Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έρευνα: Μειώνεται σε τρείς μήνες η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca έναντι της “Δέλτα”



Η προστασία που προσφέρουν τα δύο κυριότερα εμβόλια κατά της COVID-19 που αξιοποιούνται στη Βρετανία, μειώνεται μέσα σε τρεις μήνες, εν μέσω της εξέλιξης σε κυρίαρχο, του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκε μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε από ειδικούς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Άλλο ένα εύρημα της έρευνας αυτής είναι πως όσοι μολύνονται από τον SARS-CoV-2 αφού λάβουν δύο δόσεις είτε του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είτε αυτού της AstraZeneca ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν από την παραλλαγή Δέλτα απ’ ό,τι από άλλες παραλλαγές.

Η έρευνα, που βασίστηκε σε πάνω από τρία εκατομμύρια δείγματα που λήφθηκαν σε όλη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, έδειξε πως 90 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μειώθηκε στο 75% και αυτή του σκευάσματος της AstraZeneca στο 61% ως προς την αποτροπή της μόλυνσης από τη Δέλτα.

Δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητά τους είναι αντίστοιχα 85% και 68%. Η μείωση της αποτελεσματικότητας είναι πιο υψηλή μεταξύ των προσώπων 35 ετών και άνω από ό,τι μεταξύ των ανθρώπων μικρότερης ηλικίας.

«Και τα δύο εμβόλια αυτά, μετά τις δύο δόσεις, τα πάνε πολύ καλά έναντι της Δέλτα. Όταν ξεκινάς πάρα πολύ ψηλά έχεις δρόμο να διανύσεις», σημείωσε η Σάρα Γουόκερ, καθηγήτρια στην Οξφόρδη ειδικευμένη στην ιατρική στατιστική και επικεφαλής της έρευνας που διενεργήθηκε 

Οι συντάκτες της έρευνας απέφυγαν να κάνουν προβλέψεις για την περαιτέρω μείωση της αποτελεσματικότητας των δύο εμβολίων εν καιρώ, ωστόσο εκτίμησαν πως η αποτελεσματικότητά τους θα είναι χονδρικά παρόμοια 4-5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Η Pfizer αναγνωρίζει ότι η αποτελεσματικότητα του σκευάσματός της μειώνεται με τον καιρό. Τον περασμένο μήνα, η AstraZeneca ανέφερε πως ακόμη μελετά πόσο διαρκεί η προστασία του δικού της σκευάσματος και αν χρειάζεται αναμνηστική δόση για τη διατήρηση της ανοσοποίησης.

Σημαντικός ο ρόλος του Ιικού φορτίου

Υπογραμμίζοντας τον αυξημένο κίνδυνο που ενέχει η μόλυνση από την παραλλαγή Δέλτα, οι ερευνητές σημείωσαν πως όσοι μολύνονται παρότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως τείνουν να έχουν ιικό φορτίο παρόμοιο με τους ανεμβολίαστους — αντίθετα με ό,τι συνέβαινε όταν κυρίαρχη ήταν ακόμη η παραλλαγή Άλφα.

Η έρευνα μένει να υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομότιμους και να δημοσιευθεί σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση. Φαίνεται ωστόσο, να επιβεβαιώνει  την ανησυχία των επιστημόνων πως η παραλλαγή Δέλτα, μπορεί να μολύνει πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους ευκολότερα.

Τα ευρήματα των επιστημόνων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης γενικά συνάδουν με την ανάλυση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, και δίνονται στη δημοσιότητα την ώρα που η Ουάσινγκτον ανήγγειλε πως θα αρχίσουν να χορηγούνται τον Σεπτέμβριο τρίτες, ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων εξαιτίας της αύξησης των μολύνσεων από την παραλλαγή Δέλτα. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επικαλέστηκε δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια μειώνεται εν καιρώ.

Το Ισραήλ άρχισε να χορηγεί τρίτες δόσεις τον περασμένο μήνα, για να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση των μολύνσεων που επίσης αποδίδονται στη Δέλτα. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται επίσης να αρχίσουν να χορηγούν αναμνηστικές δόσεις σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Μάλιστα ας κάνουν όσοι κάνουν εμβόλιο κάθε δύο μήνες τότε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο 75% μειώθηκε ,στο να μην κολλήσεις τον ιό.Αν νομίζεις ότι είναι μικρό το ποσοστό,σου συστήνω να δεις και άλλα εμβόλια τι ποσοστό προστασίας σου δίνουν. Στο να μην νοσήσεις σοβαρά , παραμένει στο 95%.

      Διαγραφή
  2. κάθε μήνα πρέπει για να είμαστε σίγουροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και τα πρεζονια καθε μηνα χτυπανε τη συρηγγα ζηλεψανε καποιοι και πανε να τους αντιγραψουν αλανια ζητω η πρεζα η νομιμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.