Η διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά υγρά κάθε μέρα. Περίπου το 60% του σώματος αποτελείται από νερό και περίπου το 71% της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από νερό. Μπορεί το νερό να βρίσκεται παντού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση πόσιμου νερού βρίσκεται στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων πολλών ανθρώπων.
Η ποσότητα του νερού που απαιτείται κάθε μέρα ποικίλει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το πόσο δραστήριος είναι, πόσο ιδρώνει και ούτω καθεξής. Δεν υπάρχει σταθερή ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά, αλλά υπάρχει γενική συμφωνία για το τι είναι μια υγιεινή πρόσληψη υγρών.
Η μέση συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερού τόσο από τρόφιμα όσο και από ποτά είναι για τους άντρες περίπου 3,7 και για τις γυναίκες περίπου 2,7 λίτρα. Ωστόσο, περίπου το 80 τοις εκατό αυτού πρέπει να προέρχεται από το νερό και το υπόλοιπο θα προέρχεται από το φαγητό. Αυτό σημαίνει περίπου 15,5 φλιτζάνια για τους άνδρες και λίγο πάνω από 11 φλιτζάνια για τις γυναίκες. Γνωρίζουμε όμως την ποιότητα του νερού που βάζουμε στον οργανισμό μας;
5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το νερό που καταναλώνετε!
1) Αφιλτράριστο νερό βρύσης
Το νερό της βρύσης που δεν έχει φιλτραριστεί δεν είναι το ίδιο με το μη επεξεργασμένο ή το "ακατέργαστο" νερό που θα βρείτε στην φύση το οποίο ενδέχεται να μην είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ακόμη όμως και το επεξεργασμένο νερό μπορεί να περιέχει φυσικούς, βιολογικούς, χημικούς, επιπλέον δε και ακτινολογικούς ρύπους. Η περιοχή στην οποία ζείτε καθώς και το από πού προέρχεται το νερό σας, είναι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν τι κρύβεται σε αυτό.
2) Η ανθρώπινη δραστηριότητα στο νερό σας
Οι μολυσματικοί παράγοντες μπορούν να προκύψουν φυσικά ή να προκληθούν από την ίδια την ανθρώπινη δραστηριότητα. Στο νερό σας μπορούν να βρεθούν πολλοί ρύποι όπως φυτοφάρμακα, χλώριο, μόλυβδος και άλλα βαρέα μέταλλα. Ορισμένοι μολυσματικοί παράγοντες είναι επιβλαβείς σε υψηλά επίπεδα.
Μεγάλες ποσότητες μολύβδου, και ενδεχόμενη δηλητηρίαση από αυτόν, μπορεί να συμβεί εάν χρησιμοποιούνται σωλήνες μολύβδου ή και από τις βρύσες όταν αυτές διαβρώνονται. Μια τέτοια δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις στην ανάπτυξη στα παιδιά. Σε ενήλικες, μπορεί να προκαλέσει νεφρικά προβλήματα και υψηλή αρτηριακή πίεση.
3) Βιολογικοί ρύποι στο νερό σας
Οι βιολογικοί ρύποι περιλαμβάνουν βακτήρια όπως το E. coli και το Legionella, ιούς όπως ο νοροϊός και ο ροταϊός ακόμη παράσιτα όπως το Giardia και το Cryptosporidium
Αυτά μπορεί να αρρωστήσουν κάποιον, προκαλώντας συχνά γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια, κράμπες, ναυτία και άλλες επιπλοκές. Το νερό της βρύσης συνήθως απολυμαίνεται για να αφαιρεθούν τέτοιοι ρύποι, αλλά ακόμη και έτσι μπορεί να δημιουργηθούν εστίες.
4) Είναι ασφαλές το νερό της βρύσης μου;
Δεν είστε σίγουροι αν το νερό της βρύσης είναι ασφαλές για κατανάλωση, υπάρχουν μερικοί τρόποι για μια πρώτη εντύπωση. Μπορούμε να ελέγξουμε π.χ. εάν το νερό είναι η θολό καθώς θολότητα σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν χημικές ουσίες. Μπορούμε να μυρίσουμε το νερό. Εάν π.χ. μυρίζει σαν χλωρίνη, αυτό μπορεί να οφείλεται στο χλώριο που έχει προστεθεί. Σε περίπτωση που μυρίζει σαν χώμα ή μούχλα, μπορεί να υπάρχει κάτι οργανικό μέσα στο νερό π.χ. από έναν αποσυντεθειμένο αγωγό κ.λ.π.
5) Ναι ή όχι στο φίλτρο νερού;
Τα καλά πιστοποιημένα από το N.S.F. φίλτρα νερού μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό και την απομάκρυνση ενός πλήθους μολυσματικών ουσιών που επηρεάζουν τη γεύση και τη μυρωδιά του νερού σας.
Κάποιοι φιλτράρουν το νερό ώστε να έχουν την βεβαιότητα πως πίνουν καλύτερη ποιότητα νερού. Άλλοι επιλέγουν να φιλτράρουν το νερό τους για να βελτιώσουν τη γεύση. Κατά κανόνα, με ένα καλό σύγχρονο φίλτρο νερού (π.χ. τα γνωστά φίλτρα νερού Camelot) μπορεί κάποιος να νιώσει ασφαλής, σχετικά με το νερό και την ποιότητα του νερού που πίνει.
Καλή ενυδάτωση!
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.