Ο φιλέλληνας αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ που αφιέρωσε τη ζωή του στη Νεμέα, άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα 11 Αυγούστου τα ξημερώματα.
Η είδηση έγινε γνωστή από μία ανάρτηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Κορίνθου και δικηγόρου Γρηγόρη Καρπούζη, ο οποίος είχε στενή φιλία και συνεργασία με τον Στέφανο Μίλλερ.
Σε ανάρτησή του ο -πρώην- καθηγητής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και προσωπικός φίλος του Στεφάνου Μίλλερ, Ιωάννης Ακαμάτης, επισημαίνει τα εξής:
"Χάθηκε ο ανασκαφέας της Νεμέας, καθηγητής St. Miller, ο Στέφανος όλων μας.
Ο πόνος για τον χαμό ενός φίλου της πατρίδας, φίλου προσωπικού και αφοσιωμένου ερευνητή είναι απερίγραπτος.
Το κενό της απουσίας του είναι δυσαναπλήρωτο. Όλοι του χρωστούμε πολλά. Ευγνωμοσύνη από τη χώρα και τη μακεδονική γη ειδικότερα.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει."
Σ.σ. Η παραπάνω φωτογραφία από την επίσκεψη στο Μουσείο της Πέλλας (12-10-2010) που ανάρτησε ο κ. Ακαμάτης.
Ποιος ήταν ο Στέφανος Μίλλερ
Ο Στέφανος Μίλλερ (Stephen G. Miller) είναι γέννημα θρέμμα της Ιντιάνα των ΗΠΑ. Εκεί γεννήθηκε, εκεί φοίτησε στο Λύκειο, εκεί πήρε το πτυχίο του στα αρχαία ελληνικά. Στο Πρίνστον μετακινήθηκε για την εκπόνηση ενός διδακτορικού στην Κλασική Αρχαιολογία. Ο δεσμός του με την ιδιαίτερη πατρίδα του δεν είναι, όπως θα δούμε, ο μόνος λόγος για τον οποίο, συγγραφική αδεία, μετονομάστηκε σε «Ιντιάνα Μίλλερ» για τις ανάγκες ενός συναρπαστικού βιβλίου.
Έχοντας συμμετάσχει σε διάφορα ανασκαφικά προγράμματα, μεταξύ άλλων στην Ολυμπία και στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, το 1973 ξεκίνησε στη Νεμέα τις δικές του ανασκαφές. Έφερε στο φως το Στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεσή του, δημιούργησε αρχαιολογικό πάρκο. Επί των ημερών του αναστηλώθηκαν δύο κίονες του ναού του Νεμείου Διός.
Διετέλεσε Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (1982-1987). Με εξαίρεση τα χρόνια αυτά, παρέμεινε καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. Οι πολλές του δημοσιεύσεις αφορούν κατά κύριο λόγο την ανασκαφή του στη Νεμέα αλλά και διάφορες όψεις των αθλητικών αγώνων στην αρχαία Ελλάδα.
Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής και, το 2005, με προεδρικό διάταγμα, πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος.
Το 2009 απευθύνθηκε εγγράφως στον εκδότη του αμερικανικού περιοδικού Archaeology Magazine, αντιδρώντας έντονα στη δημοσίευση επιστολής με τίτλο «A Letter from Macedonia», μια χώρα που η Ελλάδα ονομάζει πΓΔΜ και ο Στέφανος Μίλλερ «αρχαία Παιωνία». Ακολούθως, υπερασπιζόμενος «την ελληνικότητα της Μακεδονίας,» απηύθυνε επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα (http://Macedonia-evidence.org), την οποία ώς σήμερα έχουν υπογράψει περί τους 350 πανεπιστημιακούς.
Μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Στέφανος Μίλλερ και η γυναίκα του Έφη μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στις ΗΠΑ και το σπίτι τους στην αρχαία Νεμέα.
ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΕΛΛΗΝΑΡΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο ταξίδι να εχει
ΑπάντησηΔιαγραφή