Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ας γνωρίσουμε καλύτερα το ζυγούρι, τον κρυφό θησαυρό του κρέατος



Οι σχεδόν αντανακλαστικές μας απαντήσεις στο τι κρέας προτιμάμε στο πιάτο μας κυμαίνονται μεταξύ αρνιού, κατσικιού και μοσχαριού. Κι όμως, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα έναν «κρυφό» θησαυρό κρέατος, το ζυγούρι. Το ζυγούρι είναι ένα πρόβατο, ηλικίας 8 έως 14 μηνών, το οποίο δεν έχει τεκνοποιήσει ακόμα. Στην προηγούμενή του φάση, από 2 έως 8 μηνών, το ζυγούρι ήταν αρνί, το οποίο και είναι η πιο κοινή επιλογή προς βρώση στο ελληνικό τραπέζι. Γιατί όμως να αγνοούμε τα πρόβατα στην επόμενη φάση τους; Ας σταματήσουμε τις ηλικιακές διακρίσεις, ξεκινώντας από το φαγητό μας.

1. Βασικές πληροφορίες
Το ζυγούρι αν το δούμε σε ταμπέλα κρεοπωλείου https://roussis.com.gr/ δεν πρέπει να μας ξενίσει, καθώς πρόκειται για ένα ενδιάμεσο στάδιο ανάπτυξης του προβάτου. Δεν είναι ούτε αρνί, δηλαδή έχει ήδη χάσει τα πρώτα του δύο μέσα νεογιλά του δόντια, και παραμένει ζυγούρι εωσότου να χάσει τα δύο πρώτα παράμεσα δόντια. Από εκεί και πέρα, από 14 μηνών δηλαδή)  το πρόβατο μπαίνει σε αναπαραγωγική φάση και ανάλογα το βιολογικό του φύλο γίνεται είτε κριάρι (αρσενικό) ή προβατίνα (θηλυκό).

2. Και γιατί να το επιλέξω;
Πρώτον, και μόνο από το όνομά του αισθάνεστε ότι διαλέγετε κάτι γκουρμέ. Δεύτερον, από ποιοτικής άποψης, απολαμβάνετε ένα μαλακό κρέας, που είναι ιδανικό για βραστό, μαγειρευτό ή στη γάστρα, τυλιγμένο σε λαδόκολλα. Υπάρχει δηλαδή για το ζυγούρι διαθέσιμη πληθώρα συνταγών, την οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε -μαζί και με το γκουρμέ όνομα του κρέατος-.

3. Και τι να μαγειρέψω;
Εδώ αναλαμβάνουμε εμείς:
Ζυγούρι με κεφαλογραβιέρα στη λαδόκολλα
Υλικά:
2 κιλά σπάλα ή μπούτι ζυγούρι
500 γρ. κεφαλογραβιέρα 
3-4 σκελίδες σκόρδο 
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το κρέας από λίπη, το πλένουμε και το βάζουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσει. 
Ανοίγουμε με το μαχαίρι σχισμές σε διάφορα σημεία του κρέατος. Κόβουμε σε κύβους την κεφαλογραβιέρα σε ένα μπολ, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Δεν ξεχνάμε να βάλουμε στις σχισμές του κρέατος λίγο από το μείγμα του μπολ. 
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί. Τοποθετούμε το κρέας. Διπλώνουμε καλά τη λαδόκολλα σαν δεματάκι και δένουμε καλά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά, μετά κατεβάζουμε στους 150 βαθμούς κι αφήνουμε να ψηθεί για 2 ώρες (ανάλογα τον φούρνο). 
Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ανοίγουμε τη λαδόκολλα κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.
Ελπίζουμε να το απολαύσετε όπως εμείς!

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Όλοι πουλάνε ζυγούρι απορω που το βρίσκουν ο κτηνοτροφος αφήνει τα ζυγούρια για μάνες οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να τα πουλήσει εκτός και αν τρελαθεί κανένα και κοιτάνε να του το πάρουν τζάμπα που τα βρίσκουν όλοι και πουλάνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.