Πάντα ο Αύγουστος (μήνας δημοσιοποίησης των επιτυχόντων σε ΑΕΙ) σηματοδοτούσε, για πολλά νοικοκυριά, την έναρξη της μάχης για την εύρεση φοιτητικής στέγης, την έναρξη του… κυνηγιού του ενοικίου για τους γονείς των νέων φοιτητών. Φέτος βέβαια "βγαίνουν στο ψάξιμο" και παλαιότεροι φοιτητές που ξενοίκιασαν τα σπίτια τους λόγω της πανδημίας και μη λειτουργίας (δια ζώσης) των Πανεπιστημίων. Κάθε χρόνο λοιπόν, χιλιάδες φοιτητές αρχίζουν αυτή την περίοδο την αναζήτηση, για να βρουν "οικονομικό" σπίτι στον τόπο που βρίσκεται η σχολή τους.
Νέα δεδομένα φέτος
Γονείς και νεοεισαχθέντες θα βρεθούν φέτος αντιμέτωποι με νέα δεδομένα όσον αφορά στη φοιτητική κατοικία. Το νέο τοπίο περιλαμβάνει ακριβότερα και δυσεύρετα σπίτια.
Η μείωση των εσόδων των νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική οικογένεια να σπουδάζει τα παιδιά της με κριτήριο επιλογής τη φοίτηση στον τόπο κατοικίας της. Η κατάσταση όμως περιπλέκεται για όσους περνούν σε άλλες πόλεις από τις μισθώσεις τύπου Αιrbnb, αφού στις περισσότερες πόλεις που υποδέχονται φοιτητές, αλλά ταυτόχρονα είναι και τουριστικές, υπάρχει μικρή προσφορά, τσουχτερές τιμές και μεγάλη ζήτηση.
Στις εν λόγω περιοχές όσο το απόθεμα των διαθέσιμων σπιτιών περιορίζεται τα ενοίκια παίρνουν την ανιούσα
Φέτος, όμως, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της διαδικτυακής πλατφόρμας αναζήτησης ακινήτων Spitogatos (www.spitogatos.gr) σχετικά με τις τιμές ενοικίασης κατοικιών στις φοιτητουπόλεις σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά οι γονείς θα βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι τιμές των ενοικίων έχουν ανέβει, ενώ παράλληλα η προσφορά ακινήτων προς ενοικίαση έχει μειωθεί. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 17% στην Αθήνα, 14% στη Θεσσαλονίκη και 6% στην υπόλοιπη Ελλάδα σε σχέση με το 2017, ενώ σε κάποιες τουριστικές περιοχές το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο.
Σε υψηλά επίπεδα τα ενοίκια
Φαίνεται λοιπόν ότι η αγορά ακινήτων δεν φαίνεται να «κλονίζεται» σημαντικά από την πανδημία, με τα ενοίκια να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα για μια ακόμη χρονιά.
Οι αυξήσεις στα ενοίκια στοχεύουν μάλιστα σε συγκεκριμένα «ταξικά» χαρακτηριστικά: Επηρεάζουν περισσότερο τους φοιτητές, τους νέους και εν γένει όλους όσοι επιλέγουν να μένουν σε -κυρίως μονόκλινα- σπίτια λίγων τετραγωνικών (30τ.μ. - 60 τ.μ.), που δεν είναι κατάλληλα για οικογένεια. Το φαινόμενο αυτό έχει μια συγκεκριμένη εξήγηση. Τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα που «ρίχνονται» ξανά στην αγορά είναι επιπλωμένα και προέρχονται από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Αirbnb.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το iefimerida.gr, τα εγγεγραμμένα ακίνητα στο Airbnb παρουσίασαν μείωση της τάξης του 40%, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες στράφηκαν, ξανά, στο «παραδοσιακό», μακροχρόνιο ενοίκιο. Την αυξητική τάση έρχεται να ενισχύσει και η «λειψυδρία» στα ακίνητα, καθώς όσο λιγότερα διαθέσιμα διαμερίσματα υπάρχουν σε μια περιοχή, τόσο «αέρα» έχει ο ιδιοκτήτης να ανεβάσει το ενοίκιο.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η αγορά ενοικιάσεων φοιτητικών κατοικιών είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους νέους φοιτητές, αλλά και τους παλαιότερους που ξενοίκιασαν λόγω πανδημίας, καθώς υπάρχει επάρκεια από σπίτια τόσο κοντά στα κέντρα των πόλεων όσο και γύρω από αυτό.
Βγήκαν… στο κυνήγι
«Ήδη μέσα καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη ψάξαμε και βρήκαμε σπίτι, αφού γνωρίζουμε ότι ο γιος μας θα περάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και υπάρχει η ενημέρωση για δια ζώσης μαθήματα την φετινή περίοδο», επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Γ.Σ. από τα Γιαννιτσά, ο οποίος, παράλληλα με την μεγάλη χαρά που του έδωσε το παιδί του που περνάει στην Πολυτεχνική Σχολή, έπαψε να διακατέχεται και από μια αγωνία για την εξεύρεση στέγης. «Θέλουμε να βρούμε ένα καλό και οικονομικό σπίτι, αν γίνεται, σε βολική για το Πανεπιστήμιο περιοχή», προσθέτει ο Δ.Κ. του οποίου η κόρη περνάει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών και το περασμένο Σαββατοκύριακο, μαζί με την σύζυγό του και την -μέλλουσα φοιτήτρια- κόρη του, βρέθηκαν στο Βόλο για την εξεύρεση στέγης.
Τι να προσέχουν οι φοιτητές
Οι φοιτητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ενοικίαση κατοικίας και να εξετάζουν εάν έχει θέρμανση, ασανσέρ (καθώς πολλοί ιδιοκτήτες λόγω κρίσης δεν τα λειτουργούν), να υπάρχουν άλλοι ένοικοι στην οικοδομή και να μην υπάρχουν ζημιές στα υδραυλικά, ηλεκτρολογικά κ.λπ.
Ωστόσο, όπως τονίζουν στελέχη κτηματομεσιτικών γραφείων, κατά τη διάρκεια του "παζαριού" οι νέοι ενοικιαστές δεν αποκλείεται να αποκομίσουν και επιπλέον κέρδη, όπως φερ’ ειπείν μικρότερο ή καθόλου ποσοστό προσαύξησης για τον επόμενο χρόνο, μειωμένο ποσό εγγύησης, πληρωμένες επισκευές εάν και όπου απαιτούνται, αλλά και έκπτωση εάν το ποσό του ενοικίου για 6 μήνες ή ένα έτος καταβληθεί προκαταβολικά.
Άλλο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς μπορεί να είναι η συγκατοίκηση, καθώς δύο ή και τρία παιδιά μπορούν να μοιράζονται τα έξοδα του διαμερίσματος (ενοίκιο, κοινόχρηστα, έξοδα θέρμανσης κ.λπ.). Οι περισσότερες ζητήσεις αφορούν διαμερίσματα τριών δωματίων, τα οποία μπορούν να στεγάσουν τρεις φοιτητές. Έτσι το ενοίκιο π.χ. των 540 ευρώ μοιράζεται από 180 ευρώ στους τρεις συγκάτοικους, όπως και τα υπόλοιπα έξοδα. Αν όμως, επιλεγεί μια γκαρσονιέρα, το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο.
Πάντως, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες από το χώρο των ακινήτων, όσοι σπουδαστές αναζητήσουν στέγη μακριά από τον τόπο της διαμονής τους δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα, αφενός γιατί η προσφορά σπιτιών στις περισσότερες "φοιτητουπόλεις" είναι μεγάλη.
Επτά συμβουλές προς τους γονείς και τους φοιτητές που αναζητούν να νοικιάσουν σπίτι από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων:
1. Μην πανικοβάλλεστε, σπίτια υπάρχουν για όλους! Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη των αποτελεσμάτων!!
2. Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων...)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!
3. Οργανώστε την αναζήτησή σας και μη σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα!
4. Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα.
5. Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητήστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
6. Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
7. Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών», τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμία αξία. Γενικά μην προκαταβάλετε σε κανέναν οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή, πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.