Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Π. Άγιος Αθανάσιος: Τα εξοχικά έχασαν τα 2/3 της αξίας τους από το 2008!



Σκαρφαλωμένος στις πλαγιές του όρους Καϊμάκτσαλαν, ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Τα πετρόχτιστα σπίτια με τις κεραμοσκεπές, οι πολυτελείς ξενώνες και τα ξενοδοχεία, οι ταβέρνες, τα εστιατόρια και cafe-bars, έχουν δημιουργήσει τη φήμη του γραφικού χωριού, που για πολλούς προσομοιάζει με την «Αράχωβα του Βορρά». Παράλληλα αποτελεί και έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για την απόκτηση χειμερινής εξοχικής κατοικίας. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απέκτησαν εξοχικές κατοικίες - βίλες στη δεκαετία του 2000 και σταδιακά λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας της προηγούμενης δεκαετίας μπήκαν στη διαδικασία της πώλησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία, όπως αυτά αποτυπώνονται σε έρευνα της Geoaxis, για την αγορά της χειμερινής εξοχικής κατοικίας το διάστημα 2008 - 2021 σε τέσσερις δημοφιλείς περιοχές, μεταξύ αυτών και ο Άγιος Αθανάσιος. Οι άλλες τρεις περιοχές που εξετάζονται στην έρευνα είναι η Αράχωβα, το Καρπενήσι και τα Τρίκαλα Κορινθίας.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, «η παγκόσμια οικονομική κρίση 2008-2017 έπληξε εντονότερα την αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών από κάθε άλλη κατηγορία ακινήτων. Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ οι τιμές έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό σε σχέση με την αρχή της κρίσης το 2008 και χιλιάδες σπίτια παραμένουν αδιάθετα, η ζήτηση εξακολουθεί και καταγράφεται έως εξαιρετικά ήπια».

Οι τιμές στον Άγιο Αθανάσιο
Στα 3.301 ευρώ το τμ είχε σκαρφαλώσει το 2008 η μέση τιμή στον Άγιο Αθανάσιο για να υποχωρήσει το 2021 στα 1.103 ευρώ, καταγράφοντας δηλαδή μείωση 67%. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2020 η τιμή του τμ στον Άγιο Αθανάσιο ήταν κατά τι υψηλότερη από τη φετινή καθώς άγγιζε τα 1.114 ευρώ.
Σημειώνεται πως η μέση τιμή ανά τμ στον Άγιο Αθανάσιο το 2008 ήταν υψηλότερη κατά 10% έναντι αυτής στην Αράχωβα όπου διαμορφωνόταν στα 3.000 ευρώ το τμ.
Όσο για τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που διατίθενται προς πώληση στον Άγιο Αθανάσιο η ηλικία τους δεν ξεπερνά τα 13 έτη ενώ η μέση επιφάνεια είναι περί τα 140 τμ.

Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, σημαντική μείωση 10,4% (μεσοσταθμικά) καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο σε Αράχωβα, Καρπενήσι και Άγιο Αθανάσιο, ενώ μικρή αύξηση 6% των ζητούμενων τιμών πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών διαπιστώνεται μόνο στα Τρίκαλα Κορινθίας.
Αναλυτικότερα:
•στην Αράχωβα από 1.615 ευρώ το τ.μ. το 2020 η ζητούμενη τιμή κυμαίνεται σήμερα στα 1.488 ευρώ/τμ (-8,0%),
•στον Άγιο Αθανάσιο από 1.114 ευρώ/τμ το 2020 στα 1.103 ευρώ /τμ (-1,0%),
•στο Καρπενήσι από 1.275 ευρώ /τμ το 2020 στα 990 ευρώ/τμ (-22%) και
•στα Τρίκαλα Κορινθίας από 1.112 ευρώ/τμ το 2020 στα 1.182 ευρώ/τμ (+6,0%).

Από το 2009, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, υπήρξε οριζόντια μείωση των ζητούμενων τιμών πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών, η οποία κινείται συνολικά σε έναν μέσο όρο της τάξης του 55% και για τις τέσσερις περιοχές της μελέτης.
Αναλυτικότερα:
•στο Καρπενήσι από 2.308 ευρώ/τμ το 2008 σήμερα η τιμή διαμορφώνεται στα 990 ευρώ/τμ (-57%),
•στην Αράχωβα από 3.000 ευρώ/τμ το 2008 σήμερα στα 1.488 ευρώ/τμ (-50%)
•τα Τρίκαλα Κορινθίας από 2.250 ευρώ/τμ το 2008 σήμερα στα 1.182 ευρώ/τμ (-47%).

Επιφάνειες - Παλαιότητα
Η διάμεση επιφάνεια εξοχικής κατοικίας μαζί με τους βοηθητικούς χώρους, που διατίθεται μέσω αγγελιών διαμορφώνεται σήμερα στα 156τμ. Οι μεγαλύτερες επιφάνειες καταγράφονται στην Αράχωβα στα 220 τ.μ, λόγω της πληθώρας νέων μεζονετών στο Λιβάδι και οι μικρότερες στα Τρίκαλα Κορινθίας στα 100 τ.μ, λόγω των παλαιότερων και πιο τυπικών κτισμάτων που προσφέρονται.
Η διάμεση ηλικία εξοχικής κατοικίας που διατίθεται μέσω αγγελιών διαμορφώνεται σήμερα στα 13 χρόνια. Μεγαλύτερη ηλικία κατασκευών καταγράφεται μόνο στα Τρίκαλα Κορινθίας με 23 χρόνια.

Χαρακτηριστικά της αγοράς εξοχικών κατοικιών
•Μέχρι και πριν την πανδημία, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών έμπαινε σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Από τον Μάρτιο 2019 και μετά η τάση βαίνει δραστικά μειούμενη αν και το 2021 φάνηκαν νέα σημάδια αύξησης της προσφοράς.
•Η ζήτηση έχει υποχωρήσει σε ανησυχητικά επίπεδα κυρίως στο Καρπενήσι και στον Άγιο Αθανάσιο καθώς η πλειονότητα των αγοραστών προέρχεται πλέον από την Ελλάδα, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι, συνεχώς μειούμενο, αφορά σε funds και στην απόκτηση χρυσής visa. Τα Τρίκαλα Κορινθίας λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα φαίνεται να αντιστέκονται στη μεγάλη μείωση των αξιών.
•Η προσφορά βαίνει αυξανόμενη καθώς όλο και περισσότερα ακίνητα βρίσκονται στις ίδιες αγγελίες πάνω από 12 μήνες, ενώ αυξάνεται ο βαθμός κενότητας λόγω αδυναμίας ανανέωσης μισθώσεων με τη σεζόν.
•Η αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον και λόγω COVID-19 σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση χειμερινών εξοχικών ακινήτων εκτός ατζέντας για την πλειοψηφία των Ελλήνων.
Πηγή: www.voria.g

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Τι έχει να σου προσφέρει το νταμάρι του συγκεκριμένου οικισμού, όσο αφορά το φυσικό περιβάλλον, σε σχέση με άλλους χειμερινούς προορισμούς;
    Μην τρελαθουμε κιόλας.
    Έγινε ένα κατευθυνόμενο μάρκετιγκ.
    Κάποιοι τα οικονομησανε και η ζωή συνεχίζεται.
    Θα φύγω από την μεγαλούπολη και δεν θα πάω στο δάσος και στη φύση, Περτούλι, Ελατοχώρι, Πήλιο κ.λ.π,;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα ψεύτικο χωριό γεμάτο πέτρες, κακόγουστα σπίτια, καθόλου υποδομές, και κατοικήσιμο μόνο για 1 μήνα , όλες τις άλλες εποχές να σε φάνε τα σκυλιά.Και δεν γραφω για τους κατοίκους τους εισαγόμενους το κιτς σε όλη του την μεγαλοπρέπεια.Τώρα οι περισσότεροι τα πουλάνε αλλά δεν αγοράζει κανένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ρε παιδιά τα σπίτια είναι κακόγουστα; Πέτρινα με φυσικά υλικά, μακεδονική αρχιτεκτονική και ταιριάζουν μια χαρά με το τοπίο. Η ρυμοτομία και αυτή καλή. Ντάξει από τα άλλα τυπικά άσπρα σπίτια των χωριών με τσιμεντόλιθους για φράχτη/τοίχους, κόκκινες σκεπές που είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα είναι 1000 φορές καλύτερα. Τουλάχιστον εγώ όταν πηγαίνω μου ικανοποιούν το μάτι. Θα θελα να είχαμε περισσότερα τέτοια χωριά στην Μακεδονία. Και στο εξωτερικό στην Κ. Ευρώπη τα σπίτια στα χωριά είναι στην πλειοψηφία παραδοσιακά

      Διαγραφή
  3. όλο αυτό όμως εφερνε χρήμα στο Νομό.Μας χαλάει αυτό ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.