Τα αγροτικά εμπορεύματα βρίσκονται στην αρχή ενός «μίνι υπερκύκλου» με τις τιμές να αναμένεται να ενισχυθούν για αρκετά χρόνια από την κινεζική ζήτηση και τη ζήτηση για βιοκαύσιμα, σύμφωνα με ορισμένους από τους κορυφαίους traders του κόσμου.
Στελέχη από τις Cargill, Cofco, Viterra και Scoular είπαν αυτήν την εβδομάδα πως οι αγορές αραβόσιτου, σόγιας και σιταριού θα παραμείνουν ισχυρές τα επόμενα δυο με τέσσερα χρόνια.
Οι τιμές έχουν μειωθεί από τα πολυετή υψηλά τους τις τελευταίες εβδομάδες καθώς το αμερικανικό δολάριο έχει κινηθεί ανοδικά και προβλέπονται βροχές στα μεσοδυτικά των ΗΠΑ, όμως οι τιμές των futures του αραβόσιτου είναι διπλάσιες σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν στα 3,29 δολάρια το bushel, της σόγιας στα 14,31 δολάρια είναι 65% υψηλότερες και το σιτάρι είναι σχεδόν ένα τρίτο υψηλότερα στα 6,54 δολάρια.
«Οπωσδήποτε βλέπουμε έναν μίνι υπερκύκλο» δήλωσε στο FT Commodities Global Summit ο David Mattiske, διευθύνων σύμβουλος της Viterra, μέτοχος πλειοψηφίας της οποίας είναι η Glencore. «Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που καθοδηγείται από τη ζήτηση, με τα θέματα του αυξανόμενου πληθυσμού, του αυξανόμενου πλούτου, της αύξησης της κατανάλωσης. Και σε αυτό προστίθεται πως έχουμε αυξημένη ζήτηση για καύσιμα που βασίζονται στα φυτά».
Η συντήρηση υψηλότερων τιμών θα είναι δώρο για τους αγρότες που ένοιωσαν την οικονομική πίεση των πολυετών στάσιμων τιμών της σοδειάς. Ωστόσο, θα σημάνει υψηλότερο κόστος τροφίμων για τους εισαγωγείς σιτηρών και ελαιόσπορων, ιδιαίτερα τις φτωχότερες χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας καθώς και τις αυξανόμενες τιμές τροφίμων.
Οι αγορές σιτηρών και σόγιας είδαν μια μεγάλη ώθηση το β’ ήμισυ του περασμένου έτους καθώς οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες έσπευσαν να στοκάρουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Κίνα, που είχε μια φτωχή σοδειά αραβόσιτου, έκανε μεγάλες αγορές, εισάγοντας την ποσότητα ρεκόρ των 11,3 εκατ. τόνων πέρυσι, με πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου να προέρχεται από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Alex Sanfeliu, επικεφαλής της παγκόσμιας μονάδας trading της Cargill, οι δυο μεγάλες σοδειές ετησίως για αραβόσιτο και σόγια –η μία στις ΗΠΑ και η άλλη στη Βραζιλία- σημαίνουν πως οι υπερκύκλοι στα σιτηρά και τους ελαιόσπορους τείνουν να είναι βραχύτεροι απ’ ότι σε άλλες σοδειές, αλλά προέβλεψε bull market για τα επόμενα δυο με τέσσερα χρόνια. «Τα χαρακτηριστικά του υπερκύκλου υπάρχουν», είπε.
Οι μεγάλες εισαγωγές αραβόσιτου που έκανε πέρυσι η Κίνα, που προηγουμένως στόχευσε στην αυτάρκεια, εξέπληξαν τους traders και τους αναλυτές και πυροδότησαν μια συζήτηση για το αν αυτό είναι ένα «restocking» μετά το σοκ της πανδημίας ή εάν οι αγορές θα συνεχιστούν.
Αρκετά στελέχη πιστεύουν πως το χάσμα θα επιμείνει, πιέζοντας την αναδυόμενη δύναμη να συνεχίσει να εισάγει αραβόσιτο. Ο Marcelo Martins, επικεφαλής του τμήματος σιτηρών και ελαιόσπορων της Cofco International, του βραχίονα trading του κινεζικού κρατικού ομίλου επιχειρήσεων, είπε πως υπάρχει μια ανισορροπία στην πλευρά της προσφοράς λόγω της φτωχής σοδειάς. «Το έλλειμμα προσφοράς ήρθε για να μείνει», είπε.
Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για βιοκαύσιμα, που οδηγεί σε αύξηση των τιμών της σόγιας και του σογιελαίου, είναι «πρωτοφανής», σύμφωνα με τον Paul Maas, διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρείας trading αγροτικών εμπορευμάτων Scoular. Καθώς οι κυβερνήσεις πιέζουν για μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, πολλοί αυξάνουν τον όγκο των βιοκαυσίμων που αναμειγνύονται στο πετρέλαιο. «Η αυξημένη ζήτηση είναι πραγματική και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό», σημείωσε ο Maas.
Παρά τον ενθουσιασμό, ο Gary McGuigan, επικεφαλής του τμήματος global trade της Archer Daniels Midland, έδωσε έναν τόνο επιφύλαξης. «Έχουμε δει μια σημαντική διόρθωση στις τιμές τις τελευταίες εβδομάδες», είπε, προσθέτοντας πως ενώ η δυναμική της ζήτησης «οπωσδήποτε αλλάζει», ωστόσο είναι πολύ νωρίς ακόμα για να χαρακτηριστεί αυτό ένας μίνι υπερκύκλος.
Μια από τις μεγάλες αβεβαιότητες είναι η Κίνα. «Από όλες τις μεγάλες περιοχές του κόσμου με γνώμονα τη ζήτηση, η Κίνα είναι η πιο αδιαφανής και πιο δύσκολη να προβλεφθεί», σημείωσε.
Πηή: euro2day.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.