21.6.21

Ρεύμα για άλλες έξι Ελλάδες… από τις βεβαιώσεις παραγωγών ΑΠΕ


Άνευ προηγουμένου είναι η επενδυτική διάθεση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς συνολικά οι βεβαιώσεις παραγωγού που έχει εκδώσει η ΡΑΕ αλλά και οι αιτήσεις που έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί για φωτοβολταϊκά, αιολικά και άλλα πράσινα έργα ξεπερνούν τα 117,4 GW.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής ότι στον κύκλο του Ιουνίου στην Αρχή υποβλήθηκαν αιτήσεις για τη χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού 743 αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 17,45 GW.

Με δεδομένο ότι η εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα μας ήταν το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, στα 19,4 GW (λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, μονάδες φυσικού αερίου και ΑΠΕ που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια) αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των 117,45 GW αρκεί για να καλύψει την παραγωγή ρεύματος για άλλες έξι Ελλάδες! Δηλαδή είναι έξι φορές πάνω από την παρούσα εγκατεστημένη ισχύ της εγχώριου συστήματος ηλεκτρισμού.

Φυσικά, όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας από το σύνολο των βεβαιώσεων παραγωγού ΑΠΕ μόλις το 10% με 20% θα υλοποιηθεί. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις της Αρχής ως προς την πραγματική δυνατότητα ανάπτυξης έργων ΑΠΕ.

Στον κύκλο του Ιουνίου, από τα 17,45 GW ανά κατηγορία ΑΠΕ οι αιτήσεις και το αντίστοιχο σύνολο της ισχύος έχουν ως εξής:

302 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος περίπου 12,8 GW
290 αιτήσεις για αιολικά συνολικής ισχύος περίπου 4,2 GW
86 αιτήσεις για μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς ισχύος 134,80 MW
46 αιτήσεις για υβριδικά ΑΠΕ ισχύος 131,83 MW
14 αιτήσεις για έργα ΣΗΘΥΑ ισχύος 165,01 MW
5 αιτήσεις για έργα βιομάζας ισχύος 14,96 MW
Η επενδυτική ορμή
Υπενθυμίζεται, με βάση τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει πρόσφατα ο πρόεδρος της ΡΑΕ, στις 8 Ιουνίου και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του Ιουνίου, η Αρχή έχει εκδώσει από τη σύσταση της άδειες και βεβαιώσεις παραγωγού συνολικής ισχύος 77,5 GW. Εξ αυτών τα 48,5 GW αφορούν στο νέο καθεστώς των βεβαιώσεων παραγωγού, ενώ εκκρεμούν και αιτήσεις παλιών έργων συνολικής ισχύος 10 GW. Επίσης οι αιτήσεις στον κύκλο του Φεβρουαρίου ανέρχονται σε 9,3 GW. Και αυτές του Ιουνίου στα 17,45 GW.

Η επενδυτική ορμή αποδίδεται, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, στην πρόθεση παραγωγών από ΑΠΕ, να κλειδώσουν έστω και με το μεταβατικό σύστημα των ανταγωνιστικών διαδικασιών τιμές για τα έργα τους. Επιπλέον, φαίνεται, αν και κάποιοι ηλεκτροπαραγωγοί δεν συμμερίζονται τη συγκεκριμένη άποψη, πως υπάρχει χώρος και για τη σύναψη διμερών συμβάσεων PPAs με καταναλωτές ενέργειας.

Εξάλλου, η αγορά βλέπει σύντομα τη χώρα μας, όπως έχει αναγγείλει και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας την αναθεώρηση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια με εκείνον για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων να ανεβαίνει στο 55% για το 2030. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα σε μία δεκαετία πάνω από το 70% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ.

Η αναβάθμιση και οι νέες διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, γεννούν επίσης και μεγάλες ευκαιρίες για εξαγωγές «πράσινης» ενέργειας, ιδίως στα βαλκανικά κράτη, που υστερούν σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή: ot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.