Ένα από τα παλαιότερα χωριά της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πέλλας είναι το Δροσερό, το οποίο αριθμεί περίπου 450 κατοίκους.
Η παλιά του ονομασία ήταν "Ασάρ Μπέη" που σημαίνει "Η κρεμάλα του Μπέη". Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία δόθηκε εξαιτίας της σκληρότητας του τοπικού Μπέη. Το κονάκι του βρισκόταν στην ανατολική πλευρά του χωριού. Στην περιοχή του Δημοτικού Σχολείου υπήρχε μουσουλμανικό νεκροταφείο και ιερό τέμενος.
Στο Δροσερό, στο οποίο κατοικούν γηγενείς Μακεδόνες, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα χωριά Ταϊφίρι της Ανατολικής Θράκης και Ηράκλειο Νικομήδειας της Μικράς Ασίας, ενώ το 1925 εγκαταστάθηκαν Βλάχοι. Λέγεται ότι το όνομα "Δροσερό" δόθηκε στο χωριό όταν κάποιοι διερχόμενοι ταξιδιώτες, που κάθισαν στην πλατεία να ξεκουραστούν, εξύμνησαν τον δροσερό αέρα που φυσούσε εκείνη την στιγμή. Μετά το 1912 λειτουργούσαν στο χωριό αστυνομικός σταθμός, ιατρείο και δημοτικό σχολείο.
Τα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου σημάδεψαν το Δροσερό. Το Φεβρουάριο του 1946 οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να το εγκαταλείψουν και εγκαταστάθηκαν στα γειτονικά χωριά και τα Γιαννιτσά. Στις 3-7-1947 κάηκε σχεδόν ολόκληρο το χωριό, εκτός από περίπου δέκα σπίτια και την εκκλησία. Οι κάτοικοι επέστρεψαν το 1950 και το ξαναέχτισαν.
Το 2000 ιδρύθηκαν και λειτούργησαν αστυνομικός σταθμός, αγροτικό περιφερειακό ιατρείο, αγροτικό κτηνιατρείο -το οποίο είναι εν ενέργεια μέχρι σήμερα- ιδιωτικό γυμνάσιο και αργότερα δημόσιο γυμνάσιο.
Μέχρι το 2000 υπήρχε και Σώμα Προσκόπων, Κέντρο Νεότητας, Νηπιαγωγείο και ένας από τους δυναμικότερους αγροτικούς συνεταιρισμούς τής περιοχής. Επίσης δραστηριοπούνται ο Αθλητικός Σύλλογος "Μέγας Αλέξανδρος Δροσερού" και το Πολιτιστικό Κέντρο "Φίλιππος Δροσερού".
"Στολίδι" του χωριού είναι ο παλιός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1863, ενώ ο κεντρικός ναός Αγίων Κωσταντίνου και Ελένης έγινε και λειτουργεί από το 1966.
Οι κάτοικοι ασχολούνται με την δενδροκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία, ενώ υπάρχουν και ελεύθερα επαγγέλματα. Το Δροσερό έχει μεγάλο ορεινό όγκο 9600 στρεμμάτων και στο κέντρο της κοινότητας έχει ανεγερθεί Μνημείο Ηρώων από όλους τους αγώνες του Έθνους. Επίσης και δημοτικό σχολείο από την απελευθέρωση του '12 για πολλά χρόνια.
Πρόεδρος της κοινότητας, που ανήκει στο Δήμο Πέλλας, είναι ο Γεώργιος Δέλλιος.
σε λίγα χρόνια όμως θα κατοικήται πλέον από¨γηγενείς "Αλβανούς ,εφοσον οι κάτοικοι του το εγκαταλείπουν, διαμενοντας στα Γιαννιτσά,έρχονται στο χωριό μόνο για αγροτικές εργασίες,ενω τα σπίτια νοικιάζονται σε Αλβανούς εργάτες γης,όπως και στα γύρω χωριά! Τα πεερισσότερα παιδάκια ,όχι μόνο του Δοσερού μα και των γειτονικών χωριών πλέον αλλοδαπά! Μαραζώνει η ελληνική ύπαιθρος εξαιτίας της ανικανότητας μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήτι περιμένεις από μια χώρα (κοινωνία) που ΑΚΟΜΑ έχει νόμους κατά της θρησκευτικής βλασφημίας.
ΑπάντησηΔιαγραφή