
  • ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΗΤΗΡΙΑ, ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΑ, ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΕΣ, ΕΞΑΓΩΓΕΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΜΕΣΩ ΟΑΕΔ-ΛΑΕΚ – ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2006
  • ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΞΕ ΜΕ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΝ ΕΛΓΑ
Ακόμη ο πρώην Υπουργός:
  • ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΣΕ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ, ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΥΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΩΝ
  • ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΦΥΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΕΛΛΑΣ, ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΛΩΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΟΜΟΙΩΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ
  • Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ, εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι έγινε δεκτή η πρότασή του ΓΙΑ ¨ΣΥΜΜΑΧΙΑ¨ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΛΗΓΕΝΤΩΝ
Ακολουθούν βίντεο και πρακτικά με την ομιλία του πρώην Υπουργού:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για το συζητούμενο νομοσχέδιο έχω συμμετάσχει, το έχω μελετήσει, έχω καταθέσει προτάσεις, έχω μιλήσει στις τρεις Επιτροπές κατά την επεξεργασία του και εκτιμώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, στοχεύοντας στη στήριξη όλων όσοι υφίστανται ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, που όλο και συχνότερα πλήττει και τη χώρα μας.

Επιδιώκεται μια συνολική και ρεαλιστική αναμόρφωση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, που αποδεδειγμένα είναι ανεπαρκές και γραφειοκρατικό, με πληθώρα νόμων και διατάξεων, με ελλιπή συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, διαιωνίζοντας φαινόμενα γραφειοκρατίας, ταλαιπωρίας των πληγέντων και μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές των αποζημιώσεων.

Στα ιδιαιτέρως σημαντικά - ειδικά για τους αγρότες - καταγράφεται και η αντιμετώπιση όλων των ζημιών από φυσικές καταστροφές, που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, παρέχει δηλαδή τη δυνατότητα στο εξής να αποζημιώνονται οι ζημιές από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που από τη μια στιγμή στην άλλη αφανίζουν σοδειές και εισόδημα. Αναφέρθηκε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα ο εισηγητής μας.

Γι’ αυτό θα επικεντρωθώ στους αλλεπάλληλους παγετούς και ειδικότερα στον παγετό του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου, ο οποίος ήταν ο χειρότερος και ο πιο καταστροφικός της εικοσαετίας, αλλά και στη σφοδρή χαλαζόπτωση χθες και προχθές που έχουν φέρει τους παραγωγούς μας σε δραματική κατάσταση και απελπισία. Περιμένουν πώς και πώς σε ένα εξάμηνο να ξεκινήσουν τη συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες, αλλά και στα κηπευτικά, στα πράσινα. Είδαν να αφανίζεται η παραγωγή τους, να εξαφανίζονται οι προσδοκίες για μια ανάσα με τις προκαταβολές που θα έπαιρναν από τους εμπόρους για να επιβιώσουν και να καλύψουν πιεστικές ανάγκες.

Είναι γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι θα υπάρξει «δίχτυ προστασίας» για όλους τους παραγωγούς, ότι η καταγραφή θα γίνει εξειδικευμένα, με σχολαστικότητα και με ακρίβεια και ότι όλες οι ζημιές θα αποζημιωθούν δίκαια και με ταχύτητα. Στην ίδια γραμμή είναι και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ο οποίος ήδη έχει δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Μάλιστα με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσα την περασμένη Τετάρτη τον Πρωθυπουργό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να λέει ότι γνωρίζει το μέγεθος και την έκταση της καταστροφής και ότι αναμένει την ολοκλήρωση της συνολικής αποτίμησης των ζημιών, ώστε να ληφθούν στη συνέχεια μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος μετά το 2010 Πρωθυπουργός που με εντολή του το καλοκαίρι του 2020 δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό 34 εκατομμύρια στον ΕΛΓΑ για να πληρωθούν οι ζημιές εφάπαξ, στο 100%, όταν το προηγούμενο διάστημα πληρώνονταν τμηματικά. Επίσης έχει εγγραφεί και ένα κονδύλι άνω των 32 εκατομμυρίων στον Προϋπολογισμό του 2021 για την ενίσχυση του ΕΛΓΑ και επιπλέον άλλα 67 εκατομμύρια -πάντα από τον κρατικό προϋπολογισμό- για την αποζημίωση των καταστροφών από τον «Ιανό». Όλα αυτά είναι μια απτή απόδειξη για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου.

Βέβαια οι συνολικές ζημιές από τον παγετό του πρώτου δεκαημέρου του Απρίλη θα ξεπεράσουν σε κόστος κατά πολύ τα έσοδα του ΕΛΓΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί θα πρέπει να αναζητηθούν επιπλέον πόροι, κάνοντας χρήση του 20% που προβλέπει ο ν. 3877/2010 για ενίσχυση του ΕΛΓΑ για παρελθόντα έτη για να μπορέσουμε να είμαστε σύννομοι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ασφαλώς, επειδή δεν υπήρξα ποτέ λαϊκιστής, πρέπει να επισημάνω και το αδιαμφισβήτητο δημοσιονομικό πρόβλημα της Xώρας και της οικονομικής στενότητας, επακόλουθο των συνεπειών της πανδημίας. Γι’ αυτό, όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει, είναι απόλυτα αναγκαίο να διεκδικήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πόρους.

Μάλιστα έχω προτείνει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να έρθει σε επικοινωνία με ομολόγους του, με κράτη - μέλη που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστροφές και να φέρουν στο Συμβούλιο Υπουργών στις 26 Απριλίου το μείζον αυτό ζήτημα και να διεκδικήσουν κονδύλια.

Άκουσα σήμερα από το Βήμα της Βουλής να αναφέρεται σε αυτό. Ήδη το έχει πράξει. Πιστεύω ότι με επιμονή και με προσπάθεια και με τη βοήθεια των Ευρωβουλευτών να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα. Πρέπει επίσης να αντλήσουμε κονδύλια που δεν έχουν απορροφηθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνουν ειδικά οι αγρότες είναι αναγκαίο να δοθούν στους πληγέντες παραγωγούς προκαταβολές για να μπορέσουν κατ’ αρχήν να ζήσουν, αλλά και να συνεχίσουν με κάθε τρόπο τη δουλειά τους. Πρέπει να συντηρήσουν τα δέντρα τους τα οποία χρειάζονται επιπλέον καλλιεργητικές φροντίδες.

Επίσης, επιβάλλεται να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών τους εισφορών με τις αποζημιώσεις που περιμένουν. Ήδη έχω στείλει στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δύο τροπολογίες και για προκαταβολές και για συμψηφισμούς, τις οποίες έχω κοινοποιήσει και στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακόμα θα πρέπει να υπάρξουν διευκολύνσεις με αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών και άλλων υποχρεώσεων.

Παράλληλα, όμως, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και οι παράπλευρες συνέπειες των καταστροφών που είναι εξίσου μεγάλες, όπως είναι οι εποχικά, αλλά και οι μόνιμα απασχολούμενοι, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, σε διαλογητήρια, συσκευαστήρια, τυποποιητήρια, κονσερβοποιίες, εξαγωγές, μεταφορές κ.λπ. Υπάρχουν κατατεθειμένες προτάσεις από τα συλλογικά τους όργανα. Υπάρχουν άλλωστε προγράμματα μέσα στον ΟΑΕΔ (από το ΛΑΕΚ), όπως ακριβώς κάναμε και το 2006, για να στηρίξουμε τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς. Και βεβαίως κάτι αντίστοιχο μπορεί και πρέπει να γίνει και τώρα.

Εκείνο που προέχει τούτες τις ώρες -και το έχω τονίσει πολλές φορές- είναι να διευθετηθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες σε σχέση με αποζημιώσεις που περιμένουν οι πληγέντες παραγωγοί από προγενέστερες ζημιές, όπως από ενστάσεις παραγωγών με εκτίμηση ζημιών του 2019 και του 2020 από το χαλάζι και τον παγετό ή με εξαίρεση από αποζημιώσεις παραγωγών που μέσα στο χάος και τη σύγχυση της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων είτε δεν έκαναν προσωρινές δηλώσεις είτε δεν υπέβαλαν οριστικές είτε μέσα στον γενικό χαμό άλλες ποικιλίες δήλωσαν στις προσωρινές και άλλες στις οριστικές. Είναι μια μεγάλη αδικία και δεν θα κουραστώ να επιμένω ότι πρέπει να αποκατασταθεί. Το προβλέπει άλλωστε ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Είναι ακόμα οι αποζημιώσεις για τις συνέπειες της πανδημίας που περιμένουν κάποιοι παραγωγοί, όπως οι σταφυλοπαραγωγοί της Πέλλας, οι παραγωγοί λωτών που οι καρποί τους έμειναν αζήτητοι, όπως και άλλες καλλιέργειες που έχω αναφέρει σε άλλες παρεμβάσεις μου, αλλά δεν έχω τώρα τον χρόνο να επεκταθώ. Όλες αυτές οι εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν. Έχουν ανάγκη αυτές τις αποζημιώσεις οι πληγέντες σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνούν.

Ακόμη, πέρα από την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ, για την οποία έχω επανειλημμένα μιλήσει με συγκεκριμένες εφικτές προτάσεις, πρέπει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027 να αξιοποιήσουμε πάση θυσία τη σύγχρονη τεχνολογία, όλες τις καινοτομίες, τη γνώση και τις πρακτικές, να ξεκινήσει άμεσα ένας ευρύς διάλογος για τη συστηματική καταγραφή και αποτίμηση των επιπτώσεων στην ελληνική γεωργία από τις κλιματικές αλλαγές, ώστε άμεσα να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Καλές και άγιες και επιβεβλημένες οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, αλλά δεν μπορούμε πλέον να βλέπουμε κάθε χρόνο σοδειές να καταστρέφονται, φυτικό κεφάλαιο να χάνεται, προϊόντα για εγχώρια κατανάλωση και για εξαγωγές να μην υπάρχουν και τελικά ένας από τους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας, της κοινωνίας μας να καταρρέει.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή του χρόνου
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.